DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

29. prosince 2016

7 tipů na blogování - shrnutí loňského roku DIY projektů

Blog píšu víc než rok a půl, ale polovina článků je z posledních 6 měsíců. Ráda bych v tomhle článku shrnula nejen "úspěchy" a pády, ale zároveň takové drobné tipy pro všechny, co chtějí (nebo by měli) blogovat. A že jich vás kolem mě je :)


Co beru jako nejdůležitější pro získání pravidelných čtenářů?


1. Psát a publikovat pravidelně


Lehko se řekne, těžko udělá. I mně to činí obrovské problémy. Ale jakmile je článků víc, třeba i v jednom týdnu, návštěvnost zkrátka roste. Hodně jsem to viděla i na svém blogování - velký nárůst v červnu, kdy jsem se víc rozepsala. 

Spoustu návštěvníků mi přinesla i moje loňská DIY výzva, kterou jsem ale nezvládla využít tak, jak bych chtěla mohla. Po ní přišel útlum, mohla jsem si za to sama - takže ponaučení pro příště - nepřestávat být vidět kontinuálně. 

Je dobré si taky k článku najít nějaká (klíčová) slova, co lidé zadávají do googlu a seznamu, když něco hledají. Zvlášť u některých mých článků chodí čtenáři zejména z vyhledávačů - na ty staré. Zajímalo by vás, jak klíčová slova najít? Nebo už to používáte?

Nejlepší (nejúspěšnější) vs. nejméně navštěvovaný článek? To překvapilo i mě samotnou. Vím, že na mém blogu vedou návody, v poslední době se staly celkem úspěšné i měsíční pozvánky na akce. Ale DIY jsou top. U tohohle (promitivního) článku s návodem na adventní kalendář jsem takový úspěch rozhodně nečekala (10 tis zobrazení za dva dny, navíc článek hravě využiju a zrecykluju i příští rok:), taky jsem si určitě nemyslela, že třeba blogerský výlet do Berlína nikoho nebude zajímat (pouze 500 zobrazení) - škoda, je tak propracovaný, dala jsem si záležet na fotkách i tipech. Možná bych se mohla zamyslet, jak ho optimalizovat alespoň pro vyhledávače.

Edit: článek s výletem do Berlína je nakonec celkem úspěšný.

Foto z berlínského (obyčejného) baru, kde jsem si připadala jak po požití halucinogenů.


2. Facebook a Instagram


Facebook je největším zdrojem návštěvnosti blogu, to nepopírám. Za poslední rok jsem počet fanoušků na Facebooku téměř ztrojnásobila. (Přidejte se tady)

Jestli vám lidi kliknou na článek? Hodně záleží na fotce i textu, být osobnější se vyplácí. Nějak nevládnu tím kouzlem načnout větu a nalákat je na něco superspeciálního, co najdou na blogu. Většinou tedy píšu věcně - je to to, co to je. Ale zkuste to spíš tím srdcem, když se mi to náhodou povede, je to znát. :)

Můj Instagram je pro mě taková kapitola sama pro sebe. Popravdě honit se na něm za fanoušky je pro mě náročnější. Spousta českých blogerů má fanoušky cizí, případně i koupené (!). Koupí se opravdu zlákat nenechte, hrozí vám, že třeba o svůj instagramový účet přijdete. Slávu na IG si budete muset odpracovat.

Zatím mi moc lidí na blog z Instagramu nechodí, ale čísla se pomaličku zvedají. Zkrátka to chce trpělivost a vytrvalost. Hashtagy jsou v případě Instagramu klíčové!

To hlavní - sociální sítě jsou fakt o sociálnosti - opět je znát i kratší útlum. Je potřeba na ně mít čas i nervy.


3. Vzhled - je opravdu to nejpodstatnější?


Je skvělý, když máte vyladěný logo, menu, grafiku. Aspoň v rámci svých možností.

Nejvíc si dejte pozor, aby:

  • Text byl přehledný - ne široký přes celou obrazovku.
  • Čleňte do odstavců s nadpisy.
  • Font mějte český! Jak jsem zjistila, moje mobilní verze ho nemá, tak budu muset upravovat. 
Vím, že vzhled dokonalý nemám, zrovna teď jsem ve fázi úprav a některé staré články jsou tudíž docela rozházené.

Každopádně - dokonalý (krásný, designový... říkejte tomu, jak chcete) vzhled vám čtenáře nezíská - čtenáři chtějí OBSAH. Že by to tak bylo i v životě?...

Zaměřujte se tedy primárně na obsahovou stránku. :) Osobně (i pracovně) mě třeba fascinuje, když chcete po Designbloku najít produkty, které tam designéři vystavovali, na jejich stránkách a ty jejich webovky jsou sice úplně maximálně in, ale když tam chcete něco najít, jste v koncích. Budiž zářným příkladem skvělý Soolista. Nezbývá než zvednout telefon (nebo zadek) a jít se zeptat osobně. A v tom případě ty stránky ztrácí celkem smysl. 

A tady jsme taky u otázky - kde mít svůj blog? Já už bych doporučila jet na Wordpressu. Tenhle blog mám na bloggeru a začínám si všímat limitů, které mi trochu ztrpčují život. Na podzim jsem přecházela na vlastní doménu a můj blog ve vyhledávačích dost propadl. Proto, když už nebudete chtít investovat peníze do hostingu (kolem 1 tis za rok třeba u českého hostingu, nebo kolem pár stovek u Wedosu), tak to dejte aspoň do vlastní domény (asi 100 za rok) hned na začátku blogování - váš blog tak bude pro uživatele zapamatovatelnější a rozhodně to vypadá líp i pro případnou spolupráci s firmami.


4. Fotky


Kapitola sama pro sebe. Pro mě jsou fotky asi nejvíc. Snažím se udržet si nějaký standard, převážně fotím na zrcadlovku, ale bez mučení přiznám, že teď na podzim se mi ji vytahovat nechtělo a fotím jen na telefon.

Mít dobré fotky musím mít ze dvou důvodu - první je, že fotka finálního výrobku musí nalákat čtenáře - ta může být lehce "umělecká". Další fotky se snažím mít vyvážené kompozičně, avšak hlavně zadokumentované tak, aby bylo poznat, co člověk musí udělat/namalovat/ustřihnout/přilepit apod.

Na telefon jsem si stáhla aplikaci vsco, teprve nedávno. Je dobrá, umožňuje upravit během focení i další parametry, což vám většinou samotný foťák v telefonu nenabídne.

Předmanželská fotka :) Foceno samospouští.


5. Otevřenost ke čtenářům a přátelství s jinými blogy


Vím, že je v české blogosféře spoustu rivality. Nejen sluníčkování a kamarádství, i když já jdu právě tou druhou cestou. Ráda na svém blogu napíšu a zmíním zajímavý blog nebo někoho, kdo rád tvoří a třeba i svoje produkty prodává. Ostatně psala jsem o tom i ve svém článku Jak prodávat na internetu.

Blogerky, které dělají DIY znám a jsem s nimi v kontaktu. S některými i osobně. Kontakty nemusí vždy pomoct jen co se týče blogu, ani na ně tak nemyslete, samozřejmě získáte nové přátele a to se v životě počítá nejvíc:)

A jestli dát do placu střípky ze života? Když k tomu nemáte averzi, určitě jo. Lidi zkrátka rádi hodně šmírujou od přírody. Já si občas ověřím, jestli články čtou i moji nejbližší - stačí dát nějakou jobovku a hned mi pípnou zprávy :)


6. Publikace (soutěže) na jiných webech


Určitě to vyzkoušejte. Mnohdy firmy nebo různé online magazíny nabízí blogerům možnost publikovat jejich článek na svých stránkách. Když se jedná o opravdu velký magazín nebo blog, udělejte to. Je to totiž skvělá příležitost, jak propagovat svůj blog. Může vám to přivést nové čtenáře. Odkaz na jiných stránkách zároveň pomůže vylepšovat vaši pozici ve vyhledávačích :) Jednou za čas do toho jděte, i když to bude (skoro) zadarmo.

V říjnu jsem se zúčastnila blogerské soutěže a vyhrála jsem ji (nemyslím blogerku roku ;). Jednalo se o soutěž LOHAS bloger.

Je to báječná akce s ještě báječnější myšlenkou, abychom my blogerky vedly další lidi k lepšímu zacházení s přírodou, abychom méně spotřebovali, mysleli více na to, že planeta není jen lidí. Že bychom si měli uvědomovat, co jíme, čím se zkrášlujeme, co nosíme a kupujeme našim dětem a jaký to má dopad na přírodu, živočichy, ale i třeba jiné lidi na druhém konci planety. Amen

V listopadu jsem zase byla součástí velkého předadventního kalendáře u Tamarki. Tím, že se jej zúčastnilo hodně blogerek, jsem i já získala pár nových čtenářů, které zrovna ten můj blog a styl zaujal. Díky, Marki. :)


7. Zmínky jiných webů/blogů/firem


Když se vám nějaká služba/produkt/blog líbí, určitě se o to podělte. Já jsem takhle loni napsala o přípravcích do domácnosti, zmínila jsem přitom, kde věci na výrobu domácích kosmetických prostředků koupit a ozvala se mi na to konto Judita z kosmetikahrou. Od té doby jsme v kontaktu a z jejích stránek mi chodí návštěvy.

ALE! Zmiňujte jen ty, které zmiňovat opravdu chcete, které máte rádi. Vím, že mnoho blogerek touží po spolupráci, jenže tak by to fungovat nemělo, jen kvůli produktům. Tomu, co dáte na blog, MUSÍTE věřit.

Já občas na svých stránkách zmíním, co používáme, kde jsme to koupili a co skutečně doporučuju - ať už z výtvarných potřeb nebo třeba zkušenosti s hrami pro děti. A není to protl, že čekám, že by mi za to někdo v budoucnu děkoval (i když je to potom milé:), ale proto že to podle mě bude užitečné pro někoho dalšího. Navíc, když si někdo ověří, že nelžu, bude mi příště skutečně důvěřovat a naopak (to snad platí dvojnásob).

Zkrátka to jsou moje poznatky, snad to bylo srozumitelné. Dokázala bych se o tom rozepsat i desetkrát víc. Kdyby byly nejasnosti, ptejte se ;)

Máte nějaký svůj tip? Podělte se o něj. Zapomněla jsem na něco? Máte dotaz? Napište ho do komentářů nebo na ivabaltaretu@gmail.com. :)

Krásné dny, Iva 




29 komentářů on "7 tipů na blogování - shrnutí loňského roku DIY projektů"
  1. Velmi nápaditý a inspirující článek. Já osobně ještě v blogování hledám, co pro mě bude to pravé ořechové. Tyhle tipy mi určitě pomůžou, děkuju :)

    Travel and fun with Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kate, díky moc. :) Já se taky ještě hledám, podle mě je hlavně důležitý dělat co v tu danou chvíli chceš a tudíž i psát to, co chceš. Budu ráda, jestli ti pomůže. Klidně se kdykoli ozvi :) iva

      Vymazat
  2. Velmi rozsáhlý a užitečný článek, který není suchý. Tedy není jen o radách, které každý zná, ale je také podložen důkazy a argumenty :)
    Super!

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábi, děkuju. Snažila jsem se a dal mi docela zabrat. A to bych se klidně rozepsala víc... Měj se moc krásně, a hodně štěstí v novém roce :) nejen v blogování. Iva

      Vymazat
  3. Super článek! Určitě ho budu sdílet na své FB stránce... :) Mně nejvíce pomohlo hned ze začátku určit svému blogu téma a toho se pevně držet. Dřív, při mých předchozích (a velmi neúspěšných) pokusech jsem se stejně jako spousta dalších lidí snažila psát o všem a myslela si, že tak získám víc čtenářů. Opak je pravdou... (Čtenáře jsem neměla skoro žádné a nápady na články mi rychle došly.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Julie, děkuju za pochvalu i za sdílení. :) Máš pravdu, je dobrý se držet tématu, ale je super, že jsi aspoň psala. Myslím, že spousta lidí má na začátku zbytečný blok z toho, že jejich blog nebude dokonalý - což stejně asi nebude. Je dobrý zkrátka začít a skočit do toho rovnou bez dlouhého (třeba i ročního) přemýšlení :D Krásný den, iva

      Vymazat
  4. Moc pěkně napsané. Trochu mě překvapuje, že si někdo kupuje fanoušky :-D To mě rozesmálo.
    A co se nejbližších týče, někdy mě překvapí, kdo všechno náš blog čte :-) Babičky cenzurují články, zatímco kamarádi mi vypráví historky z našeho života, které jsem už sama skoro zapomněla... Dědečkovi už jsme založili profil, aby mohl vkládat články, ale zatím nic - asi se bojí babičky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ano, kupují se :) Na Instagramu je to hlavně snadné, nabídky chodí každému a účty nereálných fanoušků jsou od těch reálných k nerozeznání. Za poplatek několika dolarů měsíčně získáte x tisíc fanoušků, ke každé fotce i určitý počet lajků a komentářů. Mám pár podezřelých blogů vytipovaných... :D To je dobré mít blog jako takový deník :) Krásné dny, iva

      Vymazat
    2. To by byl moc zajímavý článek od někoho, kdo si koupil fanoušky, a k čemu mu to ve skutečnosti bylo...

      Vymazat
    3. To určitě :) Jen se k tomu asi nikdo nebude chtít přiznat... Každopádně od kolegy vím, že Instagram opravdu za náhlý nákup smazali, takže se to nemusí vyplatit. Já bych do toho nešla, je mi to proti srsti. Pro někoho, kdo chce za každou cenu spolupráce, to možná může být v krátkodobém úseku (než mu na to přijdou) asi dobré. A pak ještě to hledisko, že zezačátku se fanoušci opravdu nehrnou, naopak k účtu co má několik tisíc fans přistupují jaksi s respektem...

      Vymazat
  5. Ehm po dočtení článku mám pocit fakt podivný... Na tomhle blogu jsem poprvé a určitě i naposledy. Já mám blog a tady jsem hledala rady, ale našla jsem je to tvoje JÁ, JÁ, JÁ...
    nezajímá mě jak to máš ty, jen jsem hledala rady a ne tvé vychloubání (i když se není čím chlubit) žádné rady jsem nenašla...
    Vím, že tenhle komentář smažeš, protože skoro každý bloger není schopný příjmout kritiku, ale aspoň se nad tím zamysli...
    Díky NikolKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj NikolKO, komentář určitě nesmažu, to se nemusíš bát :) Naopak mám z něj radost. Díky moc. Můj blog právě dospěl.
      Víš, rozhodně si nemyslím, že se něčím výše uvedeným chlubím. Psala jsem, že shrnu svoje blogerské úspěchy i nezdary a to se taky stalo, nic víc, nic míň. A z nich plyne nějaké ponaučení - ovšem nikomu ho nenutím. Přeji krásné dny, Iva

      Vymazat
  6. Dekuji za clanek, rada jsem si precetla rady a postrehy. Ja mam uz dlouho sve stranky s kreativnim tvorenim, ale na blog jsem je presunula az ted nedavno a zatim se ani mi pravidelni ctenari moc nenaucili sem chodit, tak mozna v necem delam chybu. Kazdy napad je tedy uzitecny, mam na cem pracovat. Takze jeste jednou diky a preji spoustu navstev :-) Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Májo, ono to chvilku trvá. Hodně záleží na tom, že se musíte trochu odhalit, aby za tím blogem viděli reálného člověka a všechno tak nějak dohromady... :) hodně štěstí, já se k vám určitě občas mrknu. Iva :)

      Vymazat
  7. Tak to je strašně fajn článek, musím se přiznat, že jsem našla tvůj blog až ted a určitě si ho celý prolezu. Ty tipy jsou strašně super, určitě se jimi potřebuji řídit. Hlavně souhlasím s tím přátelským přístupem, vždy se snažím o to stejné. Jenže bohužel lidi jsou zlí a občas si v tom přijdu sama :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anet, díky moc. Já jsem se snažila to nějak zobecnit - ale co funguje mně, to nemusí fungovat ostatním. Každopádně můj poslední kousek s kalendářem se docela povedl a opět bude záležet na mně, jak se s tím popasuju a jestli si část z těch, co přišli, dokážu udržet. Je to běh na delší trať, to přátelství. Čtenáři potřebují poznat ten moment souznění, u každého to navíc přijde jinak, v jiném článku, s jiným tématem... :) Hodně štěstí a krásný nový rok, Iva :)

      Vymazat
  8. Krásný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý inspirativní článek. Pro mě zase maličko jiný pohled na (stejnou) věc. Každopádně v sebepropadaci nejen blogové mám dost velké rezervy :-D Mám radost, že jsem po delší době objevila blog, který stojí za přečtení hezky od začátku. Ať se Vám daří! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuju. :) Já mám v sebepropagaci rozhodně spoustu mezer, jen mi občas něco cvrnkne do nosu, tak se toho chytnu a ono to buď vyjde nebo ne :) A taky přeju hodně úspěchů při blogování, iva

      Vymazat
  10. Super clanek, ale proboha tisicovka za hosting?! Ja platim asi tri kila. :D Hele co je ta hra na konci? Vypada dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, ano, asi jsem nasadila vysokou cenu... je to u českého hostingu, mám tam jednu doménu. Vím, že by asi někomu stačil třeba wedos - upravím to :) Je to cestovatelská hra - zajímavá, má 4 varianty, je česká od české autorky a za dobrou cenu. Měj se krásně, Iva

      Vymazat
    2. No super, a jméno té hry je...? :D

      Vymazat
    3. Martine, 4 cestovatelské hry. :)

      Vymazat
  11. Nenapsla bych to lepe! Mam naprosto stejne nazory a zkusenosti, snad ve vsech bodech. nemam fb ani ig, tak tohle nemohu porovnat, ale treba clanky DIY vs. vylety naprosty souhlas, stejne to mam s propagaci produktu, ostatni blogerky neberu jako konkurenci, naopak - jako moznou inspiraci, atd., atd. Takze myslim, ze celkove moc pekny clanek. M.
    Rodinny kalendar je moc pekny:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, děkuji za pochvalu. Ale zase na druhou stranu se mi na výlety pravidelně dostávají noví lidi z vyhledávačů, tak se to postupně promíchává :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  12. Ahoj, právě jsem přes jeden blog, kde jsi vkládala komentář, objevila tvoji tvorbu. Zapsala jsem si ho do diáře, abych na něj nezapomněla, protože se mi líbí! :-) Úplně mě překvapuje jinak, kolik lidí píše blog. Před nedávnem jsem si začala psát svoje postřehy na blog na Wordpressu (asi někdy od října tuším) a až teď mě napadlo se podívat, kolik lidí vlastně píše.
    Tento článek mě dovedl k zamyšlení, co je ještě potřeba...
    Mám nápady, co bych chtěla dělat, ale jak psala slečna výše, že chtěla psát o všem a ve finále to nebylo nic moc...
    Nemám kolem sebe moc lidí, co píšou blog, proto mě teď napadlo, že bychom se mohly potkat... :-) nebo si napsat...
    Kdyby Tě zajímalo moje psaní, mrkni sem. www.bakulka.wordpress.com
    Krásný den a pokračuj dál, tvůj blog má smysl! :-)

    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, blogů je opravdu mraky a hodně z nich i poměrně čtených, myslím, že budou ještě na vzestupu, radši si zkrátka přečteme článek ze života/novými informacemi, než PR v časopise. Já už neměla v ruce tištěný časopis pěkně dlouho, naopak blogy procházím denně. Určitě se ráda potkám :) Napiš na mail, co je uvedený v kontaktech. Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *