DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

7. července 2016

Víkend v Berlíně - tipy, kam zajít a inspirace pro tvorbu

Tenhle víkend jsem strávila v Berlíně - byl to babský výlet/útěk od starostí, dětí, plotny, manželů. Nějaký víkend mimo všední záležitosti jsem plánovala už dlouho, stále se jen mluvilo, plánovalo... Až jsem dala konkrétní termín, přidala se kamarádka Lucka a nabídla jsem cestu taky Marki z tamarki.cz a Míše z hrajemesijinak.blogspot.cz. Nakonec všechno klaplo a v pátek jsme v 11 vystoupily z vlaku na hlavním nádraží.

Výlet do Berlína, vlakem do Berlína českými drahami - nádraží v Berlíně, tipy, kam v Berlíně


Plánování 

Rozhodly jsme se jet vlakem - jízdenky na včasný nákup od Českých drah vyšly z Prahy kolem 1 tis. pro jednoho, vlak pro nás byl pohodlnější než autobus. Cestu jsme si užily.

Ubytování na dvě noci v tříhvězdičkovém hotelu v centru, 10 minut od nádraží, bylo za 8 tis. Cena byla maličko vyšší, určitě seženete levnější mimo sezónu. Objednaly jsme přes Booking a to konkrétně do hotelu Mikon. Skvělé na něm bylo to, že měl na střeše otevřenou terasu, kde jsme ráno posnídaly a večer popily víno. 

V Berlíně jsem už byla a tentokrát jsem neměla žádné extra plány, co vidět. Lákalo mě nějaké dobré jídlo, chtěla jsem si posedět s holkama v parku a taky jsem hledala inspiraci - té jsme objevily opravdu hodně.

Procházka v Berlíně

Berlín - co v berlíně, kam se podívat v Berlíně


Berlín - co vás může překvapit

  • Jestli čekáte historické centrum a spoustu památek jako v Praze, budete zklamaní. Berlín je metropole, která má poměrně novou zástavbu a spoustu se toho ještě stavět bude, zvlášť v létě. To jsme poznaly hned po příjezdu - všude samé jeřáby a rekonstrukce
  • V neděli jsou všechny obchody zavřené, takže pokud jedete o víkendu, vyřiďte si nákupy už v sobotu. Snad to dorazí i k nám. 
  • Až v Berlíně si uvědomíte, že během studené války byli obyvatelé západního Německa v uzavřeném prostoru. Ano, mohli cestovat, ale přece jen to muselo být obtížné. Všude se dočtete jen o problematice východních Němců, na ty západní se zapomíná. On totiž v uzavřené západní části najednou nikdo bydlet nechtěl a proto byli obyvatelé různě zvýhodňováni a lákáni, dokonce ti, co bydleli u zdi, nemuseli platit nájem. Do Berlína se sjížděli známí i neznámí umělci, stala se z něj kulturní metropole plná alternativních stylů, punkerů a anarchistů. David Bowie sem přijel natočit alba Heroes a Low!
  • Primark - šílený fenomén - i já jsem podlehla, zašla a nakoupila, ale ten pohled na tlačící se lidi a zoufalé urpchlíky sedící u výtahu nebyl vůbec pěkný.
  • Berlín je plný cyklistů. Dávejte si pozor a nechoďte po stezkách pro cyklisty. 
  • Wi-Fi jsem čekala všude - ale připojit se na hlavním nádraží nebo v restauracích byl docela problém.
  • Stejně jako v Praze, i tady těží maximum z komunistických reliktů - trabanty jsou typické, rozprodávají úlomky zdi zalité v pryskyřici, ale daly se najít i skládací bábušky, socialistické beranice a podobně. 

Stojí za to v Berlíně vidět


Celý víkend jsme chodily, spočítala jsem podle map skoro 30 kilometrů. Většinu času jsme strávily ve východní části, velké parky byly v důsledku fotbalového mistrovství a hrozícím útokům zavřené. 

Prohlédly jsme si Bundestag, Braniborskou bránu i židovský památník, u kterého se nejspíš pozastavíte nad tím, že si spousta lidí neuvědomuje, o co jde. Lidi se tam fotí, skáčou po betonových hranolech, běhají mezi nimi.

Berlín - židovský památník


Výhled z televizní věže je skvělý, ale pozor - jeďte tam jen pokud netrpíte nějakými fobiemi. Cena za vstup 14 Euro.

Berlín - výhled z televizní věže stojí za to


A nakonec jsme v pátek našly i ten park, kde se dalo posedět. Byl přímo u Berlínské katedrály. 


Silným zážitkem byla také Bernauer Straße - místo s dochovalým zbytkem Berlínské zdi, včetně ochranné části i pásma smrti. Odhaduje se, že útěky do západního Berlína si vyžádaly 190 obětí - neoficiální zdroje mají čísla i vyšší.


Kastanienalle a bleší trh

Dostaly jsme tip, abychom navštívili ulici Kastanienalle, která je plná uměleckých a designových obchůdků, kaváren a restaurací. A tam jsme strávily půl dne.

Libanonská restaurace Babel sice neměla internetové připojení, zato jsme si pochutnaly na úžasných falafelech. Byly provoněné mátou a bylinkami, moje chuťové pohárky měly co dělat, aby pojmuly a poznaly všechny dokonale vyladěné ingredience. Zahrádka i vnitřek byl vyzdobený obrovskými kyticemi, všechno tu vonělo, bylo vidět kdo, co a z čeho se vaří... široko daleko to byla restaurace se všemi obsazenými stoly.





V ulici jsme objevily malé krámky s originální tvorbou - hodně se recykluje, tiskne se na textil, oblíbené jsou vaky přes rameno.

Svýmu muži jsem domů koupila právě tenhle plakát s televizní věží za 15 Eček.



Krásná byla i jednoduchá keramika.




Recyklovat se dá všechno, jen je potřeba se u toho zamyslet. Duše se recyklují i u nás, hodně toho najdete na Fleru, ale tyhle gumové misky mě zaujaly hodně.





To samé i na bleším trhu na severu Berlína v Mauerparku. Je to blešák srovnatelný s tím v Kolbence, o kterém jsem už psala tady. Jen jsou jednotlivé části pěkně rozdělené na nové věci, second hand, nábytek, originální tvorbu, jídlo...



Už se chystám na několik DIY projektů inspirovaných právě Berlínem, takže pokud chcete, přihlaste se k odběru e-mailem. Pokud vás zajímají novější zápisky ze Stockholmu, najdete je tady nebo mrkněte na tipy do Amsterdamu.

Navíc připravuju ještě větší projekt, který bude souviset s hashtagem #mojemisto. Sledujte mě na Instagramu, brzy se dozvíte víc. Na co se v létě těšíte vy?
14 komentářů on "Víkend v Berlíně - tipy, kam zajít a inspirace pro tvorbu"
  1. Moc krásné fotky! :-) Do Berlína bych se někdy ráda podívala, osobně mám moc ráda němčinu a ten "germánský" nádech. Muselo to být opravdu fajn!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Símo, vyraž. Kdybych byla svobodná a studentka, asi bych jen cestovala. krásné léto, iva

      Vymazat
  2. Bezvadné to bylo, Ivuš. Třeba se nám z toho ujme každoroční tradice.

    OdpovědětVymazat
  3. Ivi, super fotky! Koukám, že jste si to s holkama krásně užily :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky. Ano, užily - hlavně klid a pohodu. Krásný den, Iva

      Vymazat
  4. Krasny report a tesim se na dalsi novinky a napady od tebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuji za pochvalu. Doraž s dětmi na nějaký workshop :) iva

      Vymazat
  5. Berlín je prostě nejlepší místo na světě, jakmile tam jednou člověk zavítá, potřebuje zpět. Vlastně je to taková moje droga :D Ještěže tam máme kamaráda, za kterým můžeme jezdit :D Úplně jsem z toho tvého článku dostala chuŤ se sbalit a jet teď hned, ale musím si ještě pár dní počkat no :/ :D
    Kracmarovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, tak to je super. Taky se tam ještě ráda podívám :) Vlastně skoro kamkoli. iva

      Vymazat
  6. Před asi pěti lety jsme v Berlíně strávili týden, tak jsem si to teď moc ráda oživila :) Krásné obrázky!
    Také jsme jeli vlakem a jejich hl. nádraží jsme dost obdivovali. Ve východním Berlíně jsme "stopovali" naše diáky z návštěv v letech 1973 a 74...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marie, moc by mě ty diáky zajímaly, to musel být super zážitek a hledání. Velkého nádraží jsem se trochu bála, ale Němci to mají všechno v pořádku s dokonalou navigací, že by se tam neztratilo ani děcko. :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  7. Milá Ivo, čtu Váš článek ráno z postele v hostelu v Berlíně. Jsem tu poprvé na delší pobyt a již chápu, proč všichni Berlín tak milují :) Úžasné místo... Zdravím Vás a cestujte! Bea N.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za krásný článek! Moc pěkné tipy na místa jsem našla i na https://pocestach.cz/co-musite-videt-v-berline/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *