DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

6. listopadu 2016

Naše dovolená - Chorvatsko s dětmi

Tohle je článek o naší dovolené po sezóně v Chorvatsku, už jsem ho chtěla napsat dřív, je to takový report co, kde, kdy, za kolik a určitě se bude hodit všem, kteří o dovolené bez cestovky do Chorvatska uvažují. Je tu pár mých osobních tipů, tak si ho třeba uložte na jaro nebo si prohlédněte letně laděné fotky. A nebo napište svoje vlastní tipy do komentáře, taky by se mohly někomu hodit.


Chorvatsko v září 

Mezi nesporné výhody cesty po sezóně vidím: teplé moře (oproti cestě v červnu), levné ubytování
a nižší ceny nejen na trhu, nehrozí úpaly z parna (loni jsme zažili s oběma klukama v Bulharsku a pár dní jsme tak museli zůstat na pokoji), můžete cestovat po památkách a výletech.

Nevýhodou může být nestálé počasí, v noci je chladněji (ale u nás s dětmi žádné pařby nehrozily, ačkoli jsem si vyrazila letos do Chorvatska úplně sama, mrkněte) a taky se brzy stmívá.


Dovolená s klukama autem


nebo letadlem? Docela dlouho jsme to řešili. Kluci 3 a 4 roky - když jdete s takovýma dětma do last minute, tak už žádné extra slevy nedostanete, nejlevnější dovolené byly kolem 50 tis. Připočíst si hledání dobrého hotelu/pěkného místa/ideální pláže - úkol celkem neřešitelný.


Loni jsme dali Bulharsko, sehnali jsme přes německé cestovky výhodný pobyt, kde pro děti měli slevu. Navíc všem, kdo bydlí kousek od hranic, Německo doporučuju, měli jsme krásný hotel, velký rodinný pokoj s terasou, 12 dní - cena od Čedoku byla o třetinu vyšší (na méně dní a v nižší kategorii pokoje).


Nakonec jsme se rozhodli zkusit Chorvatsko, já ho miluju. 

Dovolená v Chorvatsku - září, s dětmi, kam jet, kde se ubytovat

Byla jsem tam hodněkrát, cekem 6 měsíců života. To jeho nekonečně dlouhý pobřeží, bílý skály v kontrastu se zelenými borovicemi a tyrkysovým mořem. To jeho moře - v Evropě jedinečný, dokonale průzračný, čistý. Není takový ani v Bulharsku, ani v Řecku, ani v Itálii nebo Španělsku. Jet ke Splitu nebyla náhoda - je to jedno z mála míst (když nepočítáte Istrii a ostrovy), kde je volné moře, navíc i statisticky nejlepší počasí.

Nejméně srážek je na ostrově Hvar, ale tam už by se cesta značně prodloužila (i prodražila). 


Proč jsem ještě chtěla jet zrovna do Chorvatska?

  • Protože mám dlouhodobě problémy s kůží (ekzémy) a moře (a slunce) mi dokonale pomáhá
  • Dát si chorvatskou zmrzlinu (která mě ale letos hodně zklamala)
  • Koupit si od místních olivový olej
  • Ochutnat pršut a mořské speciality
Jet na podzim na Jadran může být skvělé taky proto, že je od konce září do října sezóna mandarinek. Věděli jste, že se tady pěstují? Já ne. Takže rozhodně v příštích letech se na jejich plantáže v povodí řeky Neretvy vypravíme. :)

Dovolená v Chorvatsku - září a mandarinky

Počasí Chorvatsko v září


mi hodně leželo v žaludku, protože Lucián měl 14. státnice, já ještě v sobotu 17. účast na Zažít město jinak. Stále jsem sledovala informace, jak bude na různých webech. Šlo mi hlavně o to, aby bylo aspoň trochu teplo a nepršelo. A ono se to zrovna v sobotu zkazilo po celé Evropě, podle předpovědi to mělo trvat 2 dny. A taky to tak bylo.

Pokud o Chorvatsku v září uvažujete, za sebe doporučuju. Moji rodiče měli v prvních dvou týdnech dokonce tropické počasí, my jsme měli příjemně - na vyhřátí, vykoupání akorát. 

Cesta do Chorvatska s dětmi


byla nad očekávání. Rozhodli jsme se vyjet večer na noc. Kluci byli ve svých sedačkách, umytí. Během noci jsme je vzbudili akorát na čůrání v Rakousku, jinak spali až do půl sedmé. Kousek za hranicemi Slovinsko/Chorvatsko jsme i my kolem 3. ráno zastavili a prospali se.

Jinak na cesty doporučuju vyrobit/vybavit třeba takovýhle kufřík a během dne poslouchejte pohádky, naši kluci nedají dopustit na Dva roky prázdnin. 

Cesta napříč Chorvatskem k pobřeží je ti tak poměrně dlouhá asi 400 kilometrů, ke Splitu, kam jsme mířili, dokonce 450. Ale kluci to do poslední chvíle zvládli, takže opravdu není čeho se bát.

Zaplatili jsme všechny dálnice, zvažovala jsem jiné trasy, ale klasická Praha/Jihlava/Vídeň/Graz/Maribor/Krapina/Split je nejrychlejší a pro nás tudíž nejvýhodnější. Žádné objíždění ani zbytečné testování. Trochu byla komplikace na dálnici ve Slovinsku, snad bude v roce 2017 hotová, ale psali až po sezóně.

A takhle to vypadalo ráno po probuzení a pak asi o 2 hodiny později při průjezdu výše položenou oblastí.

Dovolená v Chorvatsku s dětmi v září - cesta s dětmi


Ubytování 


jsme sháněli až na místě. Hodně ten den propršelo, až to bylo depresivní, jestli se vůbec vyčasí. Ale povedlo se hned další den.

Dovolená v Chorvatsku - duha a pláž v Omiši

Bydleli jsme na dvou místech v apartmánech, jeden jsme sehnali na blind, druhý přes booking. Posledním místem byl velký kemp s mobilhousem. Nakonec jsme sjeli ještě níž pod Split, kde sice není volné moře, ale zato písečná pláž. Strávili jsme pár dní ve starobylém městečku

Omiš,


které má rozhodně co nabídnout. Mohutné skály tu vystupují stovky metrů vysoko nad hladinu moře, mají sněhově bílou barvu a jsou sem tam porostlé svěže zelenými borovicemi. Omiš bych doporučila všem - vašim dětem se bude líbit písečná pláž, je tu opravdu jemný písek. Můžete vyrazit na raft nebo na výlet v údolí řeky Cetiny, přímo nad městečkem je pirátská pevnost Mirabella a další benátská pevnost Starigrad ještě o pár set metrů výše.


Omiš je fakt ideální místo, jemný písek byl navíc příjemný bonus. Pláž dokonale čistá. Super i na běhání.

Dovolená v Chorvatsku - Omiš, písečná pláž

Chorvatsko, Omiš - kam jet s dětmi

Samotné městečko je menší, ale rozhodně tu bylo co objevovat. Já jsem na pevnost úplně nahoru nevyšplhala - jedno zábradlí a ten sráz dolů mi stačil.

Chorvatsko s dětmi - Omiš, starobylé město s vyhlídkou

Dovolená v Chorvatsku - září, s dětmi, - pevnost v Omiši



Dovolená v Chorvatsku - září, s dětmi, - pevnost v Omiši

Z Omiše je to kousek do Splitu, tohle město si nemůžete nechat ujít - Diokleciánský palác, chodíte po staleté kamenné dlažbě, pak si pohladíte palec sochy biskupa Řehoře a splní se vám jakékoli přání. Ve Splitu je i bleší trh, ale dost předražený. Ten pražský nebo berlínský je rozhodně lepší.


Split, Chorvatsko - v září s dětmi, cestování s dětmi

Split a Diokleciánský palác, Chorvatsko 2016

Split a Diokleciánský palác - rodinná dovolená, výlet do Splitu



Další zastávku na pár dní jsme udělali ještě o trochu níž, v oblíbeném (pro Čechy) letovisku

Baška Voda,


kde to žilo jako v plné sezóně. Cesta vedla podél moře. Kdo má strach z výšky, přijde si na své.


Úplně mě překvapilo, jak plno bylo na pláži. Všude spousta Čechů, řekla bych, že i ceny nižší než v Omiši. Pláž kamínková, zato dokonale průzračné moře.


I Baška je z jedné strany lemovaná mořem a z druhé vysokými epickými horami.


Řekla bych, že se tu klukům líbilo nejvíc. A nebylo to jen dvojitými porcemi zmrzliny (mimo sezónu jeden kopeček navíc), ale taky kočkami, co okupovali zahradu u našeho apartmánu. Kristiánek prostě v minulým životě byl kočkou, to mi nikdo nevymluví. Byl úplně šťastnej.



Nakonec jsme chtěli vyzkoušet kemp, vybrali jsme si mobilhouse kousek od města

Šibenik, 


protože už bylo o 100 kilometrů blíž k domovu.

Camp Solaris, tak se to jmenovalo, je obrovský komplex, kde je několik hotelů a velký kemp speciálně pro karavany a obytná auta.

Ačkoli byl konec září, taky to tu pěkně žilo. Odhadem tak 80 % míst bylo obsazeno, my jsme se ubytovali v mobilhousech. Představovala jsem si je jako předpotopní chatky s oslizlým povrchem v interiéru, ale hodně mě překvapily. Fakt dobrý, ale nefungoval tu internet, takže pro mě celkem nepoužitelný.

Měly dvě ložnice, dvě koupelny, klimatizaci i topení - to už bylo v noci potřeba a taky jsme se kvůli tomu rozhodli pobyt neprodlužovat. V apartmánech noční teplota kolem 15 stupňů nevadila, ale mobilní domky měly tenké stěny.

Výhodou kempů všeobecně je prostor - pro hraní, pro sporty... můžete tu nechat děti volně. Solaris byl obrovský se spoustou atrakcí, některých placených, s několika hřišti, s bazény a skluzavkami. 


Kemp Solaris v Šibeniku, dovolená s dětmi v Chorvatsku


Jinak tu najdete všechno pro dokonalou dovolenou, obchod, bazény, upravené cesty, hřiště a taky spoustu atrakcí, kde necháte majlant. I podmořský život.



Podívali jsme se do Šibeniku - opět město s historickým centrem, krásné starobylé domy a pevnost na vrcholu. Uprostřed města v malém parku oáza v podobě zeleného jezírka s vodotryskem a živými želvami.


Šibenik, výlet do Šibeniku - starobylé kamenné centrum

Šibenik - starobylé město, mechová fontána s želvami, malá oáza uprostřed rozpáleného města

Kde je v Chorvatsku ještě písečná pláž?


Kromě už zmiňovaného Omiše si písečnou pláž užijete taky na ostrovech Rab a Pag. Písek si na pláže nechávají většinou vozit na začátku sezóny sami pronajímatelé, takže jich určitě bude přibývat.

Kam na Jaderském pobřeží, kde je otevřené moře?


Chorvatsko má hodně členité pobřeží a většinu lemují dlouhé ostrovy. Když chcete otevřené moře, vyberte si buď severní Istrii, další místo s otevřeným mořem bude Zadar, pak Split (kousek od něj Primošten a třeba i Trogir) a pak až u Dubrovníku. Jinak jedině ostrovy. Vždycky se koukněte i do mapy, kde přesně se nachází vaše ubytování, to vám může pomoct.

Někdo má radši letoviska, kde to žije a jsou tu sportovní možnosti a zábava. Jiný chce samotu. Baška je spíš to první, Omiš to druhé.

Chorvatsko v září, Baška Voda - hraní na páži s dětmi


Kde se mi nejvíc líbilo?

Za sebe můžu doporučit místa (a jejich okolí): Pula (s římským amfiteátrem), Split, Dubrovník, Hvar (na začátku sezóny celý rozkvete levandulemi), Rab (tady je odkaz na jednu robinzonádu - vilku se soukromou pláží, osobně doporučuju), Primošten (to nejmalebnější městečko na pobřeží), Omiš (řeka Cetina pro rafting) - všechno jsou to ta krásná, starobylá města na pobřeží s křivolakými uličkami a historickými stavbami.

Cena naší dovolené


Kolik to stálo? Do ceny dovolené nebudu počítat jídlo, protože za to utrácíme stejně i doma. Ceny jsou v obchodech vyšší, v restauraci taky trochu "dražší Praha". Základ, tedy cesta a ubytování, vyšly takto. Super cena za ubytování je díky termínu mimo sezónu.

Cesta (nafta a dálnice) celkem 6000

Dálniční známky a poplatky:
  • Rakousko 2x8Eur
  • Slovinsko 10Eur
  • Chorvatsko 2x200 kun
Ubytování celkem (apartmány se dvěma ložnicemi) 340 Eur
  • Apartmány Omiš 40 Eur x 2, 30 x 3 (po dvou dnech jsme prodlužovali a sjednali si s majitelkou slevu)
  • Apartmány Baška Voda 25 Eur x 4
  • Mobilhouse 35 x 2

Ceny v Chorvatsku


Jak už jsem napsala - počítejte tak o třetinu vyšší ceny. Už si ale taky dávejte pozor na kvalitu potravin, nemyslím si, že by ČR byla jediná, kde se prodejci snaží šidit. Nás navíc okradli (ano, skutečně tak silné slovo) na tržišti. Za pár kousků ovoce a zeleniny chtěli skoro 60 kun - naštěstí jsem si tu cenu uvědomila a nechala to překontrolovat. Vrátili 20 zpátky, ale stejně mám podezření, že tu váhu měli špatnou. Jinak jsou trhy nejlepším místem nákupu ovoce, zeleniny i ryb - nám to na vaření bohatě stačilo.

Mimo sezónu byly ceny určitě nižší - zmrzka 6 - 8 kun, v Bašce jednoznačně nejnižší. Pršuty a sýry různě od 100 kun nahoru. Víno na trhu 20 - 50, olivový olej 80 kn. Peníze jsme měnili už v Praze, náš kurz byl 3,65 za jednu kunu.



Co si o Chorvatsku myslíte vy? Kam rádi jezdíte? Zapomněla jsem na něco? Ptejte se:)

Kam ještě na dovolenou s dětmi? Určitě můžete na dovolenou vyrazit i později na podzim, třeba na Fuerteventuru, kde jsme si užívali o rok později, nebo do Maďarska, kam jsme se vydali už v květnu a vychutnali si nádherný počasí. 

Krásné dny, Iva 

3 komentáře on "Naše dovolená - Chorvatsko s dětmi"
  1. Ivuš, já velký cestování autem s dětmi furt odkládám, ale ono to asi není nutný. K Chorvatsku nemám taky vybudovaný vztah, ale navnadila jsi mě. Tak uvidíme, co příští rok vymyslíme.

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za krasny clanek. Na dovolene v chorvatsku jsme byli take loni se dvema kluky 8m a 4r. Byla to spolecna dovolena jeste se dvemi rodinami mych kamaradek. Kvuli piscity plazi jsme zvolili ostrov Pag a mesto Povljana a muzu jen doporucit. No uvidim co budem schopni naplanovat letos, tim ze se domlouvame s ostatnimi je trosku narocnejsi na vyber, ale odmenou nam jsou zabavene deti, ktere si spolu vyhraji a pro nas prijemne vecery u vina a chorvatskych pochutin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za další super tip :) Písčitý pláže jsem osobně nikdy nevyhledávala, ale s dětmi je to nejlepší volba i s ohledem na to, že se skvěle zabaví i samy. :) Krásné dny, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *