DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

15. listopadu 2016

Květinová pavlova

Přes léto jsem měla možnost vyzkoušet pár receptů s květinami, hodně mě k tomu inspirovala Květinová kuchařka. V ní najdete nejen samotné recepty, ale taky kdy která květina roste, jak chutná, s čím ji kombinovat, na co je vám dobrá. 




Mně se samozřejmě hodně líbí macešky, ty nádherně vypadají na bílých dortech, ale krásné jsou i květiny třeba v palačinkách, salátech nebo v obyčejném ledu.


Tuhle knížku určitě doporučuju všem, co opečovávávají svoje zahrádky a rádi vaří - ideální čas si o ni napsat Ježíškovi.

Ale zpátky k dortu. Pavlovu jsem pekla podruhé a tentokrát si myslím, že se mi povedla lépe. Na korpus a nápň mě zaujal recept na Pavlovu Jamieho Olivera.

Na korpus:
  • 6 bílků
  • 300 g cukru
Na krém:
  • 250 gramů smetana ke šlehání
  • 250 gramů jogurtu
  • vanilkový lusk 
  • ovoce podle sezóny - já použila borůvky (z lesa, mnou trhané, mražené - jsou určitě zdravější než teď kupované čerstvé)
Bílky pokojové teploty šlehejte nejprve pomalu dotuha, pak postupně přidávejte cukr. Dejte si pozor, aby byly dokonalé bez žloutků a nádoba, kde šleháte nesmí být mastná. Korpusy jsem rozprostřela na plechy, do kruhů o průměru asi 20 cm. 

Pečte na 130 stupňů, v receptu bylo 150, ale to by těsto nebylo světlé - mně lehce zrůžovělo, protože jsem si tuhle teplotu na začátku nastavila. Spíš lepší sušit déle, než to přepálit. :) Pekla jsem přes hodinu. 

Krém je velmi snadný - vyšlehat smetanu do tuha a vmíchat ji do jogurtu. Nesladila jsem, korpusy jsou sladké ažaž. Nazdobeno ovocem uvnitř, lístky růží navrch. Co vy? Dělali/vařili/pekli jste nějakou dobrotu s květinami? Doporučte :)


5 komentářů on "Květinová pavlova "
  1. Vypadá vážně luxusně! Mne se tyhle bílkové věci prostě upachtit nedaří- ať macronky či pusinky, vypadá to nadějně a pak špluh spadne to a šmytec :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, mně se také pokaždé nezadaří. Ale podle mě je vtip hlavně v tom, aby tam nezbyl ani milimetrový kousek žloutku nebo něco nebylo mastné. Já jsem misku radši vypláchla v octu. Krásný den, Iva :)

      Vymazat
  2. Dort Pavlova jsem pekla, ale klasicky s ovocem. Květiny vypadají krásně, něžně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuju za komentář. Já jsem dovnitř také dala ovoce - a je pravda, že s květinami je to super dárek pro maminky, tetičky, nebo třeba tchýně... Krásný den, Iva

      Vymazat
  3. Dobrý den, Ivo, musím říci, že tento dort je fakt peklo!!!! Dělala jsem poprvé a byl luxusní a vůbec ne složitý, což je opravdu zlé, vzhledem k tomu, že je to kalorická bomba :-) Příští týden dělám znovu :-) Děkuji a zdravím Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *