DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

3. listopadu 2016

Designblok 2016 - co mě dostalo a co naopak naštvalo

I letos jsem se vydala na tuhle designérskou událost, lístek jsem získala díky jednomu vystavovateli.  Musím však říct, že mě stále fascinuje. Nedokážu vysvětlit proč. Jen je těch akcí v poslední době víc, tak už člověk není paf jako poprvé. Chápu, že velké značky dělají také velký design, ale stojí za ním konkrétní osoba a tu by možná bylo vhodnější na takových akcích vyzdvihnout.




Pravda je, že třeba Tescoma je na Designbloku už po několikáté... A všichni byli paf z expozice Nespressa - jejich kávová hora obletěla sociální sítě a všichni si v ní chtěli otlačit ruku nebo nohu. Pominu-li neekologické kapsle (ty už si hateři berou na jejich Facebooku těžce na paškál), ta káva si to nezasloužila. Nemám ráda plýtvání jídlem, případně zacházení s jídlem jinak než k jídlu, tady jí prý bylo několik set kilo. To jako fakt současný designér vůbec nemyslí na to, kolik asi stálo někoho na druhý straně zeměkoule úsilí tu kávu otrhat a upravit? Takhle devalvují řemeslo a umění druhého konce světa. Jako vážně? Když už jsme u těch kapslí, v německém Hamburku je na začátku roku zakázali. Design by podle měl v dnešní době myslet hlavně na udržitelnost - na to, jaké zdroje vyčerpává, jak moc zatěžuje životní prostředí.

Ale zpátky k Designbloku. Co mě nejvíc zaujalo a kde jsem se zastavila?

Náušnice od značky Zorya

Jako poklady, co se někde zrodily ve štěrbinách skal. Nádherná práce. Mrkněte na jejich stránky.



Umyvadla LAUFEN

Naprosto neotřelé a hravé, přesto udržené v minimalistické rovině. Jen jsem na jejich webovkách nenašla, jestli budou v prodeji. A až teprve tam jsem se dozvěděla o kreativní aranžerské soutěži, co se u jejich stánku konala. U Designbloku mi hodně chybí přehledné informace na jednom místě, právě tyhle akce by mě zajímaly dost.




Světelné expozice

Sklo a skleněné lustry mě hodně baví. Svého času jsem hodně projížděla aukro a vydražila skleněné koule a taky "ufo". Na obrázcích dva výrobci z Designbloku Deltalight a Brokis.



Dřevěná stavebnice Koskigame

Vypadá jako magnetická stavebnice, ale ona má něco navíc. Stavebnice reálného i digitálního světa. Opět stojí za to mrknout na výrobce, najít si video.



Papíry a papírové šperky

Pro všechny milovníky a výrobce z papíru se hodí Spaper a nebo rovnou jděte do papírových šperků od Lucie Houdkové. 


Soolista

Taky vás tahle fotka úplně odrovnala? Naposledy se mi to stalo s plakátem na výstavu Františka Skály. Každopádně krásná práce.



Sportovní expozice Dřevojasu

I Dřevojas je stálicí na Designbloku, tentokrát v hodně svérázném tématickém pojetí. Je to ten obchod, v němž by mohla naše společnost reálně nakupovat, podpořit českého výrobce a nechat polské a jiné firmy ladem.


Tyformy netřeba představovat

Jejich inspirace pokaždé trochu jinou přírodou mě hrozně baví, sledujte tady. 


Designblok 2016 je za námi, jak jste na tom vy? Byli jste se podívat a co VÁS zaujalo? Napište.
7 komentářů on "Designblok 2016 - co mě dostalo a co naopak naštvalo"
  1. Jéé o Designbloku jsem také psala a u některých expozic jsme se shodly se vkusem! :) Můžeš kouknout i ke mně! :)
    http://lifestylebirdie.com/designblok-2016/

    OdpovědětVymazat
  2. Náušnice jsou úchvatné!
    A...ohledně té kávy souhlasím. Mě to vůbec nezaujalo a první, co mě napadlo bylo 'plýtvání'. Hnus -_- ohledně kapslí káv jsem to chtěla vyřešit těmi znovupoužitelnými, které lze alespoň na dolce gusto kávovar zakoupit..jak to má nespresso nevím. Nakonec jde hlavně o to, že kapslové kávy a čaje jsou vlastně speciálky..kdyby se prodávaly v baleních a k tomu ty vícekrát použitelné kapsle popř. Nějaké jiné ne z plastu, tak by to bylo nejlepší. Ale to je jinej bysnys

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, otázka je, kdy si to konečně uvedomíme :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Soolista úžasný, Tyformy taky (miluju organický motivy). Nespresso je mi nějak nesympatický celkově, asi ten hype, ale s tou horou kávy naprosto souhlasím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, jen škoda, že mají tihle velcí designéři a návrháři většinou hodně zanedbané a neaktualizované weby. Koukat na některé na mobilu je nemožné a najít na nich to, co prodávali na Designbloku je celkem oříšek. :) krásné dny, iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *