DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

13. prosince 2017

Fuerteventura s dětmi - jak se ohřát a dobít energii v zimě

Nesnáším překvapení. Ať jsou jakýkoli, nikdy nevím, jak reagovat. Naopak strašně ráda překvápka vymýšlím... S klukama jsme jeli do berlínské zoo. To si mysleli oni. Ale krom tučňáků císařských je čekalo ještě další dobrodružství. Výlet na Kanárské ostrovy.


Fuerteventura s dětmi

Proč jsme jeli na Kanárské ostrovy? Pokud by vás zajímal ostrov Gran Canaria, mrkněte na článek o tomto ostrově, pokud Tenerife, zpracovala ho Martina na svém blogu.
  • chtěli jsme se ohřát - je tam teplo, moc tam neprší
  • chtěli jsme k moři (v tomhle případě k oceánu)
  • je tam o dvě hodiny delší den (slunce vycházelo v 7.30, zapadalo v 6 večer - a to vám sakra dobije baterky)
  • je to celkem blízko (5 hodin letu)
  • máme rádi Španělsko (ten klídek)
  • tapas, krevety a jiný mořský potvory, jídlo, víno... kdo ne?
  • je tam levně
  • slunce, slunce, slunce
  • a taky proto, že Kanáry jsou v evropský unii - Lucián nemá pas
  • byly levný letenky

Fuerteventura je pustý ostrov, (skoro) nic tam neroste a nežije. Určitě bych tam nechtěla jet v červenci nebo srpnu, kdy je pro mě příjemný trávit čas ve stínu hrušní někde na chladivé trávě. Nenajdete ani hrušku, ani tu trávu. A fouká tu vítr. To jsou dvě velký nevýhody, který můžou kdekoho odradit.


Co cesta s dětmi

Pět hodin v letadle s 4 a 6letým? Bylo to v pohodě. Seděli jsme za sebou, každý se staral o svýho (oba jsme spali) a na zpáteční cestě jsme si to vyměnili. Cesta zpátky byla ještě o pár hodin delší, protože jsme jeli rovnou z Berlína autem domů.

Plánování

Všechno na poslední chvíli. Letenky jsme měli, ale ubytování v Berlíně kousek od letiště jsem sháněla a zabookovala až den předem, ubytování na Fuerteventuře jsem rezervovala až po příjezdu, to samé i auto - půjčili jsme ho přímo na letišti. Ale nedoporučuju vám to ;) Ideální by bylo tak 3 dny předem.

A pak už jsme si jenom užívali.


Chodili jsme a poznávali pláže.


Vyšlapali jsme na sopku. Kde nejen malí kluci krmili veverky na vulkánu Calderon Hondo.




Rozhlíželi se po pusté krajině plné vyhaslých sopek.



Podívali jsme se dvakrát k té divočejší západní straně.


A měli respekt z oceánu u rybářské vesnice Los Molinos.


K majákům - tenhle je na severu Faro del Tostón, spodní na pláži Morro Jable na jihu ostrova.



Prošli jsme se po dunách v přírodním parku Corralejo.


Kluci se koupali. V mělkém "přílivovém rybníčku" - ideální místo pro děti v Costa Calma.



Stavěli.



Divočili (hned potom, co si na lýtko vytetovali Darth (Vader).


Aby se unavili.


Přivezla jsem si taky několik kaktusů a krásných kamínků, protože tady se sukulentům daří.





Kde jsme byli ubytovaní

Vybrala jsem sever a jih. Sever Corralejo, jih Costa Calma. Obě místa měla svoje pro a proti. Corralejo je takové hodně živé město s velkou promenádou s obchody, okolo je spousta domů s apartmány - ve stylu Beverly Hills. Čtvercový dům, uvnitř zahrada s bazénem. Proč sem?
  • je tu živo
  • blízko krásný pláže
  • blízko duny - přírodní park
V Costa Calma je nekonečně dlouhá pláž, bílá, lemovaná světle modrým oceánem. Měli jsme úchvatný výhled, bydleli jsme za městem, bez auta bychom se neobešli.

Výlety na Fuerteventuře

Krom odpočívání a polehávání na pláži jsme skoro celý ostrov projeli a prozkoumali. Kam se na Fuerteventuře vydat na výlet:

  • Morro Jable – městečko na jižním cípu ostrova Fuerteventura. Je tu dlouhá pláž Playa de Morro Jable, v jejím středu stojí dominantní maják a rozděluje ji na dvě části. Je ideální i pro rodiny s dětmi. 
  • Duny na severu ostrova kousek od Corralejo. Přírodní park Corralejo je 2,5 km široký a 10 kilometrů dlouhý. Užijte si procházky na dunách, rozeběhněte se z nich dolů. 
  • Botanická zahrada Oasis park v La Lajita
  • Maják na západním pobřeží Faro de Tostón – a vlastně celé západní pobřeží bylo divoké a kouzelné. 
  • Los Molinos je rybářská vesnička na západním pobřeží, oceán tu bouřlivě naráží do vysokých skal. Vydejte se na procházku po turistické trase kousek zpět do vnitrozemí – kaňonem podél říčky, co zde ústí. 
  • Na hoře – vyhaslé sopce – Calderon Hondo si prohlédnete jak kráter, tak nakrmíte houfy hladových veverek. 

O ostrově Fuerteventura
  • Fuerteventura je druhý největší ostrov souostroví Kanárské ostrovy. 
  • Je součástí Španělska, takže čekejte přibližně stejný komfort i ceny. 
  • Zdaleka tu ale nežije tolik lidí jako na Gran Canarii nebo Tenerife.
  • Počasí je celoročně příjemné kolem 20 °C přes den, jen čekejte vítr - fuerte, znamená „silný“, slovo ventura zase „vítr“.






Na co si dát pozor? 

  • Při objednání apartmánu koukejte na podmínky, většina z nich chce 50 - 100Eur za úklid, což je při ubytování na pár dní docela dost. 
  • Apartmány nemají žádné recepce, majitel vás většinou naviguje po telefonu, nebo se domluvíte na konkrétní čas. 
  • My jsme rezervovali přes booking (jestli byste měli zájem o 15Eur slevu, napište mi). Je dobrý mít dopravní prostředek. 
  • Východní část je lepší - krásné pláže, míň větru, lepší počasí.


Kolik to stálo?

Bylo to víc, než jsem plánovala, přesto myslím, že levněji bychom to s cestovkou neměli:

  • 1700x4 - tady jsme mohli ušetřit jen minimum, platili jsme sedadla v letadle, letěli jsme z Berlína s Ryanair. 
  • 75 Eur - Berlín - ubytování a parkování - využili jsme penzion kousek od letiště, v ceně byla jedna noc a 7 dní parkování. Mohli jsme ušetřit, pokud bychom měli jen dvoulůžkový pokoj 10 Eur.
  • 130 Eur - půjčení auta na 7 dní - naprosto super zkušenost, jsem ráda, že jsem předem pročetla pár diskuzí a nešla bezhlavě do něčeho přes internet, což by mohlo být levnější, zato se skrytými poplatky a spoluúčastí. Příště bych ale rezervovala rovnou na jejich stránkách a pár euro bychom tím ušetřili (aktuálně by to bylo 100 E). V diskuzích hodně varovali před některými autopůjčovnami, jak odírají zákazníky na fiktivních vadách. V ceně našeho půjčení byly autosedačky (což právě u těch "levnějších" nemají), dva řidiči, žádná spoluúčast ani blokace na kartě. Auto jsme měli během pár minut, vrácení proběhlo jen vrácením klíčků.
  • 500 Eur - ubytování na 7 nocí - určitě seženete levnější alternativu, my jsme nechtěli být daleko od pláže, měli jsme dvě místnosti, pokoj pro děti, výhled na bazén a na oceán. 
Jídlo je stejně drahé jako u nás, benzín také. Fuerteventura byla skvělá, ale pro děti bych o maličko víc preferovala Gran Canarii.

PS: v Berlíně mají docela zvláštní zoo - je docela malá a přímo v centru města. Ale je nádherná, každé zvíře tu má fakt pěkný/stylový pavilon. A akvárium stojí za to.






8 komentářů on "Fuerteventura s dětmi - jak se ohřát a dobít energii v zimě"
  1. Ahoj Ivi, parádní cestovatelský report! Úplně jsi mě nalákala na zimní výlet. :)) Já na Kanárech byla jednou - na Gran Canarii, je to dávno, ještě s rodiči, když tam začal létat Fischer s vlastními letadly. Tedy předtím než zkrachoval. :)) Nicméně si z toho pamatuju, že to byly moc fajn dobrodružné prázdniny, v moři obrovské vlny, že se skoro nedalo vykoupat, výlet do vnitrozemí v džípech, svezli jsme se na velbloudech...Samé milé zážitky.
    Měj se moc krásně! E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nedivím se, že tam jezdí nomádi během celého roku. Dokážu si představit, že bychom tam strávili i pár týdnů. :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  2. Díky za článek. Čeká nas 6 týdnů na Gran Canaria už v únoru. Moc těším do tepla! Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Ivo, my taky chtěli na Kanáry, ale teda na Tenerife. Nakonec jsme teda ale vzhledem k našim prckům zvolili bližší destinaci (Portugalsko) a bylo to taky skvělý. I když na koupání to nebylo.
    Ale teda úplně čumim na cenu toho auta, nás tolik snad stály jen ty dětský sedačky. To trochu přeháním, ale bylo to snad 5€ na den jedna, což na sedm dní pro dvě už docela hodí. Tak díky za tip. Třeba ty Kanáry dáme příští rok.;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, já bych se zas podívala do Portugalska. :) Tak třeba si to příští rok vyměníme. i :)

      Vymazat
  4. Ivo, tak to je paráda. Taky se chci podívat na Kanárské ostrovy, takže tohle je článek pro mě jak stvořený. Chtěla bych příští rok, tak snad mi to klapne. Je tam opravdu nádherně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *