DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

6. prosince 2017

Průvodce Lucembursko a Paříž II

Jak jsem se ocitla v Paříži? Byla součástí mého tripu přes Lucembursko. Do Paříže jsem chtěla jet z Louxembourgu vlakem TGV. Jenže nechávat to na poslední chvíli znamenalo, že cena se během několika dní vyšplhala z přijatelných 30 Eček na 90. Byl pátek odpoledne a já se už viděla někde na cestě. Jak jsem to nakonec vyřešila?


Na last minute jsem sháněla alternativu a našla jsem jízdu na blablacar. Francouzský řidič moc neuměl anglicky, ale cesta byla fajn a stála mě krásných 25 Eur.


Paříž v létě

Bylo to báječný přijet jen v šatech, určitě si to zas v příštím roce zopakuju. Sice jsem měla hned na začátku špatnou zkušenost s Airbnb, ale rychle jsem se přesunula do hostelu St. Christophers. Určitě doporučuju, mají čisto, dokonalý snídaně, zábava celý den a noc. Nabízeli i procházky s průvodcem. Toho bych využila, kdybych neměla Paris Pass - díky němu jsem měla nabitý program od rána do večera.

Na Paříži (a na francouzích) mě baví, jak umí udělat luxusní věci, ale zároveň dokážou udělat něco dokonalýho i z naprosto všedních věcí. O šarmu Francouzek nepochybuju.



Paris Pass

Vychází na 130 Eur v Paříži (existují jeho ekvivalenty v dalších evropských metropolích) - cena Paris passu je docela vysoká, ale má svoje výhody a já je ocenila.

- platí na dopravu po celé Paříži,
- platí skoro na všechny muzea, památky, galerie, co si jen vzpomenete,
- nestojíte fronty, které jsou v hordách turistů pravidlem,
- užijete si i jiné atrakce jako je třeba degustace vína, prohlídka čokoládové výrobny, projížďka po Seině nebo okružní jízda busem.

Protože jsem byla v Paříži jen na 2 noci, jela jsem naplno.

Kam jsem se tedy podívala? Vše uvedené jsem měla díky paris passu zdarma, tak jsem tyhle výhody využila od rána až do pozdního večera.



Louvre

Nemůžete ho projít ani za celý život, já zde byla potřetí, tak jsem se zaměřila jen na určité části starověkého umění.



Popularitu Louvru dokazuje přes 80 tisíc recenzí na Tripadvisoru, nebo dva miliony fotek s hashtagem #louvre na Instagramu.

Pozor na to, že v úterý mají zavřeno. A pokud byste chtěli ušetřit 14E za vstupné, stačí do Paříže dorazit první neděli - to mají v Louvre vstup zdarma - jen si přivstaňte. :)




Typický pohled na Mona Lisu, která je tak maličká.


Centre Pompidou

Je galerie moderního umění v dost extravagatní budově. Do expozice se jede po externích eskalátorech.
Také jsem tu byla už potřetí, v prvních dvou případech jsem nemusela platit vstup - a vy si ho můžete dopřát taky zdarma, když si cestu do Paříže naplánujete na správný datum. Pokud vám to tak vyjde, rozhodně si přivstaňte a doražte aspoň 30, spíš tako 60 minut předem :) Centre Pompidou jsem využila i jako svoje odkladiště zavazadel poslední den - prostě jsem přišla hned po otvíračce, nechala jsem tu batoh a letěla do víru Paříže.



Centre Pompidou má ve sbírkách i několik českých umělců - mého oblíbeného Sýkoru, Kubištu, ale třeba taky Luboše Plného, který se stal podnětem k cestě do Benátek.

Tenhle obraz mě celkem pobavil, kdybych na něm byla já, držela bych nad sebou asi telefon. :)


V Pompidou mají také den vstupu zdarma, opět doporučuju si přivstat a naplánovat výlet na první pondělí v měsíci. Já jsem ho využila při svojí první cestě do Paříže a nebylo to až tolik narvané.




Degustace vína

Vychutnat si skleničku francouzského vína ve francouzském sklípku... sice by asi bylo lepší někde mimo hlavní město, ale nelituju toho, kde jinde totiž objevovat vína než ve Francii. Opět jsem se ve zkoumání vín posunula o malý krůček vpřed a dozvěděla jsem se spoustu informací.

Degustace byla úžasně připravená - abyste si mohli naplno vychutnat víno, musíte poznat, jaké jsou v něm vůně a chutě - měli tu na to připravený hádankový test s neoznačenými vůněmi, které se přiřazovaly.




Vítězný oblouk

Vypadá zdálky malý, stejně jako Eiffelovka (na kterou se zatím neodvažuju a obdivuju ji jen zespodu), ale je masivní. Z Vítězného oblouku, jako třeba z katedrály Notre Damme budete mít skvělý výhled na město.



Katedrála Notre Dame

Jestli má nějaká stavba romantickou atmosféru s tajemným podtextem, kde se cítíte jak v předpeklí, je to právě Notre Dame. Opět vás čeká krásná vyhlídka, pokud vystoupáte po dlouhých točitých schodech až do věže (dlouhých je opravdu dloooouuuuhýýých - nic pro děti a pozor, nahoře nejsou záchody, a jen tak se dolů nedostanete - jednotlivé vlny návštěvníků jsou řízené vysílačkami a postup je vždycky na pokyn).
Všimnete si spousty detailů na stavbě.

PS: Vstup do samotné katedrály je zdarma, nahoru stojí 8,5. Ale pozor, protože je o prohlídky zájem, musíte přijít buď hodně brzy ráno, nebo si svůj čas přijďte osobně zarezervovat.



Plavba po Seině

Klasika. Večerní plavba má svoje kouzlo a doporučuju nevynechat. Já jsem ji měla v rámci svého Paris passu, ale jinak se ceny pohybují kolem 10 - 15 Euro.

Svatá kaple

Jedna z nejznámějších gotických staveb vůbec. Je zde přes 600 m2 barevných vitráží, myslím, že by se daly pozorovat opět několik hodin, které já jsem tentokrát neměla. O Saint Chapelle si přečtěte třeba tady.




L'Orangerie

Opět galerie, tentokrát zaměřená na 19. století, konkrétně impresionismus a postimpresionismus. V Paříži mají umění krásně rozdělené mezi Louvre, Pompidou, Orangerii.



A hrob Jima Morrisona

Taky jsem tu před lety byla, jen mám pocit, že jsem tenkrát ten hrob nenašla. Na internetu toho v roce 2006 moc nebylo a hřbitov Père-Lachaise je opravdu rozsáhlý. V 9 hodin ráno už tam bylo plno. Na stromě jsou přilepené žvýkačky (ble).



Kolik to stálo?

Už jsem psala v předešlém článku, přesto bych chtěla ještě zmínit jednu alternativu, jak se dostat levně z nebo na letiště Orly. Měla jsem jízdenku, která ale neplatila na další zónu kolem centra. Nechtělo se mi platit 8 Eur. Stačilo dojet na konečnou metra č. 7 a tam přestoupit na tramvaj č. 7 - tam mi stačila jízdenka za 1,9 E. Cesta byla asi o 15 minut delší. Jeden člověk asi moc neušetří, ale pokud bychom jeli celá rodina, určitě by se to vyplatilo.

Máte už cestovní plány na příští rok? Kam se chystáte? Doporučte mi nějaké zajímavé a klidně i neproslulé místo. :) Krásné dny, Iva





4 komentáře on "Průvodce Lucembursko a Paříž II "
  1. Saint Chapelle vypadá přenádherně, ta okna! Další důvod, proč se do Paříže vrátit. :) Moc jsem chtěla navštívit taky hřbitov Pere Lachaise, ale v neděli, kdy jsme tam se ségrou chtěly jít, lilo a lilo. Ale nevadí, však já se vrátím! :)
    Mimochodem, fotka ze střechy Notre-Dame je krásná!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. This reaching content did a great job on uplifting writers.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *