DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

21. září 2017

Lucembursko a Paříž I

Když jsem po cestě do Záhřebu a Splitu přemýšlela o další cestě, měla jsem dané datum (Lucián jel s klukama a svojí sestrou na prodloužený víkend). Opět jsem plánovala využít cestu tam busem a zpátky rychlý návrat do Prahy... Jak to dopadlo?


Zaujala mě letenka za necelou tisícovku s Transavií, výhodná byla právě na cestu Paříž - Praha, v opačném směru bohužel ne. Ale mrkněte se na jejich stránky, protože ceny letenek jsou hodně dobré a do Paříže se tak dostanete velmi snadno. Jak se s nimi cestuje napíšu v pařížském pokračování.

Přemýšlela jsem, jak se dostat do Paříže, ideálně nadvakrát s nějakou přestávkou. Vyhrálo to Lucembursko, využila jsem služeb Flixbusu - cesta opět vycházela kolem tisícovky, navíc byla jízda přes noc a to jsem chtěla. Má to 2 výhody - ušetříte si den na objevování, ušetříte i peníze za noc. Dole v článku pak můžete mrknout na moje výdaje, případně se podívejte na článek s recenzí na Airbnb - pobyt se nepovedl a to se zkrátka stává, tak se mrkněte na pár rad, třeba se můžou někdy hodit.


Cesta do Lucemburska


S Flixbusem jsem si v rámci spolupráce vyjednala jízdenku. Po cestě jsem byla dlouho připojená k internetu, takže mi celkem rychle ubíhala. Čekal mě akorát jeden přestup v Mnichově a to jsem zvládla v pohodě. Do Mnichova jsem měla spolusedící, z Mnichova jsem seděla na obou sedačkách sama. Řidič naštěstí každou zastávku zahlásil, tak jsem nezaspala cílovou zastávku.

Možná jste si už těch zelených autobusů taky všimli - jezdí prakticky napříč celou Evropou a jízdenky vychází levně. V ČR například měli akci Praha - Brno za 29. Já jsem ji bohužel propásla.

!Do autobusu na noc jedině s dečkou (do Záhřebu jsem ji neměla a byla mi zima), do které se zachumláte, se sluchátky, abyste mohli poslouchat třeba knížku. Já mám ráda severský detektivky (nedivte se), zrovna jsem doposlouchávala dalšího Keplera.




Lucembursko a Lucemburk/Luxembourg


Země je to krásná, taky docela drahá, luxusní. Dorazila jsem v 5 ráno, naštěstí byly v tu hodinu už otevřené kavárny a já jsem tak měla možnost si zařídit ubytování. Čekala jsem na poslední chvíli a neudělala jsem chybu.


Pěšky jsem během chvíle došla do YOUTH CITY hostelu, kde jsem si nechala svoje věci, trochu se omyla a vyrazila objevovat. Osobně si myslím, že hostel je ideální alternativa pro samocestovatele, ještě před rokem bych s tím měla velký problém a říkala jsem si, že nikdy. Teď ale mluvím jinak, hostel má navíc i další výhody: jsou tu otevření lidé/cestovatelé, vždycky najdete spřízněnou duši a pomoc.

Co mě na Luxembourgu překvapilo:
  • všechno bylo čisté, uhlazené, uklizené a upravené...
  • i lidi: všechno ve stylu elegance, až jsem si z toho sedla v parku a zašila díru na džínách
  • domy v centru Lucemburku jsou v jednotném duchu - omítka světlá a střechy šedé - když to pak vidíte, dává to dohromady moc pěkný obrázek
  • je tu spoustu zeleně, fotka výš je přímo z centra města - během obědových pauz si tu lidé chodí sníst svoje svačiny nebo zakouřit cigaretu
  • doprava po městě i po celé zemi je za super 4 Eura na den - zkrátka za 4 Eura projezdíte křížem krážem nejen město, ale můžete se vypravit i za něj třeba vlakem nebo autobusem
  • jazyk - mluví tu samozřejmě francouzsky, německy a pak něčím mezi - lucemburštinou
Na ty moje dva dny byla ideální Lucemburská karta, jeden den pro dospělého 13 Eur, dva dny 20 - přitom je v ceně veškerá doprava, muzea, galerie a památky. Hodně jsem čerpala ze stránky Visit Luxembourg, která je přehledná a bohatě jsem si s informacemi, co jsem tam našla, vystačila. 

První den jsem se jen procházela uličkami, odpoledne jsem vyjela na sever od města. Hodinu cesty busem a dostanete se do místa zvaného Little Switzerland - dost podobné našemu Českosaskému Švýcarsku - jela jsem na sever do starobylého městečka Echternacht. Celé jeho okolí bylo protkané turistickými stezkami a cyklostezkami, všechno přehledně značené. 


Dokážu si představit, že bych vyjela na několik dalších míst, rozhodně bych se tu cítila skvěle i s celou rodinou. I procházka Echternachem byla kouzelná.





Druhý den byl ve znamení města, památek a hlavně galerií.


Navštívila jsem tzv. Bock Casemates/kasematy - podzemními chodby uvnitř kamenné pevnosti vybudované kolem roku 963. Sloužila samozřejmě na obranu města ve středověku a v úzkých tmavých chodbách jsem se skoro ztratila. Mimochodem: jsou odtud krásný výhledy. Opevnění stojí nad kaňony řeky Alzette a Pétrusse, místo je úchvatné zevnit i ze všech stran zvenčí. Je taky zapsané na seznamu UNESCO.




Do muzea historie se dostanete zadarmo - tedy do stálých expozic. Já jsem si přišla prohlédnout současné lucemburské umění.


Kdo miluje historii a architektonické slohy minulých století, nevynechá katedrálu Notre Dame. Její nynější vzhled jí daly úpravy z přelomu 16. a 17. století. Ani bych si netipla, že tu jsou ostatky Jana Lucemburského.



A do které galerie nechodit? Rozhodně ne do AM Tunel. Nesmí se tam fotit, je to v podzemí, paní u vstupu se tvářila hrozně vážně, všude byly kamery, tak jsem to ani nezkoušela. Nemohla jsem ty "skvosty" tedy zachytit. Ale chvíli jsem si připadala jako na přehlídce východoněmeckých absurdit, spousta děl ala 90tky, kdy bylo všechno hrozně free a svoboda tehdy znamenala sprsknout všechno dohromady. A jako víte, že normálně nehejtím?:)

Naopak Casino gallery byla super. Výstava Love Is the Institution of Revolution Mikhaila Karikise byla silná. Jeho práce reagují na současný svět postmileniálů, na ekonomickou situaci a já jsem tam cítila sociální rozdíly, ty skryté stránky současnosti.


Ještě si zajeďte na sever města, do části kde je galerie moderního umění - MUDAM. Že vám ta budova něco připomíná? Ano, navrhl ji francouzsko-čínský architekt Ieoh Ming Pei - jeho známější stavbou je pařížský Louvre.

Uvnitř je galerie moderního umění, stejně tak i obchod se suvenýry.


Kousek odtud taky krásná budova Lucemburské filharmonie.


Kaváren a inspirativních obchůdků tu taky bylo celkem dost. Nemohla jsem odolat lahůdce v obchodě s belgickou čokoládou - myslela jsem si, že je to čokoládový krém a ona zmrzlina. Byla jsem trochu zklamaná, ale chutnala skvěle. :) $$$



Odpoledne už jsem se chystala na přesun do Paříže, bylo to na last minute s blablacar. A o tom napíšu v pokračování.

Jestli cestování taky milujete, zajděte na Naučmese festival, letos je jeho tématem právě cestování a během celého dne zvládnete 4 nadupaný workshopy na různý témata. :)

PS: Slíbila jsem, tady to je. Moje výdaje za cestu včetně Paříže:
  • autobus jízdenka vychází kolem 1000
  • ubytování hostel se snídaní Lucembursko v 25 Eur
  • cesta blablacar Lucemburk - Paříž 20 Eur
  • při pobytu doporučuju speciální Lucemburskou kartu, díky které navštívíte zadarmo muzea/galerie a jezdit budete taky zadarmo
  • taky v Paříži mají speciální Paris pass, díky kterému projdete všechna muzea, galerie, jezdíte zadarmo a ještě stihnete prijížďku na lodi a degustaci vín, rozeberu v příštím článku
  • Ubytování 2 noci se snídaní v hostelu v Paříži za krásných 40 Eur - byl to konkrétně StChristophers hostel, mají skvělou snídani, všechno je čisté a krásné. Doporučuji rezervaci přímo na jejich stránkách, dá se totiž kdykoli stornovat. 
  • Letenka do Prahy 35 Euro
Co je dobré mít s sebou?
  • rychleschnoucí a skladný ručník - sice je umělý, ale nezabere moc místa
  • malou termosku nebo láhev na pití - nechci platit za každým rohem Euro za vodu, navíc další plasty... vždyť už víte
  • energy tyčinky - něco na rychlé zahnání hladu, opět nezaberou moc místa a kdykoli je můžu vytáhnout
Sumasumárum musím říct, že jsem jela opravdu lowcost, sama toho moc nesním, velký jídlo nikdy, tak jsem využívala spíš různá bistra - se salátem, polévkou nebo kouskem bagety jsem si vystačila. Ale vínko a kávu jsem si dopřála.



6 komentářů on "Lucembursko a Paříž I"
  1. Díky za sdílení, pro mě osobně velká inspirace. Láká mě to hodně, ale zároveň se sama bojím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, díky za komentář :) A neboj se. Jen udělat první krok :) iva

      Vymazat
  2. Vypadá to úžasně. :)
    Obdivuji lidi, co cestují sama, i když už jsem si kolikrát řekla, že vycestuji sama, stále z toho mám obavu, děkuji za inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Ano, bylo to krásné. Určitě to zkuste, vždyť nemusíte jet hned někam daleko - stačí vyrazit do Brna/Bratislavy/Karlových Varů... :) Mějte se krásně, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *