DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

13. října 2017

Jak na linoryt doma I

Tak tenhle koncept mi tu leží přes dva roky. Poslední týden jsem se do rytí konečně trochu ponořila, nedávno jsem totiž dostala velkou roli lina. A zjistila jsem, že tisknout můžete opravdu i doma bez velkých investic a bez lisu.


Technikou linorytu si můžete udělat větší formát a zarámovat ho, nebo i menší razítko - třeba na hraní pro děti. A nebojte se neúspěchů, nebo toho, že neumíte dobře kreslit. Nedokonalosti jsou u téhle techniky často moc pěkný. Nejsme stroje a jedině tak to bude na tisku vidět :)

linoryt rytí do lina doma


V případě razítka si připravte:

  • lino nebo větší gumu na gumování
  • hranolek dřívka, pokud máte lino
  • rydlo (doporučuju kupovat po jednom, spíš se vyhněte umělohmotným rukojetím)
  • tiskařský polštářek s barvou na razítka

Na obrázek si připravte:

  • lino - ideální jsou stará lina, dají se i koupit, podle mě jsou docela drahé, na druhou stranu se do nich obvykle ryje samo
  • rydlo na linoryt (viz výše)
  • gumový váleček a kus skla
  • tiskařskou barvu - mám doma na olejové i na vodní bázi (ta vodová nesmrdí a rychle schne, olejová je zas krásně lesklá i po zaschnutí, jen schne i několik dní, potřebujete terpentýn na zředění)
  • lžíci místo lisu
Kde nakoupit? Většinu věcí seženete třeba na e-shopu Sevt - mají tam prakticky vše od lina až po rydla, válečky i barvy. Pokud se vám nechce kupovat na e-shopu, tak ve výtvarných potřebách - myslím, že jsou v každém větším městě. V Praze chodím do Altamiry.

S linorytem jsem se seznámila už na víceletém gymnáziu na výtvarce, později v lidušce i na VŠ. Jako malá holka jsem si dokonce u dědy vyráběla home-made rydlo, protože tenkrát to bylo opravdu nedostatkové zboží a hlavně rydla byla drahá. Víte z čeho jsem ho vyrobila? Zkuste si tipnout.

Pusťte se do toho:

1. Nejdřív si připravte předlohu, kterou si překreslíte na lino/gumu. Nezapomeňte, že výsledný obrázek bude zrcadlově obrácený, hlavně na to myslete, pokud máte na předloze písmenka. Složitější obrázky doporučuju přenášet přes kopírák, jestli ho nemáte, pokreslete si celou zadní celou měkkou tužkou. Ještě je možnost překreslovat ručně pomocí sítě. To používám já třeba při malování.

2. Jakmile jste spokojení s předlohou, začněte rýt na rubovou stranu lina. Při rytí nikdy nedávejte druhou ruku před rydlo. Možná si řeknete, že by vás to ani nenapadlo, ale děje se to třeba když si přidržujete lino. No, sami uvidíte. Takže volnou ruku vždycky za rydlem. Jako dětem nám vždycky říkali, abysme měli tu druhou ruku pod rydlem a pomáhali si s ní tlačit na rytí.

rytí do lina linoryt zvířátka


3. Až budete mít vyryto, jsou dvě možnosti - pokud děláte razítko, nalepte lino na kousek dřívka a máte hotovo.

4. V případě, že jste si vyryli obrázek většího formátu, připravte si barvu. Já mám doma barvu na bázi oleje i na bázi vody. Jestli nemáte prostor na tvoření, tak bych se spíš přikláněla k té vodní, protože vám rychleji zaschne. Olejová barva smrdí, dýchat terpentýn není ideální a navíc počítejte s několika dny schnutí. Tiskařskou barvu ničím nenahradíte, má jinou konzistenci, jiné pojivo a velké množství pigmentu, takže jsou s ní výsledky perfektní.

potřeby na linoryt rydlo a barvy na linoryt


5. Barvu vytlačím na sklo a pak válečkem rozválím do čtverce, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Teprve potom ji dávám na lino. Snažím se, aby byla všude a opět rovnoměrně.

6. Tisk doma bez lisu není úplně ideální, bude vyžadovat čas a trochu víc péče, ale není to nemožné. Navíc někteří umělci, kteří tvoří opravdu velké formáty, ruční techniku tisku také používají. A výsledky mě opravdu překvapily, na domácí večerní pokusy ve stísněných podmínkách to bylo celkem fajn.

barvy na linoryt jak vybrat a koupit potřeby na linoryt váleček na linoryt


7. Na papírovou/novinovou podložku dejte vyryté a nabarvené lino (barvou nahoru). Připravte si papír, většího formátu. A ten přitiskněte na lino. Teď už s linem a papírem nesmíte hnout. Po povrchu papíru přejíždějte spodní ploškou lžíce, opět rovnoměrně, jemně tlačte, pečlivě a všude po celé ploše.

8. Papír nadzvedněte a nechte zaschnout barvu :)

linoryt razítka zvířata

Linoryt se samozřejmě bude hodit na vánoční přání, na jmenovky na dárky a nebo klidně i na vlastní dílo jako dárek někomu blízkému. Co myslíte, půjdete do toho? Zapomněla jsem na něco? Napište. Příště se mrkneme na vícebarevný tisk a na to, jak paspartovat grafiku, zatím si prohlédněte třeba dva díly o sítotisku.

PS: Kdo uhodne, z čeho jsem kdysi vyráběla to DIY rydlo na linoryt? :)




5 komentářů on "Jak na linoryt doma I"
  1. Krásný návod, děkujeme! Mám dotaz pokud jde o děti jestli nemáte zkušenost od jakého věku by mohly zvládnout práci s rydlem? A jaké lepidlo použít na nalepení lina na dřevo? Domácí rydlo vypadá perfektně, že by z nějakého inkoustového pera??...díky a krásné dny přeji, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Hanko, myslím, že ty 8-9leté už ano, sama jsem v té době začínala. Ale pokud bych byla jen jeden dospělý na jedno dítě, tak bych si troufla i s malým udělat něco snadného. V zásadě se dá krásně nahradit i suchou jehlou, případně vytlačovat dřívkem do polystyrenu a pak tisknout, pokud by šlo jen o vyzkoušení nějaké grafické techniky. :) Lepidlo bych dala chemopren. Domácí rydlo jsem dělala z deštníku - takový ten drátek s drážkou, byl z pevného materiálu a fungoval dobře. Krásné dny, iva

      Vymazat
  2. Jsi sikovna! 👍 Diy rydlo ze skrabky na brambory? Pekne dny, Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivet. Díky za pochvalu :) Ne, z deštníku - z drátku s takovou drážkou, když se skládá. Krásný den, Iva

      Vymazat
  3. Dekuju za podrobny popis! Hledala jsem z jake strany lina se obrazek ryje a prvni tri odkazy na Google zklamaly, popisy byly velmi strucne a nedostatecne.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *