DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

27. října 2017

DESIGNBLOK 2017 - s jídlem roste chuť

Ani letos jsem si nenechala Designblok uniknout, report z loňska je tu. Než jsem vyrazila, byla jsem téměř nepolíbená programem, věděla jsem pouze, že se chci zastavit u stánku Scholastiky, která mě už dlouho láká.



Designblok je letos opět na Výstavišti a bude otevřený až do pondělí.

Střed je pojatý jako cukrárna nebo také chrám hojnosti - načančaný, až kýčovitě vybavený prostor doslova zaplnily dva kolotoče a hora Říp. Cukrová vata, sladce růžové obláčky nebo duha. Ve stánku si kupte perníkové srdce s designem od českých návrhářů.



Openstudio i Superstudio mě letos příjemně překvapilo, vystavovatelé si pohráli s prostorem, co měli k dispozici. Každý byl originální a výsledek byl pestrý, takže vám jednotliví vystavovatelé nesplynuli.

Co mě zaujalo?

Ton 

...a jeho dokonalé židle. Zaslechla jsem, že je to adept na vítěze nejlepší expozice. Taky si to myslíte?



Monika Martykánová

Materiál - porcelán. Technika - vytlačování tekutého porcelánu ze sáčku na šablony. Živelné, křehké zároveň. U produktů bylo video, jak tyhle objekty vznikají. Všimla jsem si toho na několika místech, je to ideální způsob, jak návštěvníkům tvorbu nejlíp přiblížit.



Nahaku

Recyklace je tématem dvou designérů. Dva kluci z Brna - Josef Rozehnal a Jakub Kraus. Jejich svítidla ze starých hasičáků nebo mísy z vyřazených heliových bomb sami vymysleli i vlastníma rukama vyrobili. Stránky mají tu.




Zorya

Loni jsem obdivovala strukturu náušnic, letos třeba modré diamanty, ale hlavně perly - fazetované. Nádherný a nositelný, běžte se přesvědčit :)



VERSO z ústeckého FUDU

Nevím proč, ale na svítidla jsem odjakživa prostě ulítlá. Líbí se mi hlavně sklo nebo kovy. Autorkou těchto závěsných lustrů MUJ je Veronika Šindelářová.



Tramvaj T3

Jedním z nejvíce diskutovaných exponátů na designbloku je stoprocentně nová tramvaj T3 coupé, kterou představil dopravní podnik hl. m. Prahy - v provozu bude od příštího roku pro soukromé akce (mimochodem, věděli jste, že se dá tramvaj pro soukromé účely pronajmout už teď?). Návrhem byla pověřená Anna Marešová - designérku pravděpodobně budete znát jako tvůrkyni hraček pro ženy Whoop.de.doo.



Lucie Koldová

Je další designérka pocházející z Ústí. Pamatuji si ji ještě z gymplu, už tehdy byla velmi ambiciózní a v posledních 10 letech její tvorbu často potkávám na různých výstavách nebo v tv pořadech. Na Designbloku uvidíte její "makronky".



Scholastika

V části Openstudia se i letos představují různé umělecké školy. Mezi nimi i Scholastika. Už dlouho po jejich semestrálních kurzech pokukuju - líbí se mi hlavně obor vývoje produktu a grafika. Ale je mezi nimi i komiks nebo ilustrace. Všem, kdo mají nějaké chutě se posunout, vřele doporučuju. Dostanete se do komunity stejně smýšlejících lidí a to je podle mě ten nejlepší hnací motor.

V jejich expozici se hraje ping pong. :)


Lipa store

...maji expozici, která přesně koresponduje s jejich brandem. Alespoň já to tak vnímám. Příroda, návrat k řemeslu - výsledkem poctivý produkt. Mrkněte k nim. Mají teď novou prodejnu kousek od Staromáku - už jste tam byli?



Co vy a designblok? Vyrážíte?

Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *