Dýňovou polévku určitě znáte na tisíc způsobů taky. Já jsem si nedávno v Králíkovi v rádiu moc pochutnala na téhle polévce s pomerančovou šťávou a skořicí. Tak jsem si doma taky jednu udělala a byla výborná.
Na polévku jsem si připravila:
- 1/2 máslové dýně
- 1 mrkev, 1 petržel, malou šalotku na vývar
- kousek másla nebo trocha oleje
- 50 ml šťávy z pomeranče
- sůl
- skořice
- bylinku (třeba kousek máty nebo koriandru) a pomeranč na zdobení
Mrkev, petržel a šalotku oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte zlehka na másle. Jakmile lehce chytí barvu, dolijte vodou - asi 500 ml, maličko osolte. Po 20 minutách přidejte nakrájenou dýni a 10 minut ještě povařte. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem.
Nyní přidejte pomerančovou šťávu, případně dosolte a ochuťte taky skořicí.
K dýňové polévce podávejte víno, tohle Fabig Hibernal je na doporučení od sommeliéra.
Jak vaříte dýňovou polévku vy? Napište mi svoje tipy.
Ještě mám pár informací: tři druhy nejběžnějších dýní a jejich použití.
Máslová dýně
Její vnitek se po uvaření rozpadá na "špagety", proto její název. Já jsem ji zatím použila jen jednou a to právě jako špagety. Vřele doporučuju.
Na polévku jsem si připravila:
- 1/2 máslové dýně
- 1 mrkev, 1 petržel, malou šalotku na vývar
- kousek másla nebo trocha oleje
- 50 ml šťávy z pomeranče
- sůl
- skořice
- bylinku (třeba kousek máty nebo koriandru) a pomeranč na zdobení
Mrkev, petržel a šalotku oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte zlehka na másle. Jakmile lehce chytí barvu, dolijte vodou - asi 500 ml, maličko osolte. Po 20 minutách přidejte nakrájenou dýni a 10 minut ještě povařte. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem.
Nyní přidejte pomerančovou šťávu, případně dosolte a ochuťte taky skořicí.
K dýňové polévce podávejte víno, tohle Fabig Hibernal je na doporučení od sommeliéra.
Jak vaříte dýňovou polévku vy? Napište mi svoje tipy.
Ještě mám pár informací: tři druhy nejběžnějších dýní a jejich použití.
Máslová dýně
Má hruškový tvar a velmi jemnou chuť. Často ji používám díky sladké chuti do koláčů nebo jako přílohu. Ale i na polévku se hodí. Vždy ji loupám. A to tak, že rozdělím na kulatou část a válcovitý konec. Pak oloupu a z kulatého vnitřku vyndám semínka.
Dýně Hokaido
Dýně Hokaido
Nejznámější a nejpoužívanější druh dýně. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních prvků, takže bych se na ni právě na podzim rozhodně zaměřila. Já ji vždy loupu, ale vím, že spousta lidí to nedělá. A po vydlabání semínek je zkuste opražit, jsou výborná.
Špagetová dýně
Špagetová dýně
Její vnitek se po uvaření rozpadá na "špagety", proto její název. Já jsem ji zatím použila jen jednou a to právě jako špagety. Vřele doporučuju.
Mmm, tu bych si dala. Dýně je moje oblíbená podzimní zelenina. :)
OdpovědětVymazatVlasti, děkuju. Také ji mám ráda. Navíc je to fakt zdravý :) Krásný advent, Iva
Vymazat