DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

18. července 2017

DIY (cestovatelský) kufřík - 10 aktivit v něm a soutěž o audioknihy

Je léto, prázdniny. Všichni hodně cestujeme k rodině, na prodloužené víkendy, na dovolené, určitě se hodí nějaké drobné hry a aktivity s sebou. Mám pro vás 10 našich osvědčených tipů a taky soutěž o oblíbené audioknížky - třeba se vám budou hodit do auta jako nám.



Já jsem si všechny tyhle věci zabalila do DIY kufříku. Na něj jsem si připravila:
  • jeden starý kufřík (z DMka)
  • bílou omyvatelnou barvu
  • váleček a štětec na nanášení barvy
  • černý permanentní fix
  • bezbarvý lak k zafixování barvy
  • širokou pásku s motivem graffiti, sehnala jsem v Levných knihách, ale nejvíc jsem toužila po samolepkách vlajek (nebo jiné samolepky), které ale bohužel asi nikde nejsou - poradíte?
Kufřík jsem očistila a válečkem natřela tři vrstvy barvy.


Po zaschnutí jsem popsala, myslela jsem, že vymyslím nějaký graffiti tag, ale líbil se mi jenom ten pro Mariána. Nakonec tedy jen velká písmena.


Nakonec jsem kufřík přetřela bezbarvým lakem.

Ale nejdůležitější pro kluky bude obsah. Co všechno mají rádi?




1. cestovateský deník

Ten si kluci vyrobili už na začátku léta a jednou za dva, tři dny si do něj něco nakreslí. Zdobí ho razítky, samolepkami, lepí do něj vstupenky, obrázky a podobně. Mrkněte na návod. Samolepky jsou super, třeba tyhle rockerské od Djeca. My je máme od Lucky z Chytré opičky. Všimla jsem si, že má teď slevu 10 % a v e-shopu má samé chytré věci.



2. Pastelky (nebo fixy)

Ideálně vyberte nějaké, co už máte hodně okrouhané, aby nezabíraly tolik místa. Na cestování rozhodně tlusté, ty totiž vydrží. Nevím, jak u vás, ale tenké pastelky jsou všechny polámané. Tlusté od Koh-i-nooru, nebo Maped drží už dlouho. Někdo dá přednost fixám - i tady jsem spokojená spíš se silnějšími, ty z Ikea máme hodně dlouho, pak ještě sada Stabilo, která se dá navíc navázat na provázek. A taky jsou v naší skříňce už dva roky. Je dobré mít papír a zkuste si zahrát Mariánkovu hru:

Nakreslete na papír na každou stranu branky, udělejte si stejný počet teček jako fotbalistů a střílejte góly. Takovým tím trhnutím tužky, jestli mi rozumíte. 

3. Razítka

Nějaká menší, s jednoduchými motivy. Ty na fotce jsem dostala já sama jako dárek, takže nevím, odkud jsou. Do kufříku jsem dala 9 kousků a dva polštářky - modrý a červený. 

4. Dobble

Skvělá hra na postřeh, tahle verze pro nejmenší s obrázky zvířat. Chystám článek o výrobě vlastních karet za pomoci plotru a téhle skvělé aplikace. Zkuste si je taky vytvořit. My určitě dopravní prostředky a asi vlajky, které jsou u nás teď v kurzu. Dobble generátor, který jsem kdysi někde objevila mi teď pár dní nefunguje, ale našla jsem aspoň tento. Určitě se s vámi podělím, až nějaké dobble vytvořím.



5. Modelína

I modelování mají kluci rádi, nedávno jsme dostali hmotu, která se jmenuje Paulinda. Je velmi měkká, takže ji děti snadno zpracují. Navíc jsou ke každému balení jednoduché návody, co s ní vyrobit. Samozřejmě si děti můžou dělat, co chtějí. Ale ze zkušenosti vím, že někdy děti mají rády právě ty návody a výsledek podle obrázku. Kluci zvládli sami vyrobit raketu a malou žirafu.

Jinak s ní můžete dělat i spoustu jiných věcí:

  • Obtiskávat do ní mušličky, kytky nebo lístky. Hmota zatvrdne a pak je stálá. Dá se ale znovu zregenerovat vodou, je pak lepší, když ji nastrouháte, lépe a rovnoměrně se vstřebá.
  • Ale osobně bych ji doporučila třeba i do dětských skupin, protože z ní vyrobí přívěsky/korálky/postavy na svoje hraní.




6. Kuličky

Zaberou jen trochu místa a opět se s nimi dá vykouzlit zábava na pár hodin. Ať už různými drahami v písku nebo zemi, nebo rovnou klasickou hrou s důlkem. A vejdou se prakticky do kapsy. Já jsem skleněnky sehnala na bleším trhu, ale věřím, že je mají v každém hračkářství. 

7. Uno karty

Velmi jednoduchá hra na principu prší. Myslím, že nejen u nás je moc oblíbená - viděla jsem ji teď při naší dovolené v Itálii hrát finskou rodinku. Na kartách jsou zvířátka. Děti ji hrají od 3 let a stále se k ní vracíme. Bereme ji i k vodě, v batohu nezabere žádné místo.



8. Spinner

No, neminulo nás to. Podobným masovým věcem mám tendenci se vyhýbat. Ale pak mi došlo, že to je vlastně celkem fajn věc na jemnou motoriku. Kluky to baví, zkouší nové triky a soutěží. 

9. Anglické karty

Flash cards jsou s třípísmennými jednoduchými slovy. Opět se s nimi dají vymyslet i jiné aktivity, nějaké byly přiložené v balení. Angličtina je v dnešní době hodně důležitá, je to takový druhý mateřský jazyk. Andrejka, majitelka obchodu, má muže Angličana a její děti jsou bilingvní, takže se nebojte ji oslovit, pokud se budete chtít na cokoli zeptat, protože ona toho o výuce cizích jazyků pro nejmenší ví opravdu hodně. Navíc vede kurzy angličtiny v mateřských centrech, kde jsem se s ní taky seznámila.

S kartami si užijete spoustu her. My jsme vymysleli třeba:
  • které slovo začíná na... 
  • která věc je růžová/zelená
  • najdi kolem sebe
  • kdo uhodne, na co myslím 
  • najdi kartu se zvířetem, dopravním prostředkem


10. Flash kartu s oblíbenými pohádkami a příběhy 

Užijeme ji nejvíc v autě. Cestou z Maďarska i Itálie jsme byli nadšení. Kluci se zaposlouchali do příběhu a opravdu vydrželi 1 - 2 hodiny v naprostém klidu. Z Maďarska jsme měli Dva roky prázdnin, což je úžasně navyprávěná kniha, ještě ze "staré školy", takže uslyšíte třeba Rudolfa Hrušínského. Hodně mě bavilo i to, že klukům (4 a 5 let) nabídla spoustu nových slov. Další oblíbený dobrodružný příběh jsou Rychlé šípy, po jejichž stopách se v Praze brzy vypravíme. Poslouchané knížky rozvíjí mnohem víc dětskou představivost, sama bych dokázala nakreslit, co jsem během poslouchání viděla a je mi jasné, že by se ten můj svět od klučičích dost lišil. Zkrátka je to super.

Zatím nás míjí tablety a podobná elektronika. Klukům je v autě špatně. Taky se bojím závislostí a myslím, že je na to ještě brzy, aby kluci trávili čas s tabletem. 

Chcete audioknihu vyhrát? Našla jsem pro vás tyhle dvě (z nich si budete moci vybrat).

Sára - kniha první - kniha vyhrála cenu poslucháčů v roce 2015 a vypráví příběh o desetileté dívce a jejím neobvyklém přítelství s Šalamounem - nadpozemskou sovou.


Rozvaliny Gorlanu - jsou fantasy příběhem o Willovi a jeho přátelích.


Napište mi do komentáře svůj tip na zajímavou audioknihu pro děti nebo i dospělé, protože i já ráda poslouchám knížky při běhání. Klidně rovnou odkažte na audiotéku. :) Soutežíme do konce července a výherce vyberu rovnou tři. Pokud chcete zvýšit svou šanci, sdílejte soutěž dál (připište do komentáře). 


22 komentářů on "DIY (cestovatelský) kufřík - 10 aktivit v něm a soutěž o audioknihy "
  1. Ahoj Iv. My z cest už doma a co nam dokola hralo? Rychle šípy. Děti jsou z nich vedle, ani nespitnou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábi, tak to bychom dětem mohli udělat nějakou stínadelskou stopovačku. Já právě taky teď řeším ježky v kleci a vyprávěla jsem jim o tom, kde ty ulice tak mohly být. :) i

      Vymazat
    2. K Stínadlům doporučuji vyzkoušet apku Skryté příběhy, jeden z příběhů se odehrává právě u nás v okolí TEREZY a je samozřejmě propojený s Rychlými šípy https://skrytepribehy.cz/

      Vymazat
    3. Alice, děkuju. Určitě mrknu. :) Iva

      Vymazat
  2. Sdílím na fb a přidávám svůj tip: u nás teď vede Dášenka čili Život štěněte od Karla Čapka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, už jsem si to napsala jako další tip. Díky a krásný den, iva

      Vymazat
  3. Ivi, my cestou do Rakouska - Deník malého poseroutky a bavili jsme se i my dospělí:-) Jinak Hurvínek ve všech podobách, nejoblíbenější Hurvínkovy staré pověsti. A já jsem přímo závislák na mluvených věcech, taky běhám s mluveným slovem v uchu:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děti z Bulletinu, Harry Potter, Včelí medvídci a Letopisy Narnie, to u nás teď nejvíc frčí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děti z bullerbynu jsou super nápad :) Jako malá jsem je zbožňovala. Krásné léto, Iva

      Vymazat
  5. My cestujeme s Pani Lary Fary a bavi nas vsechny - male i velke! Skvele ji namluvila Libuska Safrankova. hana.vajdikova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, podívám se, něco mi ten název říká. Krásný den, Iva

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Sára je úžasné kniha. Poslouchám ji s dětmi. Ale asi moc na běhání nebude, jsou tam hodně hluboké myšlenky a byla by škoda, kdyby při běhu unikly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za připomínku :) Ano, při běhání a pro sebe volím spíš detektivky. Krásný den, Iva

      Vymazat
  8. Naše 10ti letá Jula je tak trochu knihomol, hltá Hraničáře od loňského podzimu. Momentálně je i 10 dílu. My v audioknihách a audio adaptacích knih dost jedem. A zrovna před týdnem jsem objevila, že je Hraničář namluvený, mám nutkání ho zakoupit a teším se až tuhle novinku řeknu Jule, která se v sobotu vrací ze skautského tábora. Naše oblíbené audio: Malá čarodějnice, Bratři Lví srdce, Pohádky ze Zoo, Pán prstenů, Krtek, Pověsti českých hradů a zámků (Hrzánová, Alenka v kraji divů (Orten), Hobit, Lovci mamutů, Hurvínek, Lichožrouti, Pohádky bratří Grimmů (Eben), Straka v říši entropie, Logopedické pohádky, Radovanovy radovánky, Tři tatínci a maminka (L.Šafránková), Dva roky prázdnin......no je toho hodně :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Když jsem uviděla obálku Sáry, tak jsem hned zpozorněla. Četla jsem všechny 3 díly a to už dávno nejsem dítě :). Jako malá jsem poslouchala hodně pohádky, jako dnes si vzpomínám, když naši koupili gramofon, tak mi k němu hned koupili Křemílka a Vochomůrku. Těch desek bylo postupně hodně a všechny je poslouchali i moji kluci, dnes už dospělí. Později přibyla spousta MC. Škoda, že některé už nemám a nedají se sehnat, protože teď začíná poslouchat tříletá dcera a nejstarší mě už obdařil vnučkou. Kdyby někdo věděl, kde sehnat pohádky Popletený čaroděj a nebo Medvědí pohádky (bohužel neznám ani autora a už si nevybavím ani hlas vypravěče), tak bych byla ráda za informaci.
    A tuhle desku (LP) jsem měla asi nejraději http://audioteka.com/cz/audiobook/lenka-vypravuje-pohadky-z-kytary
    Žaneta (a ráda sdílím na FB)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článek..děkuji za tipy ��.. Já ujíždím na: Hry o trůn ��.. Andrea Andrea.p@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Kufrik aktivit na cesty je super napad. Pred kazdou cestou hledam, co by se nam do auta hodilo, takhle bychom to meli vsechno pekne pohromade. Na cesty s sebou vzdycky vozime motanice a 50 veselych her na cesty (https://www.agatinsvet.cz/50-veselych-her-na-cesty). Ty jsme behem dvou let jeste vsechny nevyzkouseli. Audioknihy taky muzeme. Ja je posloucham ve velkem, protoze na cteni moc casu neni. Vyborna je Premyslovska epopej - ta vydrzi hooooodne dlouho. A deti maji rady Pohadky pro neposlusne deti. Jinak stranky jsou super. Nasla jsem je nahodou a urcite je projdu dukladne. Misa 1412@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Milena Jiravská3. srpna 2017 v 14:33

    Parádní tipy na to, co sbalit dětem do auta na cestu na dovolenou, aby tak pro ně (i pro rodiče!) byla ta dlouhá cesta snesitelnější :) Děkuju!!!

    Kdyby sis taky chtěla zasoutěžit, mrkni sem: https://www.brasty.cz/soutez, můžeš vyhrát pánské hodinky GANT! Hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den všem, díky moc za komentáře. Dnes jsme s dětmi vylosovali 3 výherce: Utukutu, Healthy a Alici. Díky moc všem za inspiraci a poprosím o maily na ivabaltaretu@gmail.com. Díky a krásný den, Iva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *