DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

13. července 2017

DIY kopřivový olejový balzám na vlasy

S bylinkami se seznamuju už víc než 20 let, vlastně to začalo někdy před pubertou celoprázdninovým sběrem a sušením všeho (i když pak v pubertě jsem byla zahleděná do bylinek, které měly účinky na nervovou soustavu). Teď bych ráda co nejvíc oddálila stárnutí a využila je (nejen) pro vnější krásu. Tenhle olej na vlasy je velmi jednoduchý a hlavně efektní.


Bude mým oblíbencem stejně jako měsíčkový olej z loňska. Je bio, je čistě přírodní, účinek zaručený a cena za 50 ml nepřesáhne 50 korun.

Jako první si připravte suroviny:

  • kopřivový macerát (=olej, ve kterém byly naložené kopřivy, postup níže)
  • ricinový olej

Namíchala jsem směs 50:50.

Kopřivový macerát jsem vyráběla ze sušených kopřiv, opravdu je to lepší, předejdete zklamání, protože čerstvé bylinky vyčuhující ze směsi rády plesniví. Navíc se jich do oleje vejde víc. Budete potřebovat:

  • 2 hrsti sušených kopřiv
  • 250 ml kvalitního olivového (nebo slunečnicového oleje) 
Kopřivy nasypte do sklenice (zavařovací), zalijte vlažným olejem a nechte někde u okna macerovat alespoň 2 týdny. Já jsem svoje kopřivy nadrobila na jemný přášek, aby se z nich látky uvolnily ještě lépe. 

Proč zrovna ricinový olej? 

Hojí, regeneruje, chrání, omlazuje, posiluje, vyživuje. Ve velkém. Získává se ze semen skočce obecného, který je velmi jedovatý. Ricinový olej má sám o sobě pozivitní vliv na pokožku, vlasy a nehty. 

Ricinový olej používám už víc než rok, na vlasy, na nehty i do pleťové vody a moc mi vyhovuje. Moje pokožka je místy suchá, hodně citlivá a se sklonem k ekzémům. Olej skutečně zklidňuje a vlasy mám mnohem zdravější. Kdo mě zná, potvrdí :)

Proč zrovna kopřivy? 

Kopřivy se používají na výrobu vlasové kosmetiky hodně. Ovšem kolik skutečných kopřiv v těch konvenčních přípravcích je, to vám na krabičce nenapíšou. Takže využijte toho, kolik jich všude roste a vyrobte si vlastní kosmetiku. Kopřivy působí proti lupům, proti vypadávání a posilují vlasy.

Jak balzám používám? 

Maličké množství jemně vmasíruju do pokožky a vlasů. Když chcete, aby účinné látky lépe pronikly do pokožky a vlasového vlákna, lehce je před aplikací navlhčete. Já si masku nechávám působit i několik hodin, pak vlasy klasicky umyju.



Máte zkušenost s kopřivami? Nebo vlastní tip/recept? Pište.

Krásné letní dny :) Iva 





9 komentářů on "DIY kopřivový olejový balzám na vlasy"
  1. tak ten si určite vyrobím, mám rada výrobky zo žihľavy! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuju. Mám teď úplně nejlepší vlasy za poslední roky. :) Iva

      Vymazat
  2. Právě jsem si v Bezobalu v Praze koupila kopřivový tuhý šampon, tak uvidím, jak to zamává s mými lupy. Tohle je další věc, kterou bych chtěla zkusit, díky za "recept" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuju. Moje nejlepší věc na vlasy :) Iva

      Vymazat
  3. Ivčo a kde kupuješ ten ricinovy olej?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, je z www.kosmetikahrou.cz - už jsem doplnila :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  4. Jaký kvalitní olivový olej byste doporučila, prosím? Aby to nebylo plné chemie - když se snažíme o bio :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím proč se objevuje "unknown", ale psala jsem já. :)

      Vymazat
    2. Katko, doufám, že většina olivových olejů je čistých/lisovaných a neobsahuje žádné příměsi. Když pořídíte nějaký lisovaný za studena, určitě v něm nic špatného nebude. Já si ráda vozím oleje z cest, zrovna teď se budou lisovat v Chorvatsku, Řecku i Itálii - tak bych si nechala přivézt od někoho, kdo tam z vašeho okolí ještě pojede. Poslední olej jsem dělala se slunečnicovým, co dostáváme z Rumunska, nějak mi to k tomu místnímu bylinkaření sedí víc, přidala jsem rozmarýn (snítku) na provonění do lahvičky. Je to těžké najít ideál, spíš na to jít selsky, protože se může lehce stát, že vyberete olej bio, který ale ve finále vyrostl na nějaké půdě, co si nese zbytky agresivních pesticidů ještě z 80. let... Krásné dny, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *