DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

26. července 2017

Recept na salát s květinami inspirovaný Biokuchařkou Hanky Zemanové

Je léto a nevím jak vy, ale to si užívám hodně ovoce, zeleniny. Domácí, v biokvalitě ideálně. Dělám si různé bylinkové čaje, limonády a taky saláty. Tenhle mě inspiroval Novou Biokuchařkou Hanky Zemanové. Co jsem si na něj připravila? Kdo sleduje Instagram a Instastories, ten ví. :)



Mám moc ráda rukolu. Té, kterou si pěstujeme u nás na výsluní v Konojedech, se ta kupovaná nevyrovná. Má docela štiplavou chuť a v lednici vydrží klidně dva týdny. Stačí ji narosit a dát do mikrotenového sáčku, tam má ideální prostředí. Možná máte někdo vakuovačku, klidně doporučte, docela o ní přemýšlím. :) A pěstovat rukolu je tak snadné. Ta, kterou vidíte na obrázku je "ukradená" ze zahrádky mojí babičky a rozrostlo se takhle asi 5 sazeniček. Věřím, že se jí bude dařit i na balkoně v květináči a bude vám rodit dostatečně.


Další ingrediencí je:

- můj oblíbený měsíček, kterého mám velkou zásobu (a taky jsem ho rozdávala na Instagramu)
- pár lístků růže (s nimi už jsem pracovala na receptu k Pavlově), mají hodně sladkou chuť - Mariánek ujídal ;)
- sedmikrásky (které mají blahodárný účinek na vaši kůži, odmala jsem trpěla na ekzémy a sedmikrásky jsem jedla povinně)
- popenec - určitě ho znáte, mrkněte, jemně nahořklý



Na zálivku:

- olivový olej přivezený z Chorvatska
- rybízový ocet, vyrobený z vlastního rybízu a recept se tu už brzy objeví spolu s dalšími tipy, co s tím rybízem dělám - dávala jsem o něj soutěž na Instastories a nikdo neuhodl, takže publikací soutěž končím, je trochu jako balzamiko - sladkokyselý
- mleté oříšky, ale nemusí být
- sůl a pepř

Rukolu lehce operte, otrhejte tvrdé stonky lístkům. Promíchejte se zálivkou a posypte květinami, případně plevelem. 

Recenze kuchařky



Protože je na trhu různých biokuchařek docela dost, chtěla jsem se podělit i o moje dojmy z ní. Chtěli byste si o ni zasoutěžit? Napište mi :) Knížka je rozdělená do dvou částí:

- V první se dozvíte o světě biopotravin a možná vás některé věci i dost překvapí. Jsou v ní tipy, kde si potraviny vybírat, ale taky třeba zmínka o "férových" květinách, protože ty se k nám často dostávají přes půlku planety. Líbí se mi, že je knížka psaná opravdu selským rozumem, tedy že to nejjednodušší je často taky to nejlepší. Že nemá cenu příliš přemýšlet, jestli je to, či ono to nejlepší, protože pak si možná vytvoříte posedlost.

- Druhá část je věnovaná zdravým receptům - od chuťovek, přes pomazánky, saláty, hlavní jídla i dezerty. Moc mě nalákal právě recept na salát kombinovaný s divokými bylinami i květinami a pak také koláč s řepou - na ten se chystám, jakmile řepa ještě trochu povyroste.

Samozřejmostí jsou nádherné fotky, propracované postupy a všechno je podrobně vysvětlené. S knížkami od Smartpressu jsem vždycky spokojená. Jakou bylinku nebo květinu mi v kuchyni doporučíte vy? 

Krásné dny, Iva 





Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *