DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

11. července 2017

20+ tipů, kam v létě v Praze (nejen) zadarmo

Jste Pražáci (nebo se třeba do Prahy chystáte) a během léta tu zůstáváte pár dnů nebo týdnů?
Jasně, taky to beru celkem jako opruz, ale mám pár tipů, které by se mohly ve vedrech nebo dešti hodit. Jsou to všechno věci, které jsme vyzkoušeli, takže jsem k většině přidala i fotky (některé jsem marně hledala) a vlastní názory.


Na hřiště 

Protože bydlím na Praze 10, tak se s Vámi podělím hlavně o ty, kam chodíme pravidelně.

Gutovka je mezi strašnickými profláklá. Kromě vodního světa je tu taky lezecká stěna, restaurace (i když tedy podle vlastní zkušenosti a ohlasů z okolí nonbabyfriendly - taky nechápete, jak si může otevřít restauraci na hřišti někdo, kdo nemá rád děti?), velké hřiště, na druhé straně golfové hřiště, koutky pro sezení. Kousek odtud i dopravní hřiště. Zabavíte se tu minimálně na půlden.

Hřiště pod kapličkou je krásné a vybavené zákoutí hned vedle Vinohradských hřbitovů, kde má hrob například Franz Kafka. Na hřišti je bazének pro děti, několik míst s houpačkami a prolejzkami, čistý záchody i občerstvení. A kousek odtud televizní Růžová zahrada (kavárna s posezením pro milovnice tohohle seriálu) ;)



Ještě jedno, kam jsme jezdili často, je na Výtoni. Na rohu si dáte jednu z nejlepších zmrzlin v Praze a na hřišti se pak děti vyblbnou. Super hřiště jsou i na Slovanském ostrově, v parku Lannova a Na Parukářce na Praze 3.

Další hřiště taky v parcích, o kterých píšu níž.

Vyrazte do velkých nebo malých pražských parků

Havlíčkovy sady a Grébovka na pomezí Vinohrad a Vršovic jsou rozsáhlé, zas tu najdete svoje soukromí pro piknik nebo hru na schovávanou. Jedno dřevěné hřiště je uprostřed, druhé úplně nahoře. Stejně tak tu jsou dvě místa k občerstvení - horní Pavilon a uprostřed Viniční altán. Když budete trávit čas dole, nenechte se zlákat do středomořské restaurace u Lidlu - hodně nás zklamala, naprostý průměr, žádný kulinářský zážitek. Kluky hodně baví schovky u vodotrysku i obě hřiště. V parnech doporučuju to uprostřed, ukryté pod vysokými stromy. My tam loni měli s Míšou z hrajemesijinak workshop.





Malešický park je místo s vodními prvky, oploceným hřištěm. Je velký, takže tu najdete i soukromé místo pro piknik ve stínu. Nejlepší je přijet autobusem od Želivského. Naši kluci mají od malička rádi hupy, jak tomu říkají. Je to okruh na kolo, koloběžku s vlnitým terénem.

Další krásný desítkový park je i na Zahradním městě. Mají tam taky vodní prvky, takže se osvěžíte. :)

Určitě neopovrhněte třeba Vyšehradem. Zase oroginální hřiště, úžasná procházka, dokonalý výhled, starobylé domy. Navíc dejte pozor cestou tam, českým unikátem je projev kubizmu v architektuře a kubistických domů je v uličkách pod Vyšehradem několik. I u tohohle místa jsem někam zašantročila fotky... přitom jsem ty domy fotila několikrát :)

Michelský les je na dosah od autobusové zastávky Nemocnice Krč a je to opět oáza klidu. Kolem Hamerského potoka jsme se už taky parkrát prošli - fakt doporučuju, není to dlouhý. A když popojedete trochu dál, vystoupíte na zastávce Záběhlická škola, můžete si dát procházku až k Toulcově dvoru.

Do dětské herny


Coolnička
Se vydejte třeba k nám do Vršovic. Coolnička je otevřená teď přes prázdniny od úterý do čtvrtka - ale radši mrkněte na FB, aby nebylo zavřeno. Coolničku máme přímo pod domem, za což jsem ráda.
Proběhlo tam taky pár mých workshopů, udělají vám domácí limonádu a dobrý kafe. Je to pro mě nejrychlejší záchrana. A jestli budete mít čas příští týden, dorazte si vyrobit vlastní cestovatelský deník - ve středu odpoledne. Místo rezervujte na mém mailu ivabaltaretu@gmail.com. A pokud přijdete během prázdnin jako skupina matek, vstup máte zdarma.



Králík v radiu
Se přestěhoval z Prahy 10 do Karlína. Chodila jsem do něj nepravidelně a většinou na schůzky, kdy jsem potřebovala víc klidu. O děti se tu totiž postarají, pohlídají je a pohrají si s nimi - a nemusí se jednat jenom o tříleťáky, ale klidně o mnohem menší děti, abyste si v klidu vypily kafe. Je to sen :) A navíc tu i skvěle vaří, třeba jejich variací na čočkový salát se nemohu nabažit - pokaždý jiný a přitom dokonalý. Jednou s avokádem, podruhé s balzamikem, nikdy nechybí voňavé bylinky. A všichni, co tu se mnou byli, to můžou dosvědčit ;)



Koupání v Praze

Divoká Šárka
Osobně miluju Šárku se vším všudy, je to místo, který vás odnese daleko od Prahy a přitom jste stále v metropoli. Pokaždé, když tam jdu, si představuju, jak to asi vypadalo před mnoha tisíci lety, kdo tu žil - protože Šárka byla osídlená už od dob paleolitu - potají mám chuť jít někam hledat poklad. A pak je tu ten bazén - ledový, že vám způsobí menší zástavu. Ale mně to nevadí, chodila jsem sem od doby, co jsem se přestěhovala do Prahy, hodně často.

Pro děti: malý bazén, hřiště, pískoviště, trampolína... nudit se nebudou :)

Cena férová: 60 Kč dospělý, děti platí od 5 let.







Slavie
Když už jsem mluvila o tom paleolitu... Bazén na Slávii je zkrátka v některých směrech dost zaostalý, zato ceny poměrně západoevropské, nabídka jídla/pití absolutní mizérie ala 90ky. Ale bazény tu mají pěkné, voda čistá, to se musí nechat. Cena dospělý 160, dítě 90.


Zoo
Naše milované místo. Kupujeme roční vstupenky (děti 450 za 12 vstupů, dospělý 600) - pokud jdete víckrát za rok, rozhodně se vyplatí a pro nás je to potom takový výlet skoro zadarmo. A v případě kluků dojde i na koupačku, pak si poměří svou rychlost a nakonec i já si přijdu na své na workshopu tvoření papírů ze sloních bobků. Nezapomeňte si s sebou vzít svačinu, dost pití, pokud nechcete příliš utrácet. A kočárek klidně nechte doma, golfky jsou tu k zapůjčení, kdyby bylo potřeba. Nebo si půjčíte vozík, ale popravdě já jsem ho nikdy netáhla - je pomalu těžší než já.









Za papoušky do Botanické zahrady v centru

Ano, nemyslím botanickou zahradu v Troji, ale v centru na Praze 2. Zajděte tam někdy, opět se ocitnete v trochu jiném světě. Navíc se tu starají o opuštěné papoušky, věřte tomu nebo ne, ale lidé si koupí papouška a pak ho odloží. V tomhle směru jsme většinou málo informovaní, papoušci se totiž dožívají vysokého věku, navíc vyžadují naši pozornost, zkrátka mají cit. Pokud jim nevěnujeme dostatek péče, začnou se trápit, škubat peří a to přichází moment, kdy si majitel svou koupi přehodnotí a papoušek jde do útulku. A ten je právě tady. Zajděte tam, potěšte se pohledem na ty krásný živočichy a třeba i přispějte nějakou korunou na péči o ně.


Workshopy v GHMP a ArtLab v Rudolfinu

Sobotní a nedělní workshopy si nenechte ujít. Sledujte jejich stránky. Tento týden má například Galerie hlavního města Prahy každý den nějaký workshop i dopoledne. Osobně pak doporučuju workshop v Trojském zámku, kam ale zajděte i jen tak. Park je překrásný, s vodou, keři, květinami. A když to pak vezmete pěšky podél Vltavy přes Stromovku, stoprocentně děti udoláte.

Art lab funguje v Rudolfinu o nedělích odpoledne. Když jsem tam minule byla na výstavě Eberhardta Havekosta, tak si kluci vystačili sami - no, zkrátka je pohlídali a já jsem si výstavu vychutnala bez nich.

V případě Galerie hlavního města taky doporučuju sekci s doprovodnými akcemi. Sledujte a zajděte na některou.

Vstupné je v případě Rudolfina zdarma, GHMP chce za dospělého 20, děti platí 5. Za mě jsou tyhle akce naprosto super - jasně, můžete si říct, že ty matky tam chodí jen proto, že je to zadarmo, ale naopak: je to galerijní investice do mladých/nových členů, přispivatelů. Věřím, že děti, které chodí pravidelně do galerií s tím určitě v dospělosti neseknou.






PS: Chystám se ještě teď v létě na výlety mimo Prahu. Nechcete se přidat? České dráhy mají týdenní jízdenku po ČR za 790, naši kluci jezdí zatím zadarmo, takže bych si výletní týden střihla na tahle místa:

  • Benešov (manželovo oblíbené místo)
  • Bezděz
  • hora Říp
  • Kutná Hora
  • Třeboň nebo Pardubice
  • Bad Schandau/Drážďany
  • řeka Sázava a Štenberk

Nebo se rovnou přidejte na výlet na borůvky do našich lesů na severu s prohlídkou Úštěku nebo Pekla.

A jestli cestujete po krásách ČR, zapojte se do fotosoutěže na Affektu, na jejíž realizaci se podílím. Účast je jednoduchá, ceny super pro všechny turisty. A soutěžících tolik není, takže šance velká. :)

Líbil se vám článek? Sdílejte ho, prosím. Nebo mi aspoň napište tip od vás. Buď na pražácký záležitosti nebo něco dostupné z Prahy a tak max. 2 hodiny jízdy vlakem.



4 komentáře on "20+ tipů, kam v létě v Praze (nejen) zadarmo"
  1. Ivi, díky, ještě doplním, že v prazeje blaze i na koupališti Petýnka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Já tam byla jen sama, tak nemohu předat zkušenost. Ale klidně napis, jaké to tam s dětmi je :)

      Vymazat
  2. Diky za pekny clanek! Ze se prestehoval Kralik v radiu jsem nemela tucha, diky za info.
    Jestli se chystate do Kutne hory, tak je tam bobova draha (chystame se vyzkouset, mame kousek chatu), v Koline Reparska drazka - moc se nam tam libilo (je tam i trampolina, obcerstveni, cena 100,-/dospeli, deti neplati snad do 15ti let). A po Benesove jezdi ekovlacek, cena snad 30,-
    Hezke leto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky moc za tip. Přesně v to jsem doufala, že někdo napíše a pomůže mi taky :) Všechno se nám zrovna hodí a nejpíš využijeme. Krásné léto i Vám, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *