DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

18. června 2017

DIY prázdninový nebo cestovatelský deník

Dnešek jsem trávila na skvělé akci Knihex 07, kde jsem měla tu čest mít worskshop. Přemýšlela jsem, jakou aktivitu vymyslet, zároveň jsem chtěla něco souvisejícího s knihami a napadl mě cestovatelský deník. Už ho mám v plánu docela dlouho.



Pokud byste chtěli vytvořit cestovatelský deník spolu se mnou, přijďte na Prázdninovou výtvarku do Gutovky příští středu, tedy 28. června mezi 15 a 18 hodinou. Budeme tam mít spolu s Jitkou z Cutblog  a Katarinou Fialou připravené aktivity - malování přes šablony na textil a právě i možnost si vyrobit cestovatelský deník. Jitka má v malíku veškeré věci kolem plotrů, Katarína pořádá tábory pro rodiny a děti, hraje skvělý divadla a letos jí dokonce vyšla knížka. 

Na deník si připravte:

  • sešit A5 - linkovaný, nelinkovaný nebo i čtverečkovaný
  • čtvrtku A4 na desky
  • kobercovou lepicí pásku
  • stuhu nebo knoflík a gumičku
  • akrylové barvy, samolepky, fixy, pastelky (kterými budete zdobit), případně noviny nebo časopisy
  • tupovací štětec, molitanový kousek nebo tamponek vytvořený ze silonky (kousek jí zamotáte do kuličky a pak přetahujete jednu vrstvičku přes druhou, abyste dostali kompaktní tvar)
  • lepidlo - ideálně tuhé v tubě i tekuté
  • sušené kytky, látky, razítka... cokoli vás napadne :)
Hodně bude záležet, jakou si vyberete techniku. Já jsem na workshop připravila několik šablon s letními a mořskými motivy - kotvy, lodě, žraloci, delfíni, kruhy, třešně, jahody. Přinesla jsem razítka, která jsem měla doma. Ty se asi využívaly nejvíc.


Čtvrtku nebo tvrdý papír si přestřihněte napůl, vzniknou tak desky na váš sešit. Přední a zadní část. Děti je pokreslí podle svých představ. Klidně si můžou pomalovat celou plochu nějakou podkladovou barvou, aby čtvrtka tolik nesvítila. Využila bych na to akrylovou barvu a váleček

Po uschnutí podkladu ozdobí razítky, vystřihanými motivy nebo obkreslí srdce/jahody/ananasy/žraloky...

Jakmile je přední i zadní část desek hotová, přilepte je s dětmi na desky sešitu, ideálně tuhým lepidlem - ještě předtím si ale rozmyslete, jestli budete mít desky zavazovací na mašličku (varianta třeba pro holky) nebo na knoflíky. Já jsem měla pytlík různobarevnýc a různotvarých z Davony

Mašli vsuneme před zalepením mezi desky a čtvrtku. Knoflík přišijeme - ideálně si pomozte kouskem tenčí látky, aby se vám knoflík při používání nevytrhl. To samé opakujete u zadních desek - opět se vloží stuha, nebo gumička (tu jsme přichytili sešívačkou).

Nakonec hřbet desek přelepí kobercovkou - ale můžete zkusit i širší washi pásku nebo barevnou izolepu. 




Co do něj psát?

O prázdninách si děti mohou vést samozřejmě samy - ty větší. Mladším kupte třeba samolepky, případně já klukům na cestách ráda večer říkám, aby nakreslili, co se jim ten den nejvíc líbilo. Většinou vznikají krásné expresivní výtvory, které se do deníku mohou nalepit namísto fotek.

Nechte si do něj dát razítko z turistických míst, která navštívíte. Možná sbíráte známky, nám stačí razítka právě do sešitu :)

Vlepte si vlaječku ze zmrzlinového poháru, lístek do kina, muzea, letenky, jízdenky, vylisované kytky, písek v pytlíku, odstřižek z ubrousku...

Upozornění na soutěž o turistické vybavení

Ještě bych vás chtěla pozvat na soutěž, která probíhá na stránkách Affekt.cz - jedná se o fotografickou soutěž, při které zvete další lidi na zajímavá místa a aktivity. Hraje se o skvělé ceny, které ocení aktivní rodiny. Mrkněte a zapojte se, budu to sledovat. :)
1 komentář on "DIY prázdninový nebo cestovatelský deník"
  1. Hezké :-) my máme takový deník v "dospělácké" verzi, kde taky sbíráme razítka, turistické nálepky, různé letáčky z míst, která jsem navštívili. A je to moc hezká vzpomínka, když se pak na to podíváme zpětně :-)

    Kalamita life

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *