DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

16. srpna 2018

Cestuju sama - do piešťanských lázní, na Čachtický hrad a do Bratislavy

První dva týdny prázdnin patřily jenom mně. Trávila jsem čas přemýšlením o spoustě věcech, o manželství, o práci, o lidech, co kolem sebe mám... taky jsem uspořádala tři workshopy. A rozhodně jsem se chtěla někam podívat! Loni jsem navštívila například Záhřeb, Split, Lucembursko nebo Paříž.


Vlastně mi bylo jedno kam, ale na druhou stranu jsem chtěla mít možnost být sama. Což mi na poslední chvíli vyškrtlo kvůli ceně (za ubytování, dopravu) většinu destinací, Blablacar zrušil cestu do Puly... Já se rozhodla neriskovat, jet na známé místo, kde si budu moct trochu dopřát a užít si samotu, když budu chtít. Piešťany jsou mojí oblíbenou destinací, jezdíme sem skoro každý rok na Grape festival sami s Luciánem.



Cesta za pusu

Mám ráda Regiojet/Student Agency - jezdila jsem s nimi pravidelně do Brna, když jsem tam studovala. Teď spíš využívám jejich vlaky. Cesta z Prahy do Brna vyšla na 99 Kč, odjížděla jsem v 5 ráno. V Brně jsem se pak zastavila v kavárně na snídani. To samé jsem zaplatila z Brna do Bratislavy, opět se stejným dopravcem.

Z Bratislavy do Piešťan jsem se svezla slovenskými drahami, z Bratislavy do Piešťan to jezdí každou hodinu. Když vás pojede víc, doporučuju místenku. A pořádně si kontrolujte, do jakého vlaku jedete, mají zvláštní systém a nehlásí každou stanici, ani nejsou všechny stanice nikde vidět, takže jsem se i ve vlaku pro jistotu dvakrát ptala, jestli opravdu jedu správně.

(Nebyla jsem sama, kdo měl problém, protože v další stanici přistoupil český pár, který opravdu na hlavním nádraží nastoupil špatně... a ještě zvládli zapomenout batoh v tom prvním vlaku :(

V Piešťanech jsem vystoupila po poledni a rovnou jsem zamířila k hotelu.



Piešťany

Malé město, kterým protéká Váh na mě působí hrozně příjemně. Dýchne tu na vás lázeňská atmosféra a během roku tu slunce svítí nejvíc z celého Slovenska. V Piešťanech je spoustu možností se vykoupat, relaxovat, vyjet si na kolech, ale i na výlet dál po okolí. Koupaliště Eva nabízí bazén s léčivou vodou.



A samozřejmě spousta zeleně, několik galerií, skvělé jídlo v restauracích i na zmrzlinu mám super tip. :)



Ubytování

Měla jsem štěstí a chytla skvělou akci na poslední pokoj v hotelu Magnolia, který je v centru. Využila jsem navíc kupón na slevu od Bookingu (jeden mám také na 15 Eur - můžete ho taky využít - super na pár nocí, pak se opravdu vyplatí - stačí kliknout a zarezervovat si ubytování).

Hotel zvenku sice nevypadá na 4****, ale uvnitř jsem našla přesně to, co jsem hledala. Čistý a útulný pokoj jen pro sebe, s wifi, tichem a výhledem na řeku. Mají tu i bazén, který mě dokonale zchladil. V těchhle vedrech na nic jiného nemyslím.

Krásný hotel je ale i Rybarsky Dvor, tam jsme byli taky moc spokojení :)

Jídlo a pití v Piešťanech

Nebudu chodit kolem horké kaše - mám svoje dva oblíbence:

  • Francouzskou restauraci Griffon, kde si vždycky objednám skoro to samé - polévku Bouillabaissu. K tomu pár míchaných drinků s proseccem, letos jsem je vyzkoušela skoro všechny a chystám taky na tohle téma článek. Už brzy. :)
  • Zmrzlinárnu Mona Lisa - mají tu dokonalé příchutě. Nejvíc ze všeho zbožňuju ty zmrzliny, do kterých se přidává ještě poleva/krém nebo něco navíc, ale pořádně tlustá vrstva, žádný troškaření (a hubnutí stranou). Třeba pistáciová s pistáciovou čokoládovou polevou. Nemyslím ale tvrdou, musí mít takovou akorát konzistenci, jen o maličko tužší než zmrzlina.
Chybu ale neuděláte, když zajedete do Rybarskeho dvoru - je trochu z ruky, ale rozhodně stojí za to. Další možnost je restaurace s grilem a bagetárna - obojí kousek od nádraží.




Výlet do Čachtic

Vyrazila jsem si na hrad spojený s Alžbětou Bathoryovou - krutou grófkou, která týrala a zabíjela mladá děvčata. Četla jsem knihu Čachtická paní asi ve 12 letech a už tenkrát mě hrozně fascinovala. Ani jsem nevěděla, že Čachtický hrad je tak blízko, zjistila jsem to loni úplnou náhodou. Vlastně je odtud blízko i třeba Žítková (o návštěvě napsala Pihovatá Martina). Celé to hornaté místo na rozhraní Česka a Slovenska je celkem fascinující a připadá mi tajemné. Setkala jsem se s tím i loni v Kysucích.

Zajímavost: v šedesátých letech do Čachtic přijeli falešní filmaři a celá vesnice se nechala napálit. Přečtěte si o tom tady

Už když jsem přijela vlakem do Čachtic, první co mě praštilo do očí, byl místní hřbitov. Připadalo mi, jako kdyby tu před týdnem na morovou epidemii zemřela půlka vesnice... Hřbitov tady (a právě třeba i v oblasti kolem Kysucí) je dokonale vypulírovaný, exponovaný (bez velké tlusté zdi porostlé břečťany, nebo obehnaný vysokými stromy) a nazdobený. Všechny hroby byly pokryté květinami a věnci. A nedivila jsem se tomu jenom já. Na zpáteční cestě mě svezl starší slovenský pár a i oni se nad tím pozastavili.


V Čachticích se moc nenajíte, vezměte si něco s sebou, jinak to tu není žádná sláva. V místním bistru mi vnutili kebab, ačkoli na lístku toho měli mnohem víc a nebylo to vůbec dobrý. V restauraci si mě pro změnu obsluha vůbec nevšímala. Zato zajděte do krásného obchůdku se suvenýry BaVi. Dala jsem si tam opravdu dobrý kafe a limonádu.


Na skok do Bratislavy

Měla jsem tentokrát 3 hodiny a tak jsem je využila k návštěvě Národní galerie. Najdete ji přímo v centru města u řeky. Vstup je zdarma a součástí je taky prostorná kavárna.

V galerii byla hlavní výstava Filla Fulla - dva umělci, český a slovenský. Jejich podobnosti, srovnání, život. Doporučuju. :)






Osobně doporučuju restauraci Fach, vaří tam skvěle. Byli jsme tu už loni při výjezdu do Maďarska s dětmi. Tip jsem dostala od bratislavské blogerky Danielky. Jen jsem ji nedokázala na Instagramu najít, abych se s ní setkala, protože si změnila přezdívku.

Jak trávíte léto vy? Kde jste byli a kam se chystáte? Napište mi nějaký tip na víkend. :)















7 komentářů on "Cestuju sama - do piešťanských lázní, na Čachtický hrad a do Bratislavy"
  1. Já trávím doma sama taky celkem dost času, respektive mám spoustu příležitostí se sama, úplně sama, někam podívat. Ale tyhle příležitosti moc nevyužívám, protože ráda cestuji v něčí společnosti. Abych měla s kým sdílet své dojmy z místa, kam jsem se vydala a tak. :) A doma sama si čtu a jsem taky spokojená.

    Nicméně krásné fotky! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, já právě už doma moc sama nejsem... :))) Mám tu manžela a dva kluky, ale s nimi samozřejmě sdílím taky cesty. Když jedu sama, tak vím, že můžu jít kam chci, zastavit se, kde chci. Což ve 4 tolik šancí nemám. :) Krásné léto, Iva

      Vymazat
  2. Teeeeda, ja obdivuji tu odvahu a chut jet sama. Nevim ani, zda bych to dokozala, nikdy jsem to nezkusila:-), i dkyz rozumim tomu, ze byt na vylete ve 4 je nekdy moc:-). Na Slovenksu jsem vlastně ještě ani nebyla,asi bych mela, urcite je tam spousta hezkych mist.
    My letos dali Irsko, pro me ideal, zadne vedro, vsude sama zelen. Hezky zbytek prazdnin. M.

    OdpovědětVymazat
  3. V Piešťanech jsem nikdy nebyla, tak děkuji za tak pěknou reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju. Je to tam opravdu úžasný - jídlo, relax, historie, galerie - všechno na jednom místě :) krásné dny, Iva

      Vymazat
  4. Ahoj Iva, Danielka ma novy nick Feesinel. Velmi rada som si precitala clanok o Piestanoch, kedze som sama odtial. Tesim sa, ze chvalis a suhlasim, ze mestecko ma taku relaxacnu atmosku. Co sa jedla a pitia tyka, mam rada Regal Burger hned za Magnoliou alebo hipster podnik Ziwell (ponukaju aj indicku kuchynu). A k vyletom - prijemna atmosfera na Lide, Lodenici alebo ak sa Ti pacil Cachticky hrad, bola si na Tematine? Je to trosku viac turistiky, lebo sa k nemu neda dostat autom, ale velmi pekna prechadzka sem vedie napriklad z Bezovca (ide tam bus). Tak, dufam, ze tych tipov nebolo az moc, este raz diky za prijemny clanok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuju. Já právě vím, ale nemohla jsem si vzpomenout. Vím, že na ni narážím ve feedu. Moc děkuju za všechny tipy, budou se hodit, protože Piešťany jsou určitě moje oblíbená letní lokalita. :) Krásné dny, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *