DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

16. srpna 2017

Na dva dny v Beskydech a Kysucích, aneb dvoudenní duševní očista

Nevím, co jsem si myslela. Asi, že zvládnu 40 kilometrů za den jako ve dvaceti... levou zadní. Sice jsem zvyklá chodit, semtam si jdu na hodinku zaběhat, ale tohle byl jiný level, navíc v 35° vedru. Přesto byl tenhle dvoudenní výlet naprosto úžasný a vřele doporučuju. Inspirujte se, protože mě to inspirovalo hodně :)



Turistiku na osamocených vrcholcích Beskyd jsme si dali jako protipól k tisícovým davům na víkendovém Grapefestivalu, o kterém už jsem loni psala. Tentokrát plánoval Lucián, já jsem přišla k celkem hotovému a i po menších rozepřích jsme se nakonec shodli na jeho verzi.


Ta vypadala takhle:

  • ráno nechat auto v Turzovce, vlakem dojet do Rakové
  • z Rakové vyšlápnout dva kopce až k chatě Skalka, kde jsme přespali (celkem 16 kilometrů)
  • druhý den přejít hřeben vedoucí po hranici Česka-Slovenska a dostat se kolem skal zpátky do Turzovky k autu (celkem 23 kilometrů)

Plán to byl skvělý, až na to vedro. I když se nepotím ani v sauně, tentokrát ano. A kdybyste mě znali, věděli byste, že se snažím všechno dělat decentně, s grácií, hlavně jako "dámička" - aspoň kolem sebe takový vtípky slýchám. Je pravda, že trekový boty byste u mě hledali marně, ale v lodičkách na túry taky nechodím.

Ale zas abych si nekřivdila, měli jsme jen 30l batoh, v něm pár svršků, termoprádlo, jídlo, nejtěžší věcí byla termoska a svůj notebook bych v autě taky nenechala.


Po cestě: kochali jsme se výhledy, byli jsme sami a měli čas přemýšlet, byli jsme spolu. Překvapilo mě množství ostružin, malin, borůvek i divoká vonící máta a mateřídouška.




Zvlášť druhý den byla cesta výživná, plná krásných zákoutí.







Pokud byste se na podobnou cestu chtěli vydat, určitě doporučuju přechodbeskyd - je to stránka propojující tři beskydské chaty, které spolu vymyslely zajímavou trasu po vrcholcích Beskyd a nabízí k tomu hodně férovou cenu na ubytování s polopenzí (1000 Kč na tři noci včetně jídla za osobu). Trasa je navíc vhodná i pro rodiny s dětmi, tak přemýšlíme, že si uděláme ještě podzimní výlet i s klukama.


Po cestě budete míjet Klokočovské skály, které jsou spojené s neobvyklým úkazem - vznikem velkých kamenných koulí, ty jsou po různu rozeseté v okolí Klokočova. Nejde ale o nějakou mimozemskou aktivitu, vznikly zkrátka geologickou činností před 40 miliony lety.


A ještě jedna věc mě po cestě zaujala. Byly to Kysucké hřbitovy - narozdíl od těch našich byly bez plotů, neuzavřené, bez stínu, na jižní/jihozápadní stranu. Působilo to hodně zvláštně.


Máte i vy nějaké doporučení na cesty/výlet? Napište, nebo se zapojte do fotosoutěže tady.

5 komentářů on "Na dva dny v Beskydech a Kysucích, aneb dvoudenní duševní očista"
  1. To muselo být krásné, i když já se vždycky rozplývám nad povedenými fotkami. :D :) A třeba ty hřbitovy opravdu působí zvláštně, ale tak jako příjemně zvláštně. Možná bych se tamtudy nebála chodit, když to není obezděné. Nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, děkuju. No, taky mi ty hřbitovy nepřišly tolik ponurý a naopak to bylo dost propojující s živými. :) Mějte krásné léto.

      Vymazat
  2. ahoj to si přesně pamatuji ze Slovenska taky, že nemají hřbitovy za vysokými zdmi jako u nás. Jinak Kysuce jsme přešly asi před 18 lety s kamarádkou. Všichni na nás koukali jako na exoty, kde se tam berem, byly jsme tam jediný turistky. Krásný zbytek léta. Miluška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MILUŠKO, je pravda, že na slovenské straně nebylo prakticky kde přespat. Kousek od hřebene byly jen české chaty... je to pořád stejné tedy. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  3. To je nádhera :). Miluju podobné pěší výšlapy, ale málokdy se mi povede přesvědčit přítele, aby šel taky :D. O prázdninách jsem ho vytáhla asi na pět výletů a nakonec byl rád, ale přípravy a domlouvání předtím, to je občas porod. V Beskydech jsem ještě nebyla, tak mám tip na příští prázdniny :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *