DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

1. srpna 2017

Na víkend do Amsterdamu - galerie, kola a taky moře

Je to už přes týden, co jsme se vrátili z prodlouženého víkendu v Nizozemsku. Prodloužený víkend jsem darovala manželovi pod stromek a nakonec jsme se dohodli jet ve čtyřech s TaMarki a jejím mužem.




Co mě v Amsterdamu překvapilo

  • Do Amsterdamu se nejezdí nudit, sem se jede pařit. Možná si tu budete chtít prohlídnout sbírky postmoderního umění, ale spíš si sami momentky v postmoderním stylu vychutnáte se vším všudy v ulicích města.
  • Jestli varovala všechny návštěvníky v Berlíně před cyklisty a ve Stockholmu jsem se divila, že jsou lidé schopní jezdit, i když mrzne, leje, fičí, tak v Amstru je to jiná liga. Tady počet kol>počet lidí
  • Tolik kol už v životě asi neuvidím. 
  • Amsterdam je mladý, drahý, živý a optimistický. Pohoda je tu cítit na každém kroku. Užívají si návštěvníci i místní - těm často stačí sednout si před vchodem s přáteli na schody, jako stolek poslouží žehlicí prkno, na kterém jsou naservírované tapas a víno. 
  • Když budete v amsterdamských ulicích kreslit nebo malovat, nepotřebujete umět perspektivu. Každý druhý dům je nakřivo - dopředu, do strany. Zajímalo by mě, jestli je to tak i uvnitř. :)
  • Amsterdam - ráj šmíráků (nebo exhibicionistů?), chtělo by se říct. A nejen kvůli uličce s červenými lucernami, nýbrž kvůli absenci záclon v oknech. 



Cesta tam, zpátky a výdaje

Přiletěli jsme na letiště Schiphol, ovšem řekla bych, že pokud budete cestovat ve čtyřech, levněji vyjde jízda autem. Navíc se můžete ještě někde zastavit - třeba v Německu. 

Letenky: 2200 Kč za jednoho
Ubytování: Asi 300 Eur za dvoulůžkový pokoj na 3 noci půl hodiny za městem
Karta na metro: 33,5 Eur pro jednoho

Výlet do Amsterdamu rozhodně patří k tomu nejdražšímu, co jsme letos zažili. A to jsme strávili celá rodina týden v Maďarsku, Itálii a Rakousku nebo v Jeseníkách. O mých cestách do Stockholmu nebo Splitu ani nemluvím. 



Bydlet v centru nebo za městem?

Až se budete poohlížet po ubytování, zamyslete se, co chcete. Osobně bych volila spíš širší centrum nebo mimo město v blízkosti vlaku, který se do centra dostane za pár minut. I cesta z letiště do centra trvá jen 15 minut, což je luxus. Vlaky jezdí po celou noc, takže se v zábavě není třeba omezovat. V centru bych se trochu bála hluku.

Tip: kupte si 1, 2 nebo 3denní kartu (ta stála 33,5), pokud budete cestovat i za město (tipy níž), vyplatí se to. Pak je možnost koupit i kartu IAmsterdam, 4denní stojí 87 Eur, ale vyplatí se, pokud chcete navštívit pár galerií nebo muzeí, vstupy jsou buď zdarma nebo mají snížené vstupné. Ještě existuje Museum Kaart, ale informace na webu nejsou v angličtině - myslím, že platí na delší období, takže pokud budete trávit v Amsterdamu víc času, uvažovala bych o ní. A stejně tak i o klasické "lítačce" na jméno. My bydleli na sever od města v Zaandamu.



Kam v Amsterdamu?

Amsterdamem se budete courat v ulicích podél kanálů, nakouknete do coffee shopů, kvůli kterým sem jezdí spousta mladých lidí a které nepochybně patří k místnímu koloritu. Koncentrce uměleckých galerií hledejte kolem parku Museumplein. A že jste na místě obklopeném kumštem je znát i na fontáně uprostřed.


Mezi další často navštěvovaná místa patří dům Anny Frankové (shodou okolností jsem nedávno viděla film Hvězdy nám nepřály) nebo třeba muzeum Van Gogha. Na obě místa doporučuju koupit vstupenku on-line, ušetří vám to minimálně hodinu času. Dokonce i do Banksyho galerie se stála několika metrová fronta. (mimochodem, jestli ho znáte, určitě víte, že jeho identita byla nedávno konečně odhalena...)

A procházka mezi kanály v centru je samozřejmostí.


V galerii moderního umění jsem se stala "objektem" fotografického workshopu, aneb každý člověk by měl být zachycován během focení přirozeně, měl by se cítit dobře. Já sice nejsem extra nadšená, když se mám fotit, ale v galeriích mi to obvykle nevadí. :) Najdete mě?


Pak jsme se byli podívat i třeba v amsterdamské knihovně. Její vnitřek je naprostý luxus, je tu cítit propracovanost, nad každým detailem tu přemýšleli. Nahoře je samozřejmě i skvělá kavárna s restaurací - s terasou a výhledem na celé město.




A hned vedle je Nemo - nádherné science muzeum. Doporučuju rozhodně s dětmi. Během pěkného počasí si užijete i na skosené střeše, kam je přístup zevnitř i po mostě.




Výlety za město

Osobně doporučuju výlet k moři a pak na sever i Zaandamským mlýnům. Obojí je vzdálené 15 minut jízdy vlakem, obojí je úžasný zážitek. Pokud budete cestovat v letních měsícíh, možná se i vykoupete. Měli jsme krásné počasí a jeden den jsme si užívali na pláži. Pokud jste tedy plážoví povaleči, doporučuju hledat ubytování právě tady, případně v nedalekém Harlemu, který je na půli cesty mezi Amsterdamem a pobřežím.


Zaandamské mlýny

Vydat se sem byl super nápad. Ocitnete se o pár století zpátky, v mlýnech se tradičně mlely třeba arašídy, lněné semínko, hořčice nebo vyráběly barvy. Všechny mlýny sem byly přivezeny a každý z nich měl jiný účel. Skanzen tu funguje od roku 1961 a můžete se tady i ubytovat. 

Po cestě si kupte sladkosti v místní cukrárně, i čokoláda (spíš kakao) má přece v Holandsku (což je jen oblast, ne celé Nizozemsko) velkou tradici.








Na kolech

...si to rozhodně musíte užít taky. Jestli se bojíte v centru, kde je plno lidí, vyjeďte dál. Všude jsou stezky a všude to bude krásný. Přes široký kanál vás tady sveze zadarmo i s kolem trajekt jezdící non-stop tam a zpátky. A vyrazit můžete třeba do přírody - parků je tu spousta.



A co říct na závěr? Že bych si Amsterdam naordinovala jako každoroční voraz (stejně jako Grape) nebo sem určitě vyrazila i s dětmi. V Holandsku rozhodně nejsme naposled. Jaké jsou vaše zkušenosti a co byste doporučili?

Skvělý článek o Amsterdamu sepsala i Míša z Wish hope life. Mrkněte k ní.


4 komentáře on "Na víkend do Amsterdamu - galerie, kola a taky moře"
  1. Karsna mista jste navstivili. My tu byli pred mnoha lety a moc se nam tam libilo. Skvele sepsane postrehy a rady. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivčo, parádní návod na Amsterdam. Určitě využiju. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelo, děkuju. :) Mějte krásné léto, Iva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *