DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

27. října 2016

DIY pleťová voda s šípkovým olejem

Stále víc a víc inklinuju k přírodním věcem. Měsíčkový olej používám pravidelně, v malém množství používám jak na obličej, tak i na tělo.

Domácí kosmetika - DIY kosmetika s šípkovým olejem - pleťová voda s vitaminem E


Nedávno mi začala docházet moje oblíbená micelární voda
od La Roche. Ze všech vod mi dělala nejlíp, aspoň jsem měla ten pocit. Ovšem její cena už tak příjemná není, vždycky jsem si objednávala to největší balení, které mi vydrželo dlouhé měsíce.

Rozhodně nejsem ten typ, co za měsíc vyprodukuje pytel plastových odpadků od kosmetiky. Myslím, že to nezvládnu ani za rok. 

Začala jsem zkoumat složení micelárních vod. Obsahují micely - v nich jsou uzavřené tenzidy, které na sebe nabalují nečistoty z pleti. Já jsem svou vodu nikdy ničím neoplachovala, odličovala jsem mlékem a pak dočišťovala micelární vodou. A tady se názory různí někteří (většinou výrobci) tvrdí, že se voda smývat nemusí, jiní (přírodně založení) zase, že ano. Ať je to jak chce, látky z pleťové vody se dostávají kůží do oběhového systému, obrázek si udělejte sami, ale při představě, jak malé množství aktivních látek mnohdy v krvi stačí, aby způsobilo změny...

Rozhodla jsem se zkusit si vyrobit vlastní pleťovou vodu. Hledala jsem na internetu různé recepty, ale vesměs mi v nich vadil právě ten obsah mydlící složky, tedy nějaký saponát.

Nakonec jsem objevila tenhle úžasný a voňavý recept:
  • 90 ml růžové vody
  • 3 ml šípkového oleje
  • 3 ml ricinového oleje
  • 20 kapek vitaminu E
Všechny ingredience jsou z kosmetikahrou.cz, musíte je jen smíchat a nalít do nějaké krásné lahvičky, kterou budete uchovávat v chladu a suchu. Ricinový olej má prý tu vlastnost, že pomáhá spojovat jednotlivé složky s vodou, mně i tak zůstala malá vrstvička plovoucího oleje. Což ovšem nevadí, jen je potřeba před použitím nádobku protřepat.

Část vody jsem si přelila do rozprašovače, díky němu se mi voda dobře nanáší na vatové tampony.

Voda je lehce provoněná, citlivá k pleti. Její složky mi určitě pomohou: šípkový olej je vhodný na problematickou i stárnoucí pleť - přesně pro mě. Ricinový olej má regenerační vlastnosti. A vitamin E působí jako antioxidant.

Samotnou růžovou vodu doporučuju pro tu nejcitlivější pleť, opět regeneruje a hojí.

Radši si vodu koupíte?

Mám osobní zkušenost se značkou Dulcia, takže pokud se vám nechce nic vyrábět - Bio růžovou vodu seženete taky na kosmetika hrou.

Jestli vás zajímá téma přírodní kosmetiky a zodpovědného žití, mrkněte taky na můj článek na téma, co je pro mě toxické. Díky němu jsem vyhrála v soutěži LOHAS bloggers.

Edit po 5 týdnech používání

Za mě absolutní spokojenost. Moje pleť nikdy nic úžasnějšího nezažila, je to superbáječný. Musím říct, že se mi pleť zlepšila o 100 %. Samozřejmě mám výkyvy - při stresu nebo v určitých dnech v měsíci, kdy je vše spojeno s hormony. Ale najednou zjišťuju, že moje pleť rozhodně není ani mastná, ani smíšená. Je ve skutečnosti suchá. Úplně mi totiž zmizel mastný nos a brada. Pleťovou vodu doplňuju jojobovým a arganovým olejem obohaceným ricinovým - i tahle kombinace je bomba! Rozhodně doporučuju oleje i jako dárek pod stromek.

A ještě doporučení: vodu si vyrobte do rozstřikovače. (ne, jako já do flakonu) Oleje se nikdy dokonale nespojí, ale z rozstřikovače se bude voda líp aplikovat na vatové tampony.

Mějte se krásně, Iva

PS: nejlepší kombinovat s vlastními pratelnými tamponky. Návod jsem připravila tady

DIY betonová váza s šípkem - dekorace na podzim







1 komentář on "DIY pleťová voda s šípkovým olejem "
  1. Jsem moc rádaa,že jsem se dostala k těmto stránkám o bylinkách a hlavně recepty ja se co vyrábí.Moc mne to zajímá a hlavně baví.Zaujal mě článek Kopřivový ojej mám problémy s vlasy a tak by ho chtěla hned vyzkoušet,ale nepochopila jsem jestli do toho dát i Ricinový olej,moc děkuji za receptíky a ať se daří i nadále s pozdravem Luďka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *