DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

2. října 2016

DIY měsíčkový olej nejen na spáleniny

Letošní úroda měsíčku byla celkem dobrá a příští rok si udělám měsíčkové políčko, protože tahle bylinka mě naprosto nadchla svými účinky.


Začátkem září se mi povedlo docela dost opařit, na fotce vidíte, jak moje ruka vypadala 8. den po popálení a pak o dalších 10 dní později. Mazat jsem začala docela pozdě - až třetí den.
Ale je doporučené ho používat co nejdříve po popálení. 


Květy voněly na prosluněném pozemku a lákaly k využití. Nakonec tedy vyhrála výroba měsíčkového oleje - tedy ne přímo olej vytažený z měsíčku, ale macerát, tedy bylinný "výluh" v oleji. 

Možná máte na zahrádce ještě pár květů, tak je vezměte a usušte, nebo si olej vyrobte. 

Na domácí měsíčkový olej jsem si připravila:
  • 20 velkých květů měsíčku
  • slunečnicový olej
To samé množství jsem měla i na dávku masti, na ni jsem použila sádlo. Ale! Je tu jedno velké ale, a to, že měsíček velmi rád plesniví a já se o tom přesvědčila. Takže příště nejspíš využiju spíš měsíček sušený, protože jsem jednu várku musela vyhodit. 

Olej jsem si zahřála asi na 40 - 50°. Do dokonale čisté sklenice jsem na dno napěchovala měsíček a ten zalila zahřátým olejem. Olej MUSÍ celý zakrývat měsíček, jinak bude plesnivět. Měsíček jsem takhle nechala celý měsíc. Pak jsem přecedila a uchovávám v chladu a na tmavém místě ve sklenici. 



Použití měsíčkového oleje (macerátu)

Používám jej teď na svou popálenou ruku, ale skvěle se uplatnil i na sluncem popálenou pokožku, případně hodně vysušená nebo podrážděná místa. 

Jaké má účinky?
  • hojí popáleniny
  • uklidňuje podrážděnou pokožku
  • působí protizánětlivě
  • vhodný na citlivou pleť a pokožku těla (osobně vyzkoušeno)
Jestli měsíček nemáte, nezoufejte :) Koupíte ho usušený třeba tady a osobně vyzvednete na Praze 7.

Jaké máte s měsíčkem zkušenosti vy? Zkoušeli jste ho i jako čaj vnitřně? A jestli vás zajímá téma přírodní kosmetiky, mrkněte na článek o tom, co je pro mě toxické. 



Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *