DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

20. června 2016

Vše o uklízení - výroba čisticích prostředků a úklid domácnosti

Jestli si tohle bude číst babička...

Kdybych měla napsat, že téma úklidu je pro mě naprosto nejdůležitější, lhala bych. Je to právě naopak. Úklid domácnosti je pro mě spíš povinností, na prvním místě je čistota WC, koupelny, podlahy... jinak úklid nijak zvlášť neřeším, není na to čas. Radši se věnuju dětem nebo sobě.


Asi jako všem ostatním, i mně vrtá hlavou téma ekologie, vyzkoušela jsem pár prostředků, které se tváří eko, jenže když jsem si přečetla jejich složení, tak stejně obsahují zdraví i přírodě škodlivé látky. Ačkoli jsem se snažila nějak zkoumat, co který prostředek obsahuje, nejsem z toho v některých případech o nic chytřejší. Navíc jsem vyzkoušela i napsat na pár stránek výrobců, ale bohužel mi buď neodpověděli nebo nerozuměli mému dotazu...

Každopádně jsem se pustila do výroby vlastních čističů a domácích prostředků. Zkusila jsem domácí výrobu jaru, čističe do koupelny, domácí prášek do myčky na nádobí, gel na praní. A jak dopadly? Testovala jsem poctivě skoro měsíc, hledala jsem různé recepty na Pinterestu - a ty popravdě moc nefungovaly, až jsem nakonec skončila u kosmetikahrou.cz. Tam najdete nejen recepty, ale i suroviny.

DIY - domácí "jar" na nádobí

Vyrobit si doma jar, není nic těžkého. Jelikož jsem si chtěla zatím jeho účinnost vyzkoušet, udělala jsem si dávku, z níž vyšlo asi 350 ml dávka.

  • 0,25 litru horké vody
  • 25 g olivového mýdla
  • 10 ml octa
  • 1/2 lžičky sody na praní

Ve vodě rozpusťte nastrouhané mýdlo, přidejte sodu, ocet a přelijte do připravené láhve, ideálně s pumpičkou. Případně provoňtě pár kapkami esenciálního oleje. A je hotovo.

Dejte si pozor - není soda jako soda - exisuje soda na praní, jedlá soda a pak ještě krystalická - každá z nich má však jiný chemický vzorec. Více informací na konci článku. 

Myje se mi s ním dobře, používám ho i v kombinaci se sodou jako čistič na umyvadlo a vanu. Je mi hodně příjemná jeho mýdlová vůně i konzistence. Rozhodně budu používat i nadále, protože většinu nádobí myjeme v myčce.

Prášek do myčky na nádobí


Opět jsem zkoumala různé verze. Na Pinterestu jsou recepty na tablety do myčky, ale mně se neosvědčily - navíc mi ten proces vyrábění přišel dost složitý, prášek je hodně snadný - jen smícháte ingredience a po dvou týdnech provozu je nádobí pořád čisté. Myju na program eco, zkrácený - myčku mám značky Bosch.

Recept na prášek do myčky:

  • 300 g jedlé sody
  • 300 g sody na praní
  • 150 g hrubozrnné soli
  • 100 - 150 g kyseliny citronové
Recept je opět z kosmetikahrou.cz - skvěle funguje. Jednotlivé složky důkladně promíchejte a dejte do nádoby, která je vzduchotěsná, aby se vám směs nezvlhčila. Jinak před každým mytím přidejte do myčky taky trochu octu - pomůže vyleštit sklenice. 

Čistič na vany


Nejdřív jsem zkoušela sodu, citron... ale nic nepomáhalo. Rozumějte, že jako milovnice výtvarky moje děti musí mít prostředky k malování i ve vaně - teď kreslí speciálními pastelkami do vany, jsou naprosto super, jen mají konzistenci podobnou voskovkám, takže odstranit je z povrchu vany není zrovna nesnazší.

Nakonec jsem přece jen našla ten správný recept. A to trochu domácího přípravku na nádobí smíchaného s jedlou sodou. Funguje skvěle, dokonale odmašťuje. Poradil si i s mastnými fleky od olejových barev, které jsem nechala na umyvadle.

Homemade gel na praní 


Ten možná znáte pod názvem sliz na praní a možná ho taky používáte. Ale pokud se toho bojíte, není třeba - opravdu funguje. Já s ním peru z několika důvodů - šetřím sobě i dětem citlivou pokožku, šetřím peníze i životní prostředí. A kombinuju ho zatím s klasickým práškem na praní - střídám to, asi  kvůli samotné pračce, aby se s ní nic nestalo - nevím totiž, čemu věřit: jestli výrobcům praček, opravářům nebo ekologickým aktivistům.

Recept na gel na praní:

  • 150 gramů mýdla na praní
  • 150 gramů sody na praní
  • 5 litrů horké vody

Mýdlo jemně nastrouhejte a rozmíchejte v části horké vody. Potom společně se sodou důkladně rozmíchejte ve zbylé vodě. Naplňte do uzavíratelných nádob/kyblíků. Dávkujte přibližně jeden šálek na jedno praní. Pokud budete gel používat trvale, doporučuji dát do praní bílého prádla malou kapičku té fialky na afty - pro rozjasnění/proti zešednutí prádla.

Úklid na míru


... jestli TOHLE bude číst ta babička... Popravdě je téma úklidu pro mě docela velký vhled do soukromí, moc se o tom nechlubím - tedy s přiznáním, že si občas nechám uklidit za peníze. Nevím, jestli mám problém s tím, že si o mně bude někdo myslet, že jinak neuklízím, máme bordel, jsem neschopná, nebo že naopak máme spoustu peněz... Ani jedno není pravda, ale vím jistě, že se na mě spoustu lidí (možná i těch nejbližších) bude koukat skrz prsty.

Praha je skvělá, miluju její možnosti - všechno vám přinesou pod nos, není problém si nechat o půlnoci dovézt cokoli si představíte a stejné je to i se službami jako například úklid.

Lidská síla ještě není tak rozšířená a známá, je to vlastně agentura, která najímá dámy na úklid (ano, přesně tak své pracovnice nazývá). Ty k vám přijdou, uklidí a agentura jim vyplatí velkou část toho, co zaplatíte - narozdíl od jiných firem.

Jelikož mám s úklidem domácnosti od někoho jiného zkušenost, byla jsem moc zvědavá, jak to dopadne. A tentokrát jsem neuklízela vůbec. Taky vždycky uklízíte, když vám má někdo přijít uklidit? (vlastně jen záchod, umyvadlo, jinak jsem se udržela...)

Když k nám paní - vlastně dáma - dorazila, zhodnotila, jak dlouho jí bude úklid trvat a to mě mile překvapilo. Řekla, že za dobu, kterou u nás nestráví, nám vrátí peníze. Já jsem však odmítla a požádala ji namísto toho o žehlení - hlavně několika košil.


Takže jsme po 4 hodinách měli dokonale uklizený a čistý byt včetně oken v dětském pokoji, jen jsem připravila úklidové prostředky. S klukama jsme zašli na procházku, po cestě jsme si dali zmrzlinu, zkrátka klid s pocitem, že se vrátíte do vygruntovaného domova. Po návratu mě čekal na stolku papír, dokonale složený do tvaru vyžehlené košile, na němž byly sepsané všechny činnosti, co paní provedla/uklidila/srvonala/vyčistila/utřela.

Úklid jsem si objednala pohodlně on-line - okamžitě jsem věděla, kdy k nám někdo přijde a kolik zaplatím.


Jak je to s tou sodou, jaké existují druhy a k čemu jsou, na co si dát pozor:

  • Jedlá soda 
Chemicky hydrogenuhličitan sodný, používá se v prášku do pečiva, ale také třeba na bělení zubů, čištění v domácnosti a podobně - vzorec NaHCO3.

Jedlá soda má pH přibližně 8, je o dost jemnější oproti sodě na praní. Při odstraňování skvrn a nečistot tedy není tak účinná (nepůsobí tak rychle), zato šetrnější.

Pár příkladů pro vhodné použití jedlé sody: 
  1. povrchy, které nemůžete opláchnout (typicky například podlahy)
  2. jemné povrchy, které byste si mohli poškrábat
  3. místa, kde si hrají děti
  4. místa, kde používáte jídlo
  • Soda na praní
Chemicky uhličitan sodný, najdete ji ve většině pracích prostředků, její vzorec Na2CO3.

Soda na praní je mnohem víc zásaditá než jedlá soda, její pH je 11 a tudíž byste při její manipulaci mělí být obezřetní. Používejte rukavice, pozor na vdechnutí apodobně. 

Její vyšší zásaditost má mnohem lepší účinky na odstraňování špíny a skvrn. Což však s sebou nese i negativat, protože si s ní můžete poškodit jemné povrchy, případně vyšisovat barvu z oblečení. 

Vhodné použití sody na praní: 
  1. povrchy, které snadno opláchnete (vana, sprchový kout)
  2. do pracích prostředků

Jedlou sodu a sodu na praní můžete také kombinovat, abyste dosáhli vámi požadovaného pH na praní/čištění.

Krystalická soda - dekahydrát uhličitanu sodného - podobné vlastnosti jako soda na praní, užití stejné, například na změkčení vody - vzorec Na2CO3 .10 H2O.

Tip: Nemíchejte jedlou sodu a prací sodu s kyselými ingrediencemi, snižujete tím čisticí sílu, protože je neutralizujete. 

Jak vyčistit pračku

Pokud používáte pravidelně ekologické prostředky na praní, nebo mytí nádobí, věnujte větší péči svým spotřebičům. Sliz a mýdlové prací prostředky vám mohou zanést trubky a tím váš spotřebič úplně zničit. 

Ideální je každý měsíc vyčistit filtr. Ten najdete ve spodní části pračky. Vezměte si k ruce hadr a kýbl, po otevření a odšroubování závitu bude z otvoru téct voda. Pořádně filtr zbavte všech nečistot, uvnitř pak zkontrolujte, zda se točí vrtulka uvnitř.

Jednou za čas spusťte naprázdno také vyvářku na 90 °C. Ideálně do pračky nasypte nějaký odvápňovač, v nejhorším případě poslouží také ocet. Existují i spediální prostředky na vyčištění trubky/hadice vedoucí do odtoku. 

Novou eko pračku koupíte tady

Ceny některých surovin na domácí výrobu čisticích prostředků:

- soda na praní - cena přibližně 40 Kč za kilo
- jedlá soda - cena přibližně 50 Kč za kilo
- kyselina citronová - cena přibližně 120 Kč za kilo

Nakoupíte v obyčejné drogerii nebo na kosmetikahrou.cz.

Jak jste na tom s uklízením vy? Máte svůj oblíbený recept? Sem s ním! A nechali byste si uklidit?

8 komentářů on "Vše o uklízení - výroba čisticích prostředků a úklid domácnosti "
  1. Ivu, taky mám paní na úklid. Od té doby, co jsem začala při dětech pracovat. Dřív jsem uklízela s dětmi přes den nebo něco po večerech, ale pak už jsem na to prostě neměla čas. Takže jenom chválím, všechno se prostě dělat nedá. Nebo možná dá, ale nestojí to za to. Paní jsem si našla přes www.hlidacky.cz (to není agentura). Chodí k nám už rok a teď mi i hlídá Teri.

    OdpovědětVymazat
  2. Lucko, ono je to tak, že z toho mám takový blbý pocit, no :) Muž to neschvaluje vůbec, takže tak. :( Měj se krásně, Iva

    OdpovědětVymazat
  3. zdravím, kolikrát jsem už o pozvání si někoho na úklid uvažovala, jen... jak je to, když doma nemám a nepoužívám ty čistící prostředky, které má agentura v seznamu (https://lidskasila.cz/jak-to-probiha/potrebne-cistici-prostredky)? nemají problém s těmi prostředky, co jsou domácí výroby?

    OdpovědětVymazat
  4. No u nas posledny mesiac frcia vselijake home made cleaners a som spokojna velmi. Pomaly odburavam vsetky zbytocnosti a dokonca by som povedala ze ma to aj viac bavi ;-) uvidime ako dlho ..zatial dvoch ludi zvladam na etapy takze ziadna pomoc vo vyhlade... a najviac pouzivam 0.5l vody, lyzica sody, lyzica octu, lyzicka dve jary,(alebio ako sa mi coho uleje;-) 10kvapiek tea trea (ako dezinfekciu, alebo iny olej na vonu)..shake it...a pripravene na vsetko, linka ci nabytok no proste uzasna flasticka ;-) a idem follow up lebo sa mi tu velmi paci ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi zajímavý je psáno o sody.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, píšete: "Nemíchejte jedlou sodu a prací sodu s kyselými ingrediencemi, snižujete tím čisticí sílu, protože je neutralizujete." Ale v domácím jaru i tabletách do mycky máte kyselé, předpokládám, že to má nějaký důvod?
    Na gel na praní nedám dopustit, i domácí jar jsem zkoušela a je super, když jsem pak do něj přidala jedlou sodu (dle návodu na koupelnu), tak se mi "srazil", nevíte čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Ilono, u toho prášku to nevadí, protože je vše sypké a tím pádem to nezreaguje. Jar jsem také po čase vychytala na lepší konzistenci, brzy napíšu. Každopádně v něm nejsou soda/kyselé hlavními složkami. :) Budu pátrat dál pro ještě podrobnější vysvětlení. Hezký den, Iva

      Vymazat
  7. Zdravím, dnes jsem zkoušela přesně podle návodu jar na nádobí, ale dělá mi šmouhy na nerezu, plast sklo, ok, jen nerez, nože, příbory, hrnce - má to divný bílý/flekatý povlak. Nechápu, co by mohlo být za problém. Kamarádka požila zbytky mýdel, co měla, nepoužívala olivové a má vše krásně lesklé, nemůže být olivové mýdlo problém?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *