Dneska jsem si to nemohla odpustit. I když se tak nějak snažím trochu doladit postavu do plavek - jako každý rok (máte to tak taky?), stejně neodoláte a chcete udělat radost dětem, návštěvě, chlapovi, kolegům a najednou už pečete dva korpusy a k tomu šleháte vysokoprocentní šlehačku. A do nich jahodový krém - dva druhy - jeden ze šlehačky, druhý z kokosového mléka.
Ale tenhle recept na jahodový, nebojakýkoli jiný, dort je vážně jednoduchý, má jen tři ingredience na korpus:
6 vajec
150 gramů cukru
100 gramů mouky
Používám ho na všechny dorty a nikdo si nestěžoval - pravda, že se mi nikdy ho nikdy nepodaří upéct hladký, s dokonalými mírami, přesto je na povrchu lehce křupavý, vevnitř měkoučký, vláčný a domácí vajíčka mu dávají jasně žlutou barvu.
Asi znáte postup: ušlehat žloutky s cukrem. Pak bílky zvlášť, smíchat dohromady, opatrně! A nakonec taky opatrně mouku. Peču ve formě s průměrem asi 20 cm, vymažu ji olejem a vysypu lehce hrubou moukou.
Jak jsem psala v úvodu, dorty jsou dva: jeden se šlehačkou, druhý s ušlehaným kokosovým mlékem, oba zdobené jahodami. Druhý je speciálně pro ty, co mají alergii na laktózu.
1. jahodový krém - vyšlehat šlehačku, můžete přidat cukr podle chuti. Vnitřní krém jsem lehce nabarvila rozmačkanými jahodami. Použila jsem 300 ml šlehačky.
2. jahodový krém z kokosového mléka - sežeňte si kokosové mléko - pořádně ho dejte ztuhnout do lednice, případně z něj odlijte tu tekutější část. Na dort mi stačilo přibližně 300 ml.
Ale tenhle recept na jahodový, nebojakýkoli jiný, dort je vážně jednoduchý, má jen tři ingredience na korpus:
6 vajec
150 gramů cukru
100 gramů mouky
Používám ho na všechny dorty a nikdo si nestěžoval - pravda, že se mi nikdy ho nikdy nepodaří upéct hladký, s dokonalými mírami, přesto je na povrchu lehce křupavý, vevnitř měkoučký, vláčný a domácí vajíčka mu dávají jasně žlutou barvu.
Asi znáte postup: ušlehat žloutky s cukrem. Pak bílky zvlášť, smíchat dohromady, opatrně! A nakonec taky opatrně mouku. Peču ve formě s průměrem asi 20 cm, vymažu ji olejem a vysypu lehce hrubou moukou.
Jak jsem psala v úvodu, dorty jsou dva: jeden se šlehačkou, druhý s ušlehaným kokosovým mlékem, oba zdobené jahodami. Druhý je speciálně pro ty, co mají alergii na laktózu.
1. jahodový krém - vyšlehat šlehačku, můžete přidat cukr podle chuti. Vnitřní krém jsem lehce nabarvila rozmačkanými jahodami. Použila jsem 300 ml šlehačky.
2. jahodový krém z kokosového mléka - sežeňte si kokosové mléko - pořádně ho dejte ztuhnout do lednice, případně z něj odlijte tu tekutější část. Na dort mi stačilo přibližně 300 ml.
Kokosový krém byl zpočátku tekutější, ale v lednici potom dokonale ztuhl a je fakt skvělý. Navíc ho nemůžete zkazit, srazit, nic :-)
Horní fotky jsou dortu s kokosovým krémem, spodní je se šlehačkou. Jaký byste si dali? A máte zkušenosti s nějakým veganským "piškotem", když už jsem se pustila do krému?
Krásné fotky, hned bych si kousla
OdpovědětVymazatDěkuji, Evo. Krásnou neděli, Iva :)
Vymazat