DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

22. června 2016

Potisk na triko z přírodnin - letní výtvarné aktivity :)

Dnes jsem s dětmi opět stihla jeden experiment, na který myslím docela dlouho. Vzniklo zatím jedno tričko, ale v zásadě pro vás mám pár rad, aby vás výsledek byl co nejlepší :)








Co tisknout?


Jakékoli rostliny - nejlépe mi vycházely zahradní květiny, nevím proč, ale mají pevnější okvětní lístky a nerozpíjí se. Mrkněte na první fotku, kde je lístek z růže téměř dokonalý. Takže si něco natrhejte, případně posbírejte opadané lístky. Úžasně vypadaly muškáty, růže a pivoňky.



Jak tisknout?

Kladívkem na tvrdé a dokonale rovné ploše (pozor na kamínky - ty vám proděraví látku - mně se dírka vloudila). Pod látku proto dejte vrstvu papírů, i kvůli tomu, aby se nepropily skrz, na květiny dejte kousek ubrousku. Pak tlučte kladívkem - uvidíte, jak se bude barva vsakovat do vrchního ubrousku a podle toho i poznáte, že se vpíjí na spodní látku.



Na co tisknout?


Na bavlnu, hedvábí. Látka musí mít co nejjemnější strukturu. Zkoušejte, experimentujte.

Po vytištění barvu v látce zafixujte v octové vodě - možná znáte ještě z dob barvení Duhou. Octový roztok přibližně 1:20 tak na hodinku, dvě minimálně. Nebo použijte speciální fixační roztok, který se dá koupit například v Davoně.

Kromě trika si dokážu představit i třeba polštář (ten rozhodně musím zkusit), tašku, šaty :) Mrkněte i na další výtvarné návody, ať už pro dospěláky nebo pro děti, co jsou tady na blogu. Případně mě sledujte na FB nebo na IG, kam dávám tipy na akce i střípky ze svého života.







3 komentáře on "Potisk na triko z přírodnin - letní výtvarné aktivity :)"
  1. To je krásný, Ivko - to je opravdu jen přírodní barva těch květů? To musíme vyzkoušet :) A už jsi prala? M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, ano, je to jen z těch květů :) A chce to experimentovat, některé barví víc, některé se zbarví nakonec jinak. Prala jsem to vrchní, ale jen v ruce a drží. Asi to bude nejideálnější na něco, co se nebude muset tolik prát jako tričko - takže ta taška přes rameno, polštář. Určitě zkusím a dám vědět :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  2. To musíme s dcerkou vyzkoušet, vypadá to nádherně :-) Jsem úplně v úžasu. Snad se ta krása nevypere a barvičky zůstanou takové krásně jasné. Děkuji za tip Ivi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *