DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

15. května 2017

Postřehy z výletu na sever - tipy, co ve Stockholmu

Je to už skoro měsíc. Vyrazily s Luckou na výlet do Stockholmu. Prvotně jsme neplánovaly konkrétní místo/město, chtěly jsme zkrátka někam. Vyjet ze všedních dní, odpočinout si od rodiny, od zimní šedi, pro inspiraci, poznat nové... Asi bysme rády jely třeba do Říma nebo Barcelony, trochu se ohřát, ale za super cenu se objevily jen letenky do Stockholmu. Co vidět ve Stockholmu? Co stojí za to a jaké jsou tu ceny? To všechno jsem shrnula v tomhle článku...



Určitě víte, že se Stockholmu říká Benátky severu. Je složený ze spousty ostrůvků, výběžků a mezi nimi proplouvá modrošedé moře. Najdete tu spoustu zajímavostí, památek a hlavně designu.



Co mě zaujalo

  • ve švédské metropoli je hodně galerií a muzeí, Lucky postřeh byl, že je to proto, aby měli obyvatelé města co dělat, když je tu skoro celý rok zima,
  • ideálním měsícem pro návštěvu bude spíš květen až září, nám v dubnu bylo docela kosa,
  • alkohol je tu fakt drahý, sklenička obyčejného vína vyjde v restauraci na několik stovek,
  • kohoutkovou vodu tu dávají v restauracích zadarmo, většinou ji mají na stolcích a obsluhujete se sami,
  • záchody v restauracích/obchodních domech/galeriích jsou unisex - vlastně nevím, proč je to u nás oddělené, máte někdo tušení,
  • mít hotovost je tu spíš na škodu, kartou jsem platila i na blešáku a v několika restauracích (bistrech) by nás bez karty ani neobsloužili,
  • každý tu jezdí na kole, což by asi nebylo tak divné, kdyby tolik nepršelo, nefučelo a nebyla děsná zima, že by psa nevyhnal,
  • čistý design na prvním místě, takže vás nepřekvapí, že galerii obcházíte ze všech stran, protože nikde není nápis "vchod", na výlohách neodtušíte otevírací dobu, ani jestli se jedná o obchod nebo jen otevřenou kancelář - zkrátka mít polepená skla výlohy nápisy "akce, slevy" se tu rozhodně nenosí,
  • všichni jsou tu slušní - vážně - nesetkala jsem se s jakoukýmkoli náznakem arogance, ignorace, přehlížení, v autobuse je automatické, že všichni vstávají a pouští staršího, na jedné zastávce dokonce vystoupilo několik lidí, aby mohl vjet kočárek navíc,
  • angličtina je všudy přítomná - až mě bylo kolikrát trapně, že jsem se ve švédštině něco víc nenaučila,
  • všude jsou tu parky - velký parky, kam se hrabe pražská Stromovka.



Letenky a cesta z letiště Arlanda

Hledala jsem jakékoli letenky za rozumnou cenu a narazila na akci Norwegian. Letenky do Stockholmu začínaly na necelých dvou tisících, my jsme pár stovek připlatily, protože jsme chtěly prodloužený víkend.

Pro cestu z letiště Stockholm Arlanda můžete použít rychlovlak, taxi, nebo speciální autobusy - za vše se ale docela dost platí. Existuje i podobná varianta v rámci hromadné dopravy zdarma (jako je u nás 119) - a to číslem 583 do stanice Marsta a pak metrem do centra. Cesta trvá kolem 1 hodiny (rychlovlak 20 minut), ale jak píšu, je to varianta bez nutnosti připlácet. A funguje, vyzkoušely jsme ji. :)

Doprava po Stockholmu

Jednotlivé lístky hromadné dopravy jsou docela drahé. Určitě doporučuji SL kartu, která platí i na jízdy z letiště (ne na rychlostní vlak) a dostanete se s ní hodně daleko za město (my jely 40 kilometrů). Jako dopravní prostředek (na který se vztahuje SL karta) ve Stockholmu nepoužívají jen metro, ale taky lodě - a je to příjemný zážitek. Určitě se lodí taky svezte.

Pořízení SL karty 20 SEK, validace na 72 hodin 240 SEK.



Couchsurfing a ubytování ve Stockholmu

Když jsme si hledaly ubytování, rozhodla jsem se, že oslovím pár lidí na Couchsurfingu. Zkrátka jsem to chtěla zkusit - i když jsme bydleli v příjemném prostředí, nic by nám nechybělo, po první noci jsme se přestěhovali do hostelu v centru Stockholmu. Ubytování přes couchsurfing bylo mimo město, navíc jsme se s Luckou shodly, že prostě chceme svůj prostor a nenarušovat ho někomu jinému. Třeba si dojít ráno na v klidu na záchod... jak to máte vy? :)

Švédský design

O Švédech a seveřanech je známo, že patří k nejkreativnějším lidem na světě - četla jsem o tom nedávno studii Rafiqua Elmansyho. Možná je touha po kreativitě/tvoření spjatá s dlouhými nocemi a zimou, možná je to všudypřítomným dřevem a přírodou v té nejsurovější podobě, každopádně my jsme se o citu pro krásu přesvědčily na vlastní oči.

Spoustu malých obchůdků od místních designérů a jednotlivců hledejte v uličkách oblasti SOFO. Jsou jich tam desítky. Něco málo jsem vyfotila... krásné věci prodávali i v knihkupectvích.








Galerie

Navštívila jsem galerii moderního umění Moderna Museet (k ní jsem plula po vodě) a pak také galerii Fotografiska.

Moderna Museet je zaměřena na umění 20. a 21. století. Když jsem ji navštívila já, měli zrovna páteční volný vstup. Kromě stálé expozice nejznámějších děl světových autorů tu byla také expozice mladých švédských designérů.



Galerie Fotografiska - jak název napovídá - se týká fotografie. Nejsem moc typ, co chodí na fotografické výstavy, mám ráda spíš konceptuální umění, současnou malbu a grafiku, ale tohle stálo za to. Vystavovala zde dvojice umělkyní Sarah Cooper a Nina Gorfer. Jejich fotky byly podle mého gusta, připadaly mi spíš jako malované obrazy, navíc plné tajemství. Mám ráda, když si mohu domýšlet vlastní příběh a tahle díla mi to umožnila.




Součástí byla i výstava fotografa Lennarta Nilssona. Už začátkem 50. let se začal zabývat focením embryí/mimin v děloze. Během 12 let vznikly fotografie, které v roce 1965 celému světu vyrazily dech a myslím, že jsou fascinující dosud.


V horních patrech galerie Fotografiska je nádherná restaurace s ještě krásnější vyhlídkou. Doporučuju :) Třeba brusinkovou limonádu a pečivo provoněné kardamomem.


Na umění tu narazíte i v metru, které má dost specifický ráz (peklíčko bych to nazvala). Stanice jsou vyhloubené do skály a ta je v podzemí přiznaná, nepřikrytá.



Kaffebar Mellqvist

Taky je krimi (a ta severská obzvlášť) vaše parketa? Já se přiznám, že jsem jí před lety celkem propadla. Proto jsme nemohly vynechat kavárnu, ve které (nejspíš) psal Stieg Larsson trilogii Millénium. Najdete ji kousek od metra Mariatorget (ulice Bysistorget 6)- jen pozor, jmenuje se dnes jen Kaffebar.


Bleší trh

Hornstull market byl oproti našemu na Kolbence nedonošený drobek. Spíš bych ho doporučila těm, co si chtějí pochutnat. Dala jsem si kimchi burger a byl výtečný. A jak už jsem psala, preferovali tu platbu kartou, jinak bych si jídlo ve foodtrucku dát nemohla.



Soutěž o 3D puzzle

Ze Stockholmu jsem si přivezla pár věcí a na Instagramu jsem dala na výber - jestli si chcete zasoutěžit o vázu nebo o 3D puzzle. Vázu si tedy s dovolením nechám (na speciální DIY) a zvířecí puzzle jeden z vás získá. Napište mi do konce května, kam byste mi doporučili vyrazit příště. V Berlíně jsem už byla, Budapešť i Bratislava je (byla) také na tapetě. Nemusíte psát o velkých městech, třeba i o tom vašem - vychvalte ho a nalákejte mě. :)

Žádné podmínky nemám, ale budu ráda, když mě budete sledovat na sociálních sítích - IG případně Facebooku. Na obou jsem porůznu a sdílím na nich svoje inspirace, tipy na výlety nebo výstavy. Sdílím tam i něco ze soukromí. Případně si přečtěte ještě tipy z Berlína, který je od Česka kousek.


A ještě pár fotek na konec...






34 komentářů on " Postřehy z výletu na sever - tipy, co ve Stockholmu"
  1. Díky za hezký článek. Je vidět, že i chladný sever má své kouzlo :)
    Mně učarovala Barcelona, protože je tam od všeho kousek - moře, umění, historie, technika, dobré jídlo a pití...Škoda, že jsme tam byli jen týden. Snad se tam jednou vrátím a navštívím vše co jsem nestihla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, děkuji za tip. Barcelonu mám v hledáčku už celkem dlouho, španělská kuchyně patří k mým nejoblíbenějším a navíc se těším na architekturu. Myslím, že ji zvládneme na podzim i s klukama - chystáme se na delší pobyt právě na jihu Evropy :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  2. Pokud bych měla doporučit město, pak určitě Londýn, ale to je klasika. Z těch ne úplně turisticky „profláknutých“ měst bych určitě doporučila Tallin – má krásnou atmosféru, je akorát na krátký výlet (prodloužený víkend) a není tam tak draze. Petra, pedou@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky moc za tip. V Londýně jsem zatím byla jen jednou, ale ten Tallin zní lákavě a hned jsem musela googlit. Určítě stojí za to. Krásný den, Iva :)

      Vymazat
  3. Bude to znít zvláštně, ale doporučuji Prahu. Projít si ji pokaždé trochu jinou trasou a v jiné roli. Například japonského turisty, který sem přiletěl přes půl zeměkoule a chce zkusit a vyfotit všechno. V kůži bezdomovce, který přemýšlí, kde se dá dobře odpočinout a zadarmo napít. Nebo třeba v převleku za amatérského ornitologa, dokumentujícího zvyky holubů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to je super. Mám pocit, že na tu Prahu často zapomínám, i když to toulání provozuju, zkusím i nějakou tématickou verzi. Díky a krásný den, Iva

      Vymazat
  4. Uzasny clanek, hned bych nekam jela! Ma srdcovka je Irsko, doporucuju vsema deseti, at uz Dublin, ale i vycestovani za hranice mesta. Delala jsem tam au-paire a jednou se tam urcite vratim na dovcu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuju. S Dublinem jsem zatím moc nekalkulovala, ale také mě láká tamní příroda, která určitě vypadá jinak, než ta naše. Mějte krásné dny, Iva :)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Marie, děkuju. Však já chodím i k Vám pokukovat a inspirovat se :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  6. Vypadá to krásně! Stockholm je rozhodně na mém seznamu míst kam bych se chtěla podívat. :)
    Doporučuji ti třeba francouzské Saint Malo, které je typicky francouzské (pekárny na každém rohu, lidé pobíhající s bagetami) a hlavně se netlačíš davy turistů.
    http://lauraandlinn.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauro, díky moc. :) Do Francie bych jela hned - asi kamkoli, ale rozhodně mrknu na Saint Malo :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  7. Díky za článek, alespoň takto jsem si zacestovala. Určitě doporučuji Belfast, má skvělou atmosféru. alena (maeba@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuju moc za tip. Belfast jsem ještě moc neprobádala, ale zní to výborně. :) mějte se krásně, Iva

      Vymazat
  8. Krásné fotky, a tip dám na Montreux, které má své kouzlo během celého roku. Věřím, že každý si tam najde to svoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, díky moc za tip. Těším se na report ze Švýcarska a Německa. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  9. Souhlasím s Barcelonou. Nikdy jsem neviděla úchvatnější město... michaela.kankova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky moc za tip. Já bych už také do té Barcelony chtěla vyjet :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  10. Pokud chcete na jih a láká Vás Španělsko, přidávám tip na Granadu s její kouzelnou Alhambrou a o kousek jižněji ležící fascinující Gibraltar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, díky za tip. Rozhodně nevynecháme :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  11. Tak to byl krásný výlet! My tedy jezdíme jen na sever -táhne náis to tam odjakživa. Muž byl kdysi stopem se spacákem za polárním kruhem, takže kromě skandinávské literatury u nás frčí i skandinávské filmy a seriály. Muž umí norsky, mne zas láká dánština, ale na výlet bych moc a moc doporučila německý Kiel, kde jsme byli několikrát a kde je největší evropský blešák -tuším-li přes léto skoro každý víkend. Také se odtud dá krásně lodí do Osla s Color Line či do Goeteborgu se Stena Line na road trip-doporučuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, děkuju za milý komentář. Taky by mě moc lákalo ještě víc na sever, pozorovat polární záři, musí to být zážitek. A na Kiel jste mě tedy hodně nalákala :D Krásné dny, Iva

      Vymazat
    2. Ten blešák je fenomenální a ke konci už se tam dají za euro koupit naprosté poklady! Muž tak nadšený nebyl, když nám to v plném kufru trochu chrastilo, ale některé vázy a mísy se tam prostě nedaly nechat :-)!

      Vymazat
    3. Ivčo, díky moc ještě jednou. Stala jste se vítězkou soutěže. Prosím, napište mi na ivabaltaretu@gmail.com :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  12. Mě by se hrozně líbila reportáž z Edinburghu. Velmi krásné, starobylé a zajímavé město, které má tajemnou atmosféru, starobylý hrad a celkově působí až nadpozemsky.

    OdpovědětVymazat
  13. puzzle vypadá skvěle, co takhle Paříž a okolní zámky
    damihanka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Ja nemuzu zapomenout na francouzský Carcassonne. Kouzelne mestecko a impozantni hrad, nic podobneho jsem v zivote nevidela. A kolem jsou i jina mesta, ktera stoji za to videt... Katka

    sumitra@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Nejsem cestovatelský typ. Mám ráda okolí poblíž. Proto bych vás nalákala na jižní Moravu. Kromě sklípků a cyklostezek je zde hodně historických památek, nádherná krajina a přátelští lidé.

    zhalickova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Severské země mě obecně hodně lákají. Díky za krásný popis Stockholmu. Letenky se dají sehnat celkem dobře, ale tam už mi to pak vždycky přišlo hrozně drahé. Tak snad se někdy odhodláme :-).

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za zajímavý článek a krásné fotky. Doporučila bych polský Gdaňsk (bohužel v sezóně je zde hlava na hlavě) nebo lotyšskou Rigu.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
  18. Paradni clanek! Diky za nej :) Ja bych Vam doporucila okoli Zell Am See v rakouskych Alpach. Cerstvy vzduch a vysokohorska turistika to je nase. hana.vajdikova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  19. Ja bych doporucila Hradec Kralove, krasne mesto, z ktereho pochazim:) a kteremu se rikalo ve 20 letech minuleho stoleti salon republiky a ze zahranici pak prekrasnou Florencii.
    Mya_bee@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Nesoutezim, jen reaguji na clanek.
    Moc zajimave postrehy - treba ten s vitrinami bez napisu, taky krasne fotky z galerii - to jsou uzasne fotky, i pekne veci v obchodech. Moc rada bych se tam jendou podivala, takze dkeuji za info:-). Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *