DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

2. května 2017

Dubnové food akce - naučit se fotit, vybírat víno a degustovat slivovici

V dubnu jsem se měla báječně - každý týden jsem navštívila jednu skvělou food akci nebo workshop. Tady jsou moje poznámky :)




Oslava narozenin blogu Foodlover

První byla akce s Terezkou z Foodlover.cz - oslavila 5 let blogu a pozvala 30 lidí, fanoušků na oslavu. Nechybělo na ní jídlo a skvělé pití. Všichni se nakonec seznámili a bavili - ať už během samotného vaření bramborové polévky, přípravy steaku nebo dekorování sladkých zákusků.

Terezka to měla úžasně připravené ve spolupráci s Electroluxem, na vaření dohlížel Jirka Hilgart, kterého si možná pamatujete ze známé TV kuchařské soutěže. Každopádně Terky blog je jeden z těch, na které se ráda vracím pro tipy na vaření a taky mám svou foodloverskou tašku.

Krom receptů na všechna jídla jsem si zapamatovala jednu věc, kterou úspěšně využívám: PESTO MŮŽETE VYROBIT Z ČEHOKOLI ZELENÉHO. Na akci jedna účastnice vytvořila pesto z mrkvových natí, ale skvěle bude chutnat i z natí ředkviček (osobně vyzkoušeno - jemná štiplavá chuť je skvělá) nebo třeba z kopřiv.



Degustace ovocných destilátů

Proběhla v luxusním prostředí restaurace - Ateliéru Miroslava Kaliny. Miroslav Kalina připravil dokonalé jarní menu tak, aby vyvážilo sílu pálenek. A těch jsme ochutnali požehnaně, ani jsem netušila, že jich existuje tolik. Všechny byly z portfolia firmy Jelínek (a e-shopu Alkohol.cz) a představila nám je špička v oboru mixologie - Achim Šipl.

Co jsem si z degustace odnesla?

  • Že to naše typické dávání slivovic a hruškovic do mrazáku je docela špatně. Když máte dobrou slovovici (nebo jakoukoli jinou pálenku), nejlépe si její chuťové vlastnosti procítíte při podávání kolem 8 - 10 °C. 
  • Pro archivní kousky, co máte odležené několik let se hodí už vyšší teplota. Platí to i pro slivovice, které jsou zbarvené od zrání v dřevěných sudech. 
  • Moc mi chutnala malinovice, ale k mání je i vzácná mirabelkovice, trnkovice, oskerušovice nebo košer slivovice (během jejíž přípravy se produktu nesmí dotknout ženská ruka...). 
  • Hruškovice (kterou si nechává pálit můj děda už léta) se nehodí ke staření, je dobré ji vypít v průběhu dvou let - lepší prý nebude.



Kurz focení jídla 

U Chefstarteru jsem si zaplatila proto, že mám neustálý pocit o nedokonalostech svých fotek. Foťák mám pravda letitý Canon, kurzů jsem již prošla několik, měli jsme focení na dvou školách, kam jsem chodila. Ale stejně jsem se těšila, co se dozvím. 

Kurzem provázela fotografka Johana Pošová - zaměřuje se na umělecké focení s přesahy do gastronomie - věnuje se tedy i food fotografii. Je spoluautorkou krásné designové kuchařky La Buchta, díky které zvládnete z jednoho těsta 80 různých zákusků. Jeden z nich jsme měli připravený pro naše zkušební fotky.

Hodně v poslední době uvažuju o prodeji nějakého vlastního produktu a fotky jsou podle mě to nejdůležitější, zvlášť v případě e-shopu, kdy má člověk jen jednu možnost si produkt prohlídnout. Jinak bych šla nejspíš do stejného pronájmu jako Tamarki, Jana nebo Petra - tedy do Shoptetu.

Pár tipů, co mě zaujaly.
  • Potřebujete vhodný objektiv (já ho nutně potřebuji, mám jen teleskopický a ten základní - pevná 50 stojí do 3 tisíc a vyplatí se)
  • Připravte si různé propriety na focení - z bazarů, blešáků, nebo něco vyhrabete na chatě na půdě. 
  • Efektně vypadá tmavé pozadí - zvlášť některým světlým jídlům tak dáte maximálně vyniknout. 
  • Jídlo se dá "oživit", když jej potřete vodou, nebo olejem - zlehka štětcem 
  • Existují různé styly a trendy ve focení jídla, pro inspiraci určitě mrkněte na Pinterest a vyberte si, 





Degustace francouzských vín

S blogerkami proběhla v e-shopu Alkohol.cz. Provázel jí špičkový sommeliér Vít Hepnar, ze kterého sálá jeho vášeň pro víno. Degustovali jsme 6 různých francouzských vín - začali jsme růžovým, přešli na bílá a skončili u červených. O všech Vít Hepnar věděl vše - živě nám popsal konkrétní místo, kopeček i stráň za vsí, kde hrozny uzrály. 

To je moc hezký vědět, protože si pak uvědomíte, že za každou lahví stojí člověk, usilovná práce a letité (i staleté) zkušenosti. 

Moc mě zaujalo růžové, které je pro nadcházející letní období ideální. Tavel Prieuré de Montézargues pochází z oblasti Provence. Určitě doporučuju takovou degustaci všem, co mají k vínům vztah, chtějí se o nich dozvědět více a umět je vhodně zkombinovat s jídlem. Sledujte stránky Alkohol.cz, věřím, že brzy budou nějaké další degustace. 













2 komentáře on "Dubnové food akce - naučit se fotit, vybírat víno a degustovat slivovici "
  1. Ivi, vypadá to jako parádní akce. Hlavně to focení jídla a degustace, to muselo být super! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano byly to parádní akce :) Měj se krásně, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *