Ahoj, opět po delší pomlce se probírám ze zimní letargie. Přiznávám, že jsem teď líná, možná spíš bez chuti, chybí mi energie. Jak se máte vy? A co vás nakopne takhle při jaru?
O víkendu jsme byli opět u našich, mám tu pár fotek a receptů, co jsem v poslední dny tvořila z medvědího česneku. V Konojedech o něj nikdo nejeví zájem, v Praze na něj stojí dlouhý fronty na Náplavce a farmářských trzích. Pár lístků jsem si natrhala při sobotní procházce v zámecké zahradě ke Konojedským bochníkům.
O Konojedech jsem se už zmiňovala tolikrát, třeba v tomhle článku, je toho tu spousta k vidění. Nejen bochníky, ale taky kostel, zámek a obrovská divoká zahrada ohrazená kamennou zdí.
Lány sněženek na jedné straně...
A za mnou zase medvědí česnek (fotka z loňska - začátek dubna, letos ještě tolik nenarostl).
Taky prahnete na jaře po všem, co je zelený? Takže bylinky, pažitka, kopřivy (i na ni už chystám pár tipů). Přiznám se, že česnek znám jen pár let, asi nejsem dost in. Trochu to nechápu, že u nás na vsi ho lidi nepoužívají. Jak je to u vás, je to hit jako v Praze, že je mi to až trapný vůbec něco o česneku publikovat nebo naopak myslíte, že o něm ještě všichni ve vašem okolí neví?
Česnek je jedna z prvních jarních bylinek, které se prokousají na světlo. Pozor na záměnu s konvalinkou, která má podobné, podlouhlé listy a je jedovatá!! Konvalinka však roste o něco později než medvědí česnek a navíc by nemělo dojít k záměně, protože česnek silně "voní". :)
Pro sběr je nejideálnější doba, kdy česnek ještě nekvete, u nás v Konojedech na konci března/v dubnu. To je jeho sezóna u nás.
Rostlina medvědího česneku obsahuje účinnou silici, sirné látky a taky čpavek. Je bohatá na vitamin C a látky, které podporují trávení, urychlují hojení a taky ničí střevní parazity.
Použití v kuchyni: na pomazánky, polévky, saláty, k masu...
Použití v léčitelství: česnek se doporučuje pro snížení tlaku, díky vitaminu C proti chřiípkám, čistí krev i střevní flóru, navíc je přírodním antibiotikem a antioxidantem.
Takže si ho kupte, natrhejte. Doma ho dejte do sklenice s vodou a do chladnější místnosti, případně ho můžete nasekat a dát zmrazit, vyrobit pesto.
A tady jsou moje tipy na použití v kuchyni:
Cízrnu vždy používám suchou, vařím si ji sama. Vodu v ní si trochu nechte, neslévejte úplně - záleží na vás, jestli ho chcete řídký, nebo hustší. Rozmixujte, přidejte tahini pastu, olivový olej, nasekaný česnek. Ochuťte citronem, solí a římským kmínem. Zdobit můžete zase medvědím česnekem.
Jestli je vám toho málo, mrkněte třeba na blog cuketka, kde je recept třeba na máslo s medvědím česnekem.
Fantazii se meze nekladou. Jaký máte oblíbený recept vy? :)
O víkendu jsme byli opět u našich, mám tu pár fotek a receptů, co jsem v poslední dny tvořila z medvědího česneku. V Konojedech o něj nikdo nejeví zájem, v Praze na něj stojí dlouhý fronty na Náplavce a farmářských trzích. Pár lístků jsem si natrhala při sobotní procházce v zámecké zahradě ke Konojedským bochníkům.
O Konojedech jsem se už zmiňovala tolikrát, třeba v tomhle článku, je toho tu spousta k vidění. Nejen bochníky, ale taky kostel, zámek a obrovská divoká zahrada ohrazená kamennou zdí.
Lány sněženek na jedné straně...
A za mnou zase medvědí česnek (fotka z loňska - začátek dubna, letos ještě tolik nenarostl).
Taky prahnete na jaře po všem, co je zelený? Takže bylinky, pažitka, kopřivy (i na ni už chystám pár tipů). Přiznám se, že česnek znám jen pár let, asi nejsem dost in. Trochu to nechápu, že u nás na vsi ho lidi nepoužívají. Jak je to u vás, je to hit jako v Praze, že je mi to až trapný vůbec něco o česneku publikovat nebo naopak myslíte, že o něm ještě všichni ve vašem okolí neví?
Něco o medvědím česneku
Pro sběr je nejideálnější doba, kdy česnek ještě nekvete, u nás v Konojedech na konci března/v dubnu. To je jeho sezóna u nás.
Rostlina medvědího česneku obsahuje účinnou silici, sirné látky a taky čpavek. Je bohatá na vitamin C a látky, které podporují trávení, urychlují hojení a taky ničí střevní parazity.
Použití v kuchyni: na pomazánky, polévky, saláty, k masu...
Použití v léčitelství: česnek se doporučuje pro snížení tlaku, díky vitaminu C proti chřiípkám, čistí krev i střevní flóru, navíc je přírodním antibiotikem a antioxidantem.
Takže si ho kupte, natrhejte. Doma ho dejte do sklenice s vodou a do chladnější místnosti, případně ho můžete nasekat a dát zmrazit, vyrobit pesto.
A tady jsou moje tipy na použití v kuchyni:
Hummus s medvědím česnekem
- 200 gramů uvařené cizrny
- 100 gramů tahini pasty
- hrst nakrájeného medvědího česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva na dochucení
- římský kmín na dochucení
- sůl
Cízrnu vždy používám suchou, vařím si ji sama. Vodu v ní si trochu nechte, neslévejte úplně - záleží na vás, jestli ho chcete řídký, nebo hustší. Rozmixujte, přidejte tahini pastu, olivový olej, nasekaný česnek. Ochuťte citronem, solí a římským kmínem. Zdobit můžete zase medvědím česnekem.
Avokádová pomazánka s medvědím česnekem
Díky moc za inspiraci Tomášovi z blogu ttomrunner a Denise z linheart, kteří mi tak hezky okomentovali fotku na Instagramu :) Avokádo a medvědí česnek jsem hned musela zkusit.
- avokádo
- hrst nasekaného medvědího česneku
- sůl a citronová šťáva
- jogurt /nemusí/
Vše rozmíchejte dohromady. Dochuťe podle sebe. Určitě můžete přidat i chilli.
A co ještě s česnekem?
- Určitě ho můžete přidat do jogurtu a vytvořit dip s mědvědím česnekem
- Já jsem si ho v sobotu nasypala na králíka na česneku
- V neděli zas společně s kopřivou do lučiny, kterou jsem namazala na chleba s vaječnou omeletou
Jestli je vám toho málo, mrkněte třeba na blog cuketka, kde je recept třeba na máslo s medvědím česnekem.
Fantazii se meze nekladou. Jaký máte oblíbený recept vy? :)
Uzasne recepty, i ta mista na fotkách, super. Pekny vikend. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, děkuju moc za pochvalu. Krásné dny, Iva
Vymazat