DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

12. července 2016

Tip na výlet - u nás v Konojedech

V létě jsem nejradši na vesnici. Zvu vás na prohlídku k nám na sever, do Konojed. 



Bydlíme v podkrovním bytě v Praze, takže si asi dokážete představit, jaké je tam teď vedro. Léto ale už od dětství trávím na severu Čech v Konojedech, malé vesnici kousek od Úštěku.

Do Konojed jsme jezdili na prázdniny už od mala, je tu velký kostel, zámek, rybníky v pusté zámecké zahradě. Cestu k naší babičce a dědovi lemují tři vysoké topoly a na jejich divoké zahradě najdete stín i v tom největším parnu. Na houpačce, pod hruškou, z jejíchž vypálených plodů jsem se už tolikrát opila. Kočka bára se vyhřívá na zápraží a líně se protahuje, všechno se rodí, kvete, plodí.



Víkend o ovoci a zahradě

Víkend jsem měla ve znamení sbírání ovoce všeho druhu - zamražovali jsme, dělali džemy a šťávy. Cestou z Prahy jsme se stavili ve Vraňanech - stále mají jahody a ještě asi 2 týdny budou. Z Prahy se tam dostanete i vlakem, jen si kupte lístky do stanice Mlčechvosty a pak je to asi 400 metrů. Když pojedete s dětmi, můžou si pohrát na hřišti. My jsme už takový půldenní výlet absolvovali s klukama dvakrát a moc jsme si to užili.

Jahodový džem jsme vyrobili hned v pátek večer, neděláme nic speicálního, používáme obyčejný želírovací cukr, zavařujeme. Druhý den jsme se odpoledne vrhli na rybíz a maliny na výrobu šťávy. Děláme ji trochu netypicky z lisovaného ovoce. Lisujeme v pravěkém mlýnku, ale je nejlepší. Skoro žádný odpad, jen semínka.

Recept na sirup z černého a červeného rybízu s malinami 

poměr ovoce jsme měli přibližně červený rybíz 2 litry, černý rybíz litr, maliny půl litru

  • 1 litr vylisované šťávy z ovoce
  • 0,7 litru vody
  • 6 g kyseliny citronové
  • 1,7 kg cukru

Nám tenhle poměr vyhovuje, šťáva je akorát kyselá, akorát sladká, není mdlá. Směs jsme jenom lehce zahřáli, aby se cukr dokonale rozpustil, pak jsme naplnili do lahví a sterilovali při 85 stupních 20 minut.


Borůvky

Naše každoroční výprava za borůvkami i letos splněna! Mám to štěstí, že se přidá mamka, taťka, babička, děda a za dvě hodiny tedy není problém nasbírat kolem 8 litrů. Sbíráme zásadně rukama, hřeben ničí borůvčí. Babička napekla koláče, dělali jsme koktejly (recept na níže) a zbytek šel do mrazáku. Já zkrátka ty borůvky mám nejradši takhle. Mám je v krabičkách a když kluci chtějí, dostanou do mističky, třeba se smetanou, mlíkem, jogurtem.


Recept na dvoubarevný koktejl pro horké dny

Do mrazáku dejte mléko - tak na 2 - 3 hodiny, musí v něm být namrzlé kousky, ale ne zmrzlé na kost. Stejně jsem to dělala v ledové kávě. Pak si rozmixujte borůvky s trochou vody, a cukrem podle chuti. Ideální, když jsou také z lednice. Tmavofialovou tekutinu nalijte do půlky (třičtvrtě - jak moc borůvkové nebo mléčné chcete mít) sklenic a zalijte mlékem z mrazáku, které jste důkladně napěnili protřepáváním.


Třešně

Třešně jsem letos zkusila usušit, ale strašně ráda bych měla někde ve skleničce naložené višně - z nich by se pekly cheesecaky! 

Recept na sušené třešně

Třešně jsem otrhala a nechala celý den ovadnout na slunci, pak jsem je vypeckovala a dala sušit do sušičky - můžete použít troubu na 50 stupňů. 2 - 3 hodinky a druhý den opakovat. Mám za sebou první sušení, tak dám vědět, jak dopadly a určitě z nich něco upeču :)


Bylinky

Letos jsem se rozjela a kromě oregana, máty a koriandru z loňska, jsem přidala i stévii, majoránku, tymián, kopr a meduňku. Kromě koriandru jsou to trvalky, kterým se líbí na slunci a během měsíce se mnohonásobně zvětšily. A co z nich všechno dělám a udělám už si nechám na příště... 


Jak jsme čekali na světlušky

Naši mají domek na konci vesnice, osamocený. Každý rok tu po setmění poletují světlušky. Kluci tady výjimečně nechodí spát v osm jako v Praze, většinou únavou usnou i odpoledne. Takže jsem je vytáhla ven o půl jedenácté pozorovat světlušky, měsíc, hvězdy a poslouchat noční zvuky.

V Konojedech se kluci zkrátka naučí, co v Praze nikdy. V neděli na ně babička volala:"Kluci, pojďte se honem podívat na vobrovský klíště, co vypadlo kočce z pelechu." Nic tu nepotřebují, stačí vyjít ven a koukat se kolem. Třeba na malou housenku na kaštanu.




Proč jet na výlet do Konojed

Kromě kostela, zámku a nádherné přírody tu najdete také Konojedské bochníky - čedičový útvar podobný varhanům. A koho baví "kešky", jsou tu hned tři. Naši kluci už je mají vyhledané :) Konojedy jsou možná na konci světa, ale fakt stojí za návštěvu.

Kousek od Konojed je krásné město Úštěk, na které jsem dávala tip v tomhle článku.

Pár kilometrů odtud jsou také vodopády na Bobřím potoce. 

konojedské bochníky výlet s dětmi severní Čechy


Kam jezdíte vy takhle o prázdninách? Máte taky nějaké svoje místo?





9 komentářů on "Tip na výlet - u nás v Konojedech"
  1. Letošní krásné léto s příjemnými teplotami a vláhou je vidět na vaší úrodě! Je to prima, že máte krásnou úrodu a zahradu a žití! :-)
    Zdraví Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivčo, děkuju moc. Máme obrovský problém se slimáky, u nás jich je fakt hodně. A teď jsem navíc zjistila, že některá rajčata jsou kvůli vlhku/kroupám už napadená plísní... :( Ale jinak je v Konojedech krásně :D Krásný den, Iva

      Vymazat
    2. Slimáky (přesněji jejich vajíčka) přes letošní teplou zimu zlikvidovali hladoví mravenci, takže letos slimáci nejsou zato jsou přemnožení mravenci a potažmo mšice. Jsme rádi, že nám alespoň na hryzce a hraboše chodí místní lišák, který nám občas zapózuje na terase a vloni nám jeho drahá, paní Lišáková, kradla ode dveří boty jako Londýnské lišky (zřejmě příbuzenstvo). Nechala jsem se inspirovat a zavařila alespoň kilo josty. :-) Hezký den!

      Vymazat
  2. Teda Ivi, to jste toho zvládli opravdu hodně! Koukám, že máte stejný mlýnek na ovoce jako máme my u babičky na Vysočině a vždycky s ním děláme rybízovou marmeládu. Je totiž nejlepší, že? :)) Dívej tu: http://gathermoments.blogspot.cz/2015/07/marmelada-z-cerneho-rybizu.html

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, díky. No mamka a babička jsou skvělý pomocnice, já jedu jak drak - všechno, všechno, honem - a ony to pak tak nádherně dokončí. :) Mlýnek je skvělý, pokukujeme po nástavci od eta.cz, ale stojí 2 tis a nevím, jak by se investice vyplatila...

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné to tam máte a jste moc pilní!
    A děkuji za inspiraci na výlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, to hlavně moje babička. Já jsem oproti ní lenoch. :) Ale přijeďte na výlet určitě. Iva

      Vymazat
  5. Jůů, tam jsem nikdy nebyla, ale vypadá to, že to stojí za to! Já také utíkám z Prahy na sever, ale do Liberce za rodiči do domku. A také zpracovávám a zpracovávám a každoročně nestíhám. V létě je prostě nejvíc na pilno :-) Užívejte léto!

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Haničko, máte pravdu. Léto je nejvíc, mám pocit, že nestíhám - všechno pobrat, zpracovat, užívat si, hrozně rychle to uteče.. iva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *