Nejsem moc typ, co jezdí pod stan, nebo dokonce spí v autě. Nějak jsem si nocování v autě zažila až dost několik let v bývalé v práci a zprotivilo se mi to. Ale ani nejsem fajnovka, která si myslí, že největší zážitky na mě čekají v 5hvězdičkových hotelech...
Mám už pár let od práce klid, takže letos jsem dostala chuť na pár výletů, které budou lehce outdoorové, dobrodružné a i trochu jiné od standardních dovolených. Zatím se poohlížím po Jizerských horách a vhodné trase, aby to zvládli i kluci. Sami s Luciánem bychom se vypravili na Slovensko jako součást víkendu na Grape festivalu (3 dny divočina a 3 dny lázně Piešťany:). Hodně mě inspiruje Katka Balcarová, která o svých cestách píše na vegansport.cz, je navíc máma a s malým se na trek vypravila sama už několikrát.
My bychom jako rodina vyrazili tak na 3 dny, přespali v místních penzionech nebo možná v téhle útulně na Smrku. Pohádka, co?
Zároveň si s sebou budeme brát i nějaké vlastní a hlavně výživné jídlo. Outdoorovou kuchařku od Petry Pospěchové jsem objevila už před několika měsíci a pár receptů z ní jsem vyzkoušela. Je z mého oblíbeného nakladatelství Smartpress a doporučila bych ji nejen začátečníkům, ale i zkušeným cestovatelům. Hlavně těm, co v oblasti jídla nechtějí kompromisy, hledají kvalitu i chuť zároveň.
Všechno jde sušit
Nevím, jestli jste někdy slyšeli o sušeném jídle, expediční stravě, která je vlastně dehydratované jídlo, například i milánské špagety, guláše a podobně, jen se přilije horká voda a máte hotovo - minimum času, skoro nulová váha.
Určitě jste ochutnali sušené maso. Sušit se dá prakticky cokoli a jde o to, že pokud máte čas, ušetříte si domácím sušením docela velkou investici.
Dehydratované věci:
Spousta věcí se vám lehce vejde do batohu.
Těstoviny, sušené ovoce, maso, kvalitní čokoláda, ale i česnek zaberou málo místa. Po cestě se pak můžete sbírat sezónní plody, houby, případně i bylinky. Vařit se dá s málem a outdoorová kuchařka to jen dokazuje, je v ní tolik inspirace...
Některé tipy z knížky mě vyloženě navnadily: třeba pečení zeleniny, masa nebo hub pod horkým popelem v alobalu, placky pečené na kameni. Také si to představujete někde na samotě, pohoda, vyhládlí přehazujete v rukách ještě horké, voňavé placky.
Jiné jsem znala: mamaligu se sýrem.
Mamaliga (italská polenta, kukuřičná kaše...) je tradiční rumunské jídlo - manželův tatínek pochází z Rumunska, proto ji znám. Uvařená kaše se jí s místním měkkým sýrem, případně s kysanou smetanou. Určitě se na některé konkrétní recepty zaměřím - jak z kuchyřky, tak i z rumunské kuchyně :) Zajímalo by vás to?
Plánování
Knížka skvěle provede i plánováním jídelníčku na delší trasy tak, abyste toho neměli ani moc, ani málo. Je v ní jako příklad týdenní jídelníček, pro přestavu, jak by to mohlo vypadat. Je ale důležité brát v potaz to, že například já jsem docela drobek a jím míň, než dvakrát větší a těžší muž.
Najdete v ní i pár tipů na cesty s dětmi, zajímavosti ze života horalů i poznatky samotné autorky. Přečetla jsem jedním dechem.
O autorce: Petra Pospěchová je známá novinářka, která se věnuje hlavně gastronomii - píše například pro Reportér nebo Lidové noviny. Svou lásku k jídlu v knížce Outdoorová kuchařka spojila se svou vášní k lezení po horách.
Vybavení
Mít kvalitní vybavení je pro mě v poslední době taky důležité, zároveň však nechci kupovat zbytečné, nekvalitní a masové věci. V poslední době mě zaujalo pár hezkých českých značek. Ocún se zaměřuje hlavně na horolezce, mého muže zaujala třeba čepice, je pletená a vnitřek má podšitý jemným fleecem, takže neprofoukne. Je zkrátka outdoorová, navíc za dobrou cenu.
Mám už pár let od práce klid, takže letos jsem dostala chuť na pár výletů, které budou lehce outdoorové, dobrodružné a i trochu jiné od standardních dovolených. Zatím se poohlížím po Jizerských horách a vhodné trase, aby to zvládli i kluci. Sami s Luciánem bychom se vypravili na Slovensko jako součást víkendu na Grape festivalu (3 dny divočina a 3 dny lázně Piešťany:). Hodně mě inspiruje Katka Balcarová, která o svých cestách píše na vegansport.cz, je navíc máma a s malým se na trek vypravila sama už několikrát.
My bychom jako rodina vyrazili tak na 3 dny, přespali v místních penzionech nebo možná v téhle útulně na Smrku. Pohádka, co?
foto: boudy.info |
Zároveň si s sebou budeme brát i nějaké vlastní a hlavně výživné jídlo. Outdoorovou kuchařku od Petry Pospěchové jsem objevila už před několika měsíci a pár receptů z ní jsem vyzkoušela. Je z mého oblíbeného nakladatelství Smartpress a doporučila bych ji nejen začátečníkům, ale i zkušeným cestovatelům. Hlavně těm, co v oblasti jídla nechtějí kompromisy, hledají kvalitu i chuť zároveň.
Všechno jde sušit
Nevím, jestli jste někdy slyšeli o sušeném jídle, expediční stravě, která je vlastně dehydratované jídlo, například i milánské špagety, guláše a podobně, jen se přilije horká voda a máte hotovo - minimum času, skoro nulová váha.
Určitě jste ochutnali sušené maso. Sušit se dá prakticky cokoli a jde o to, že pokud máte čas, ušetříte si domácím sušením docela velkou investici.
Dehydratované věci:
- jsou nesrovnatelně lehčí
- mají výraznou chuť
- zachovávají si výživové hodnoty
Spousta věcí se vám lehce vejde do batohu.
Těstoviny, sušené ovoce, maso, kvalitní čokoláda, ale i česnek zaberou málo místa. Po cestě se pak můžete sbírat sezónní plody, houby, případně i bylinky. Vařit se dá s málem a outdoorová kuchařka to jen dokazuje, je v ní tolik inspirace...
Některé tipy z knížky mě vyloženě navnadily: třeba pečení zeleniny, masa nebo hub pod horkým popelem v alobalu, placky pečené na kameni. Také si to představujete někde na samotě, pohoda, vyhládlí přehazujete v rukách ještě horké, voňavé placky.
Jiné jsem znala: mamaligu se sýrem.
Mamaliga (italská polenta, kukuřičná kaše...) je tradiční rumunské jídlo - manželův tatínek pochází z Rumunska, proto ji znám. Uvařená kaše se jí s místním měkkým sýrem, případně s kysanou smetanou. Určitě se na některé konkrétní recepty zaměřím - jak z kuchyřky, tak i z rumunské kuchyně :) Zajímalo by vás to?
Plánování
Knížka skvěle provede i plánováním jídelníčku na delší trasy tak, abyste toho neměli ani moc, ani málo. Je v ní jako příklad týdenní jídelníček, pro přestavu, jak by to mohlo vypadat. Je ale důležité brát v potaz to, že například já jsem docela drobek a jím míň, než dvakrát větší a těžší muž.
Najdete v ní i pár tipů na cesty s dětmi, zajímavosti ze života horalů i poznatky samotné autorky. Přečetla jsem jedním dechem.
O autorce: Petra Pospěchová je známá novinářka, která se věnuje hlavně gastronomii - píše například pro Reportér nebo Lidové noviny. Svou lásku k jídlu v knížce Outdoorová kuchařka spojila se svou vášní k lezení po horách.
Vybavení
Mít kvalitní vybavení je pro mě v poslední době taky důležité, zároveň však nechci kupovat zbytečné, nekvalitní a masové věci. V poslední době mě zaujalo pár hezkých českých značek. Ocún se zaměřuje hlavně na horolezce, mého muže zaujala třeba čepice, je pletená a vnitřek má podšitý jemným fleecem, takže neprofoukne. Je zkrátka outdoorová, navíc za dobrou cenu.
Rumunská kuchyně by mě zajímala! Rumunsko mám hrozně ráda a moc mi tam chutnalo.
OdpovědětVymazatJojo, určitě se na ni zaměřím :) Krásné dny, Iva
Vymazat