DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

1. března 2017

Naše outdoorové aktivity v roce 2017 - recenze Outdoorové kuchařky

Nejsem moc typ, co jezdí pod stan, nebo dokonce spí v autě. Nějak jsem si nocování v autě zažila až dost několik let v bývalé v práci a zprotivilo se mi to. Ale ani nejsem fajnovka, která si myslí, že největší zážitky na mě čekají v 5hvězdičkových hotelech...

Outdoorová kuchařka - recenze

Mám už pár let od práce klid, takže letos jsem dostala chuť na pár výletů, které budou lehce outdoorové, dobrodružné a i trochu jiné od standardních dovolených. Zatím se poohlížím po Jizerských horách a vhodné trase, aby to zvládli i kluci. Sami s Luciánem bychom se vypravili na Slovensko jako součást víkendu na Grape festivalu (3 dny divočina a 3 dny lázně Piešťany:). Hodně mě inspiruje Katka Balcarová, která o svých cestách píše na vegansport.cz, je navíc máma a s malým se na trek vypravila sama už několikrát.

My bychom jako rodina vyrazili tak na 3 dny, přespali v místních penzionech nebo možná v téhle útulně na Smrku. Pohádka, co?

foto: boudy.info

Zároveň si s sebou budeme brát i nějaké vlastní a hlavně výživné jídlo. Outdoorovou kuchařku od Petry Pospěchové jsem objevila už před několika měsíci a pár receptů z ní jsem vyzkoušela. Je z mého oblíbeného nakladatelství Smartpress a doporučila bych ji nejen začátečníkům, ale i zkušeným cestovatelům. Hlavně těm, co v oblasti jídla nechtějí kompromisy, hledají kvalitu i chuť zároveň.

Všechno jde sušit

Nevím, jestli jste někdy slyšeli o sušeném jídle, expediční stravě, která je vlastně dehydratované jídlo, například i milánské špagety, guláše a podobně, jen se přilije horká voda a máte hotovo - minimum času, skoro nulová váha.

Určitě jste ochutnali sušené maso. Sušit se dá prakticky cokoli a jde o to, že pokud máte čas, ušetříte si domácím sušením docela velkou investici.

Dehydratované věci:

  • jsou nesrovnatelně lehčí
  • mají výraznou chuť
  • zachovávají si výživové hodnoty

Spousta věcí se vám lehce vejde do batohu.

Těstoviny, sušené ovoce, maso, kvalitní čokoláda, ale i česnek zaberou málo místa. Po cestě se pak můžete sbírat sezónní plody, houby, případně i bylinky. Vařit se dá s málem a outdoorová kuchařka to jen dokazuje, je v ní tolik inspirace...

Některé tipy z knížky mě vyloženě navnadily: třeba pečení zeleniny, masa nebo hub pod horkým popelem v alobalu, placky pečené na kameni. Také si to představujete někde na samotě, pohoda, vyhládlí přehazujete v rukách ještě horké, voňavé placky.

Jiné jsem znala: mamaligu se sýrem.

Mamaliga (italská polenta, kukuřičná kaše...) je tradiční rumunské jídlo - manželův tatínek pochází z Rumunska, proto ji znám. Uvařená kaše se jí s místním měkkým sýrem, případně s kysanou smetanou. Určitě se na některé konkrétní recepty zaměřím - jak z kuchyřky, tak i z rumunské kuchyně :) Zajímalo by vás to?

Plánování

Knížka skvěle provede i plánováním jídelníčku na delší trasy tak, abyste toho neměli ani moc, ani málo. Je v ní jako příklad týdenní jídelníček, pro přestavu, jak by to mohlo vypadat. Je ale důležité brát v potaz to, že například já jsem docela drobek a jím míň, než dvakrát větší a těžší muž.

Najdete v ní i pár tipů na cesty s dětmi, zajímavosti ze života horalů i poznatky samotné autorky. Přečetla jsem jedním dechem.

Outdoorová kuchařka - recenze


O autorce: Petra Pospěchová je známá novinářka, která se věnuje hlavně gastronomii - píše například pro Reportér nebo Lidové noviny. Svou lásku k jídlu v knížce Outdoorová kuchařka spojila se svou vášní k lezení po horách. 

Vybavení

Mít kvalitní vybavení je pro mě v poslední době taky důležité, zároveň však nechci kupovat zbytečné, nekvalitní a masové věci. V poslední době mě zaujalo pár hezkých českých značek. Ocún se zaměřuje hlavně na horolezce, mého muže zaujala třeba čepice, je pletená a vnitřek má podšitý jemným fleecem, takže neprofoukne. Je zkrátka outdoorová, navíc za dobrou cenu.







2 komentáře on "Naše outdoorové aktivity v roce 2017 - recenze Outdoorové kuchařky"
  1. Rumunská kuchyně by mě zajímala! Rumunsko mám hrozně ráda a moc mi tam chutnalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, určitě se na ni zaměřím :) Krásné dny, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *