DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

22. února 2017

DIY Pouzdro na mobil, notebook nebo tablet - postup

Jak jsem včera slíbila, tady je postup, jak vyrobit obal na mobil, notebook nebo tablet z recyklovaného papíru.

Jak si vyrobit obal na notebook z recyklovaného papíru


Materiál papíru se vzhledem kůže - faux leather - je k dostání ve třech barvách - černá, bílá a hnědá. Rozměr je 30 x 150 centimetrů, zkrátka ideální do plotru Cameo.

Na omak je to tvrdý/tuhý papír.

Návrh v silhouette programu


Změřila jsem si mobil a na každé straně jsem přidala navíc 1 centimetr. Takový tvar jsem si vytvořila v programu Silhouette Studio.

Jako vzor na vyřezání jsem si vybrala drobná cik-cak kolečka/dírky. Vše jsem si nejdřív vyřezala na obyčejném papíru, obal jsem sešila a vyzkoušela, abych si ověřila, že moje měření bylo správné. Přece jen je materiál poměrně drahý a chtěla jsem mít jistotu.


Řezání do recyklovaného papíru


Zkoušela jsem řezat do obou stran. Nastavení bylo na maximální výsuv (10) nože - to jsem provedla manuálně. Jinak jsem si před řezáním vybrala materiál faux leather - což je právě tento recyklovaný papír.

Vyřezání se podařilo, na podložku materiál přilepit hrubší stranou dolů, hladší nahoru, výsledek pak bude perfektní. Důlžité je taky přilepit pořádně, a asi bych doporučila i narovnat - jak je papír srolovaný a těžký, má tendence se ohýbat do ruličky a pak se vám i odlepí, čímž se zbytečně vystavíte riziku, že se důkladně neprořeže.

Šití


Prováděla jsem na svém stroji, ale umím si představit i to, že si uděláte pravidelné dírky a pak prošijete silnější bavlnkou, kůží nebo jiným vláknem. Na papír jsem si předem narýsovala čáry, abych věděla, kudy šít :)


Namáčení


Nechte až úplně na konec. I šití raději proveďte před namočením a muchláním. Jakmile materiál namočíte, lehce se zvlní a už se vám s ním nebude tak dobře a přesně pracovat. Namočte do vody, která bude mít kolem 30° a muchlejte, mačkejte, abyste pak dosáhli vzhledu kůže.



Moje alternativy


Z materiálu nakonec vzniklo ještě další pouzdro, to jsem nastříkala stříbrnou barvou. Na jiné jsem barvu nastříkala i přes šablonu.

návod na výrobu obalu na mobil a notebook

Obal na notebook jsem vyrobila velmi podobně, vzor jsem použila podlouhlé oválky.


Hezky ale nakonec vypadají i pouhé prořezy.


Faux leather se dá lepit, kombinovat s dalšími materiály, můžete ho nabarvit, polepit... fantazii se meze nekladou. Materiál si samozřejmě můžete koupit i pokud nevlastníte plotr, dá se snadno stříhat a řezat, sešívat :)

Která barva a výrobek se líbí vám? Co byste si vybrali? Dejte vědět a vyhrajte. :)




7 komentářů on "DIY Pouzdro na mobil, notebook nebo tablet - postup"
  1. Nejvíc mě asi okouzlil postříbřený obal. Obal na ntb je taky moc pěkný, ale osobně bych to třeba nedokázala využít, tahám sebou pouze malý notebook :)) Každopádně je to moc pěkný nápad. Asi jsem se s něčím takovým ještě popravě nesetkala, všude vidím pouze samé kupované záležitosti. Obdivuji vaší trpělivost a šikovnost. :D
    Přeji hezký den!
    Sim (prostedrozdi)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sim, děkuju moc :) Je vidět, že každému se líbí něco jiného... Ono je toho vyrobeného všude plno, je to teď hodně v kurzu a asi ještě bude. Podle mě jsme už přesycení tím uniformním, vším stejným, anonymním. Jinak o své trpělivosti bych SILNĚ pochybovala. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  2. Ivi, máš o moc hezké, ty průřezy jsou efektní :))

    OdpovědětVymazat
  3. Izabello, děkuji. To moc potěší. Zvlášť když už má člověk chuť to zabalit... Krásné dny, Iva

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pekne,skvely a neotrely napad a pouzdro na mobil urcite vyzkousim...maminka marne shani vhodny pro ten svuj,takze skvely darek ;-).
    Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, díky moc. Určitě doporučuju :) Krásné dny, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *