DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

14. července 2016

Tipy na sportovní aktivity pro nejmenší děti (2 - 5 let)

Se sportem se popravdě moc nekamarádím, i když jsme jako malí jsme hodně projezdili na kole, chodili na výlety a hráli různé hry, radši jsem někde něco kutila, kreslila a malovala. Naproti tomu můj Lucián je rozený sportovec, takže se ty naše geny v našich klucích tak hezky promíchaly. Teď jim jsou 3 a 4 roky, chtěla bych se s vámi podělit o aktivity, co se nám osvědčily a často je s klukama já, nebo spíš náš tělocvikář Lucián provozujeme. Tři, dva, jedna... stará vzpomínka.


Asi bude hodně záležet na povaze dětí, já jsem pro to je zásadně k ničemu nenutit. Vůbec se mi nelíbí, jak jsou třeba vedené sportovní kroužky, ty už nejsou o zábavě/radosti z pohybu/ze sportu, ale o drilu. Moc ráda bych pro ně našla něco nenásilného, kde se budou zkrátka cítit dobře. Nebo si můj muž otevře kurz fotbalu pro prcky, přidali byste se? ;)

Když mám možnost, investuju spíš než do hraček, do nějakých stavebnic, knížek, společenských her a taky právě sportovního vybavení. Výtvarné potřeby už nepočítám... Docela mi vadí současná přetechnizovanost - ačkoli nemám, co říkat, protože i já jsem na internetu celkem závislá. Ale před klukama to zatím všechno "tajíme" - teda nenabízíme. I když jsou určitě na tabletech super aplikace, nějak je radši nechám, aby si puzzle skládali ty opravdové. Navíc jsem při nedávné návštěvě příbuzných pozorovala, jak dva malí školáci povinně přečtou několik stránek z knížky a za to si vyslouží několik minut her na telefonu/tabletu. :D Jak to máte vy?

Míč(k)ové hry

Míčů různých tvarů, barev a hmotností máme plný koš. Na doma je úžasný molitanový zelený z Decathlonu, to se pak nemusím bát, že mi nějakým gólem něco shodí a rozbijou. Jo, a nezapomeňte na florbalové hokejky, pálky všeho druhu.

Tipy na aktivity:

  • Dejte doprostřed pokoje/venku na zahradu koš nebo kýbl a nechte děti trefovat se dovnitř. 
  • Nejmenší děti ještě moc neumí chytat hozené míče, lépe jim to půjde, když budete přihrávat o zem. 
  • A to bych nebyla já, kdybych do toho nezamíchala výtvarku - natřete míč barvou (třeba temperovou nebo prstovou) a kutálejte ho po velkém papíře. 
  • Ještě jedna hra, úplně vytěsněná vzpomínka z dětství: pro dva hráče. Vezměte figurky, zvířátka, my jsme kdysii používali indiány a jeden míček - ideálně menší, pingpongový. Sedněte si rozkročmo naproti sobě asi ve vzdálenosti 2, 3 metrů, aby děti dokutálely. Před sebe si narovnejte zvířátka/figurky. A pak jeden po druhém kutálejte míček, abyste shodili soupeřovi figurky. Kdo shodí druhému všechny, vyhrál! 

Lezení

Kluci začali lézt po stromech a u nás na hřišti kousek od Čechova náměstí je malá lezecká stěna - otevřená pro veřejnost. Určitě najdete i v blízkosti svého domu - dejte vědět, když nějakou objevíte, ráda udělám mapku. :) Jen pozor na bezpečnost.

Výlety

Kluci jsou celkem zvyklí chodit, už po druhém roce jsem odložila kočárek, protože mi byl při cestování v Praze velkou přítěží. Hodně jezdíme na výlety, chodíme pěšky po Praze.

3 hlavní zásady pro pohodový výlet:
  • Mít dost jídla - nebo možnost ho koupit
  • Mít dost pití
  • Mít dost času - a klidně si odpočinout, netlačit na ně
Pokud máte rádi sever Čech, zajeďte do Pekla, které jsem popisovala v jednom článku. Nebo si počkejte na tipy v Jeseníkách. Byli jsme tam letos potřetí a stále máme co objevovat. Je toho tam spoustu nejen pro malé děti. A na Slovensku je taky krásně :)


Kola a odrážedla

Odrážedel - motorek jsme vyzkoušeli po různých hernách, nakoupili v bazarech, podědili docela hodně, ale nejlepší je obyčejné enduro - ono totiž vážně jezdí. Možná to nebude designový hit, ale v tomhle případě to o vzhledu není, dětem záleží na funkčnosti a taky chtějí jezdit snadno a rychle. Ideální pro děti kolem 1 - 2 let.

Pro starší už jsme pořídili klasické odrážedlo. Měli jsme akorát omezení, že jsou kluci malí a drobní. Hledali jsme tedy něco pro ně - lehkého a ne moc velkého. Nevím jak teď, ale First bike měl tehdy každý na hřišti. Sáhli jsme po nižší (od 84 cm) verzi Puky, odjezdili si to na něm oba kluci a teď počká na další dítě na půdě.

Kolo máme jedno, z druhé ruky, značka GT, a kdybych vybírala já, koupila bych lehčí. Mariánek se ale přesto naučil, myslím že dnešním dětem hodně pomáhají právě ta odrážedla, protože už na nich umí držet rovnováhu. Jen jsme u nás doma měli spory, jak vysoko má být sedlo. Podle mě spíš níž, aby dítě dokud si není jisté při jízdě/nasedání/slézání/rozjíždění/brždění, pohodlně dosáhlo na zem. Bohužel u nás nejsem hlava rodiny, takže dosáhl jen na špičkách. Ale naučí se každé dítě, naše babičky a dědové byli rádi za jakékoli kolo, s jakkoli vysokým sedlem, a byli šťastní, když se mohli projet.


Brusle

Starší Mariánek je hrr do všech možných sportů a aktivit, takže se chce naučit i na kolečkových bruslích. Prohledávala jsem web a zjistila jsem, že od 4 let už je tahle aktivita vhodná, i když sehnat nějaké brusle pro nejmenší není jednoduché. Jedny jsem objevila - konkrétně značku Spokey - na webu prodeti.cz. Zatím za sebou máme 3 zkoušení a jde vidět pokroky. Rozhodně ale neopomeňte taky chrániče na kolena a helmičku, my je naposledy zapomněli doma, ale zatím Mariánka pořád držíme a hlídáme, opravdu se s nimi zatím sbližuje :) Ale podle různých rad se už příště přesuneme k tomu, že si zkusí chodit/jezdit sám. Jsem zvědavá, jestli se naučí. Nemáte někdo zkušenost?



Skateboard 

Na ty se chystám, protože Mariánek o to projevil zájem. Skateboard už obdivuje docela dlouho.

Koloběžky

Koloběžek bylo u nás ve školce jen pár a pamatuju si, jak velký byl o ně zájem. Teď si na nich užíváme i s dětmi. Na Slovensku jsme společně sjížděli po výšlapu na jeden hrad a dole jsme byli během pár minut. Koupili jsme je před Vánoci pod stromeček, červenou a zelenou z Decathlonu (manželova Ikea :))) Stály něco kolem 900 - 1000, dají se skládat, mají široký popruh na nošení a obě jsou lehké. Už toho prožily dost a drží dobře.


Brzy nás čeká ještě dovolená, zrovna připravuji článek na jednoduchou hru, kterou si vyrobíte před cestou nebo až přímo na dovče. :) Napište komentář, jaké sporty s takhle malými prcky děláte vy, potěšíte :D
1 komentář on "Tipy na sportovní aktivity pro nejmenší děti (2 - 5 let) "

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *