DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

4. června 2016

Jak si udělat kokedamu

S kokedamou jsem se setkala na jednom Designbloku. Zahrada na niti už je docela zavedená značka, jejich prodejnu se zavěšenými květinami najdete na Praze 1 ve Školské ulici.



Bydlíme pod střechou a nemáme žádné klasické okno, pouze ta střešní.


Navíc nejsem vyznavač skříní, polic ani jiných úložných prostorů, na které se dají kytky umístit, takže jsme v posledních letech byly bez nich. Vždycky jsem tíhla spíš ke kaktusům, ale těm se bez světla nedaří. Závěsné kokedamy vypadají úžasné, navíc mě překvapilo, že jejich výroba není příliš složitá.

Už od začátku roku si pohrávám s myšlenkou, že si vytvořím vlastní kokedamu(y), kterým bude vyhovovat místo (zavěšení na provázek) pod velkým střešním oknem.

Co si připravit?

Hlínu, provázek, mech, kytku, nůžky, vodu.





Pak vytvarujte kouli z hlíny. Já jsem měla nějaký humus ze zahrady - ten mi ale do koule nešel spojit, musela jsem přidat maličko jílovité hlíny. Ale fakt jenom trochu. Rukama jsem vytvarovala pevné koule velikosti pomerančů.




Pak jsem ji rozpůlila a mezi tyhle dva díly dala kořeny vybrané květiny. Pořádně jsem kouli znovu spojila.

Pak ji obalte mechem. Nejspíš se dá koupit, ale já si ho přinesla z lesa. Nevím, jak bude fungovat, někde jsem se dočetla, že je lepší tenký, já měla docela silný. Zvládla jsem ho vypreparovat v docela velkých formátech, takže mi vystačil na celou kokedamu jeden kus.


A nakonec ji zavažte. Provázek volte spíš přírodní, nemusíte ho mít nijak pravidelně, mně stačilo jen parkrát obvázat a všechno drželo hezky pohromadě.



Kokedamu nemusíte nutně věšet, můžete ji dát na nějakou podložku, původně nevznikla pro zavěšení. V překladu slovo znamená mechová koule. A jak název napovídá - kokedama pochází z Japonska. Já tyhle tři určitě zavěsím, pevně věřím že minimálně jedna bude prospívat. Ta horní je nějaký druh kapradí, na údržbu asi nejnáročnější.

Snažila jsem se je nějak na fotit venku, zítra se přesunou k nám domů do Prahy.

Jak se o ně budu starat?

Jednou za čas mechovou kouli vezmu a nechám ji pár minut nasávat vodu - odstátou nebo převařenou. Po odkapání ji zase na několik dní zavěsím.

Jakou květinu vybrat?

Asi bych zpočátku zvolila nenáročnou a trochu jí přizpůsobila hlínu. Klasická kokedama by měla být přirozená, nepřeplácaná, spíš nekvetoucí a pomaleji rostoucí. Kokedama má totiž vydržet několik let.

Tak jsem zvědavá, jak porostou a jestli vydrží. Pustíte se do toho nebo už ji máte doma? Jestli jo, tak napište...

8 komentářů on "Jak si udělat kokedamu"
  1. Páni, tak to je vážně pěkný nápad! Hrozně se mi to líbí, ačkoliv bych to asi sama nezkoušela :D Vypadá to ale moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Claro, dekuju ta mily komentář:) sama jsem zvědavá. Krasny den, iva

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za inspiraci! :)
    Vždycky jsem si chtěla něco takového vyrobit a myslela jsem si, že je to mnohem složitější. Určitě to vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adelaido, taky jsem si myslela, že je to složitější :) Ono bude asi nejtěžší to udržovat. Krásný den, Iva

      Vymazat
  4. Teda Ivi, opravdu to není zas tak složité! Díky za skvělý návod! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, díky :) A pořád žijou... Dokonce i ta podivná kapradina (nebo co to je), kterou jsem našla ve škvíře staré zdi. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímalo by mne, jak se daří-(lo) vašim kokedamám? Sama používám mech do květináčů a vím, že ho musím poměrně často měnit, vždy tak do 2 měsíců celý "zrezne" a umře.. Miluji přírodniny a moc se mi váš DIY kokedama projekt líbil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, mech sice povadl, ale snažím se ho často rosit :) Zůstaly dvě, to kapradí zašlo :( zrovna jim vyrábím takové závěsy, tak určitě v průběhu jednoho, dvou měsíců vystavím :) Krásný večer, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *