DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

21. května 2020

Zdravé a silné vlasy: vyrobte si DIY vlasové balzámy z bylinek

Vždycky se mi líbily husté vlasy. Mám je ráda hezky nadýchané, nesnáším jen náznak mastnoty, přesto si pokožku pravidelně hýčkám olejem. Donedávna kopřivovým, teď testuji březový. Oba obsahují výživu nejen pro pokožku hlavy, ale i pro samotné vlasové kořínky. Chcete husté a zdravé vlasy? Vyzkoušejte ho. Nebudete litovat.



Březový olejový balzám

Ten mám letos poprvé a zatím se mi hezky lístky v oleji louhují. Budu ho dělat podobně jako ten kopřivový. Co budete potřebovat?
  • březový macerát (=olej, ve kterém byly naložené sušené březové listy, postup níže)
  • ricinový olej
Na březový macerát si natrhejte mladé březové lístky (ideální sběr je duben – květen), ty jsem já nechala usušit a poté jsem je nadrcené naložila do jojobového oleje. Olej však můžete použít třeba i kvalitní slunečnicový, protože je lokální a navíc obsahuje velké množství vitaminů, které jsou na vlasy také vhodné. 

Nechte louhovat asi 3 týdny, poté přeceďte (sušené drcené bylinky nevyhazujte, ale použijte například na výživný peeling) a olej smíchejte přibližně ve stejném poměru s ricinovým olejem. 

Proč používám suché bylinky? Bohužel se mi při nakládání měsíčku stalo, že plesnivěl, od té doby si všechny bylinky raději předem nasuším. Zároveň se mi do oleje vejde více bylinek a také neplýtvám olejem, který na bylinkách ulpívá. 


K čemu je bříza dobrá? 

Vnitřně se užívá k detoxikaci, ale báječné účinky má i na pokožku a vlasy. Obsahuje aktivní přírodní látky, co zabraňují tvorbě lupů a vypadávání vlasů.Obsahuje saponiny, vonné silice, třísloviny a také vitaminy A a C. Bříza je symbolem mládí, svěžesti a krásy.

Můj tip: olejem si masírujte pokožku na stehnech a zadečku, bříza je účinná i proti celulitidě. :)
Trhejte pouze lístky z malé části stromu, ať ho nepoškodíte. 

Kopřivový balzám na vlasy

Vyrobíte ho velmi podobně, návod najdete v mém předešlém článku. Opět jde o jarní bylinky – kopřivy naložené v oleji. 

Jak balzámy používám? 

Když mám pocit, že už potřebuji umýt vlasy, nanesu si asi pár kapek oleje na konečky prstů a vmasíruju do pokožky hlavy. Nechávám působit alespoň hodinu, když mám čas, tak klidně i během dne. V jakém intervalu? Jednou týdně je to ideální. 

Zkusíte si některý balzám vyrobit? Nebo máte svůj DIY tip? Napište do komentáře.


Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *