DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

4. března 2019

Absinth: dva drinky z tajemného nápoje umělců

S absinthem jsem se poprvé setkala se svou kamarádkou, když jsme na gymnáziu obdivovaly francouzské umělce. Absinth určitě vyzkoušejte a nebojte se ho, nepije se čistý, kdy má i 70 % alkoholu.



Absinth je poměrně nový nápoj, jehož historie se začala psát někdy během 18. století ve Švýcarsku, kdy byl patentován jako léčivo. Ovšem později se rozšířil a začal pít jako omamná látka.

První výrobce absintu byl Dubied Père et Fils. Druhá destilerka vznikla ve Francii v roce 1805 ve městě Pontarlier pod novým názvem Maison Pernod Fils. Pernod Fils zůstal ve Francii největším a nejlepším výrobcem absintu až do jeho zákazu v roce 1914.

Během neúrody ve Francii si absinth velmi oblíbili nejen umělci, ale celá společnost od dělníků až po politiky. Hodně je spojován s lokalitou Montmartru, s dekadentními básníky a impresionistickými umělci. Četla jsem, že jej pili zalitý studenou i horkou vodou.

Co je absinth? 


  • Alkoholický nápoj, jehož hlavní a důležitou složkou je výtažek z pelyňku, dále anýz a fenykl. 
  • Jeho barva je zelená, ale určitě ne tak smaragdová – to je syntetika. 
  • Obsah alkoholu má v rozmezí 50 a 80 %.
  • Aby vznikl absinth, bylinky se nejprve macerují a poté se tekutina destiluje. Vznikne bezbarvý alkohol, do kterého se opět nakládají bylinky. 

Jak se pije absinth?

V Čechách je poměrně rozšířené jeho zapalování, ovšem to není ta správná cesta. Absinth se vždy ředí vodou, takže se nemusíte bát jeho síly, ideálně v poměru okolo 1:3 až 1:6.

Absinth se pije v silnostěnných sklenkách, ideálně na nožičce. Pro absinthový nápoj byste měli mít speciální lžičku, na níž umístíte cukr a necháte ledovou vodu velmi pomalu překapávat. Cukrová voda se pak s absinthem postupně mísí a kalí jeho barvu, až je nakonec pití připravené a vy si ho můžete opět velmi pomalu vychutnat.

Jak jej můžete také pít? Našla jsem a vyzkoušela pár jednoduchých receptů od odborníků a barmanů, co se na absinth specializují.

Absinth – drink s okurkou

0,04 l absinthu Hills Absinth Verte
0,04 l cukrového sirupu
led a ledová voda na dolití
plátky okurky na ozdobu

Panáka absinthu nalijete do silnostěnné skleničky, potom přelijte cukrovým sirupem. Bohatě dosypte ledem, dolijte vodou a promíchejte míchátkem. Zdobte vložením plátku okurky.



Chuť drinku je hořko-sladká. Je v něm bohatě cítit mentolová/fenyklová chuť, na začátku sladká, potom lehce zhořkne. Pokud by vám tato chuť nestačila, zkuste zpestřit ještě kyselostí, kterou přidá citronová šťáva:

Absinth - drink s citronovou šťávou

0,04 l absinthu Hills Absinth Verte
0,04 l čisté citronové šťávy
0,04 l cukrového sirupu
led a ledová voda na dolití
proužky citronové kůry na ozdobu

Nalijte panáka absinthu, citronové šťávy a sirupu do skleničky. Doplňte ledem a případně vodou. Ozdobte kouskem citronové kůry a podávejte.



Jaký absinth jsem použila?

Jedná se o limitovanou edici značky Hills Liquere. Destilérka sídlí v Jindřichově Hradci a těchto lahví vypustili do světa jen 400 kusů.

Co vy a absinth? Zkoušeli jste někdy pít? Vím, že teď o něm psala na svém blogu Katka nebo mrkněte na recept k Báře.






2 komentáře on "Absinth: dva drinky z tajemného nápoje umělců"
  1. Ivo, díky za zmínku. Ještě doplnim odkaz na ten svůj absintovej článek z Cách https://www.uneseni.cz/2019/02/nejpodivnejsi-mesto-spolkovy-planety.html
    Popravdě jsem byla překvapená, kolik může mít absint chutí. Prostě je to opravdu jako s vínem. No, škoda, že tu podobné podniky nejsou. Ale děkuji za článek a tipy na drinky. Přidám odkazy na tvůj a Báry článek do toho svýho, ať je to hezky pohromadě :)
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky moc, už jsem přidala. :) Hezký den, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *