DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

2. května 2018

NA VÝLET DO HŘENSKA NEJEN S DĚTMI

Po delší době tu mám zase tip na výlet. Třeba s dětmi nebo i bez nich. Dog friendly. Protože lidí se psy jsme potkali víc než rodin. Hřensko je nádherné místo: příroda, výhledy, skály, loďky... romantika.




O Hřensku jste určitě aspoň slyšeli. Kousek od Děčína a hranic s Německem. Většina lidí sem přijíždí za turistikou, pokochat se přírodou, podívat na Pravčickou bránu a proplout loďkami dvěma soutěskami. Na výlet sem jezdí lidi už od 19. století.



Kdy jet a co s sebou?

Za sebe bych doporučila spíš začátek nebo konec sezóny, jinak se budete tlačit s davy turistů. Všední den je ideální a přivstaňte si. Vyberte si peníze, dost peněz, pokud se chcete cestou i najíst. Nabijte si foťáky - já jsem to tentokrát podcenila a v druhé půlce už jsem byla na dětským, co kluci nedávno dostali k svátku, koupili jsme úplně obyčejný, odolný vůči vodě, pádu i prachu. Není to úplně extra, na druhou stranu je to první foťák. :) Chtějí taky dalekohled, už máme jeden předvybraný, tak čekáme na další příležitost. Nechceme kupovat hračku, ani foťák jsme nekupovali dětský. Chceme plnohodnotný dalekohled, který bude přiměřený rozměry, váhou a jeho kvalita bude dobrá.

Co ještě? Svačina, pití, lehká bunda. Vždycky máme termosku - se studeným nebo horkým pitím. Vždycky Lucián přichystá nějeké toasty, bagetky, nakrájí zeleninu a ovoce do krabiček. Kdybysme jeli sami, tak to asi tolik neřešíme, ale s malýma klukama je to záruka klidu aspoň v oblasti hladu.

A tady je naše trasa - přibližně 17 kilometrů. Jestli něco doporučuju, pak mapy.cz - jsou se všemi turistickými trasami. Výborně se uplatnily i na Slovensku a myslím, že fungovaly i v Maďarsku (kde jsme byli v tuhle dobu loni, užili jsme si první koupání, jahody, nádhernou přírodu, lázně - mrkněte na článek).

1. start - parkoviště
2. Tichá (Edmundova) soutěska
3. zastávka s občerstvením
4. Divoká soutěska
5. Mezní louka, místo s občerstvením
6. Rysí stezka
7. a 8. výhledy
9. Pravčická brána



Trasa podél Kamenice

Od parkoviště jsme šli k prvnímu přístavišti lodiček, kde jsme propluli Tichou soutěskou. Určitě doporučuju nevynechat, převozníci jsou docela zábavní a řeknou o místě dost zajímavostí. Například pak budete vědět:

  • co je to špagátová niagara,
  • jak dlouhá je anakonda, co vystrkuje hlavu z jedné skály,
  • povzbudíte fantazii hledáním různých obrazců a postav ve skalních útvarech,
  • ale i vážnější věci, jako kde pramení řeka Kamenice a jak je hluboká.

Pak jsme pokračovali ke kiosku, kde jsme si dali čaj. Plus jsou tu "civilizovaný záchody".

Další plavba byla kratší - divokou soutěskou. 

Modrá nás pak navedla na Mezní louku, kde je sice stejnojmenná restaurace a hotel, ale radši bych to příště zamířila k Fořtům a třeba tam i přespala. Moc se mi líbí jejich "seníky" a taky nad jídelním lístkem jsem docela zaplakala, že jsme sem nešli. Samá lahůdka. Tak příště, třeba i s přespáním. 



Výšlap po červené

Docela náročný a přiznám vám, že kluci v tu chvíli tátu docela pomlouvali. "Co si to vymyslel?" "To musíme jít takhle do kopce a tak daleko?" Ale úplně ho odepsat nechtěli, nabízela jsem jim, že mu doma sbalíme kufřík ;) Šli, dali to, žádné extra scény se nekonaly. Jen byli oba na konci hrozně utahaní, mladší už sotva koukal. Starší je vrtule po Luciánovi, takže ještě energii po příjezdu domů našel. 



Naučná stezka a krásné výhledy 

Hned na začátku je Rysí stezka. Rysi jsou totiž symbolem Českosaského Švýcarska (na které je mimochodem specialistkou blogerka Jana S dětmi v báglu). Potom cesta pokračuje - sem tam po rovině, sem tam do kopce, každopádně většinou podél strmého srázu. 





Pravčická brána

Nevím proč, ale představovala jsem si Právčickou bránu na rozlehlé louce. Není to tak. Je ukrytá mezi skalami. Je krásná. Projít se můžete jen kolem ní, vstup nahoru byl zakázaný už v roce 1982. Navštěvovaná je od začátku 19. století, byl tu dokonce spisovatel Hans Christian Andersen. 





Výdaje, se kterými byste měli počítat:

  • 120 - 150 parkovné na celý den (jinde to nezkoušejte)
  • 80 první plavba (40 dítě) - rodina 240
  • 60 první plavba (30 dítě) - rodina 180
  • vstup na Právčickou bránu 75 dospělý, 25 dítě
Dobré odkazy a zdroje:

Tak se tam jeďte podívat, nebo už jste tam byli? Ideální doba na cestu bude třeba teď v pondělí 7. května. Doporučte něco nám. 








8 komentářů on "NA VÝLET DO HŘENSKA NEJEN S DĚTMI"
  1. Zdravím, parádní tip, už mám uloženo. Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Hřensko je bezva. Byla jsem tam kdysi v roce 2012. Letos bych se tam ráda vypravila znovu, s přítelem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, já to strašně dlouho odkládala a nelituju. Iva :)

      Vymazat
  3. Ivo, děkuji za pěkný článek. V Hřensku jsem furt nebyla, jsem ostuda. Láká mě to, i když ty davy už míň.
    My teď jedeme s dětmi na Broumovsko a jinak můžu doporučit polskou Vratislav (http://www.uneseni.cz/2018/04/hala-stoleti-ve-vratislavi-hledani.html). Památky, zoo a hlavně v historickym centru je plno sošek trpaslíků, které můžete s dětmi hledat. Já tam teda byla ještě jako bezdětná, ale přijde mi to jako ideální a dobře dostupný místo na takovoutu městskou turistiku s dětmi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za tip, Katko. Musím se podívat, jak je to daleko... Iva :)

      Vymazat
  4. Moc hezký článek! Asi v 7. třídě jsme s kamarádkou dělaly jako projekt do zeměpisu imaginární výlet právě na Pravčickou bránu :) Ráda bych se tam jednou podívala (máme to dost z ruky). Letos bych chtěla navštívit Stezku v oblacích :) Třeba by se vám to také mohlo zalíbit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, fakt doporučuju. A stezka v oblacích nás opravdu láká, tak uvidíme. Iva :)

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *