DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

14. května 2018

Kreslicí výzva - 30 témat na 30 dní

Je pondělí a dnes to začíná. Každý den chvilku kreslit...



Všechno je povolené

O něco níž sice najdete témata - některá více, některá méně konkrétní, ale neznamená to vůbec, že musíte nutně dělat přesně to. Vždycky se dá téma pojmout po svém = vždycky ho můžete pochopit po svém. Pokud jste nečetli předešlý článek o výzvě, přečtěte si ho.

Vůbec se ani nedejte odradit od jiných technik. Ano, je to sice kreslicí výzva, ale pokud víte, že se chcete zdokonalovat v malbě, vezměte do ruky štětec. Nebo pokud se vám k některému tématu bude zamlouvat nějaká jiná/kombinovaná technika, opět si nenechte svazovat ruce.

Trénink - snažila jsem se to všechno vymyslet tak, abyste si občas trochu na dno sáhli. Abyste se museli zamyslet, nebo se prostě potrápit. Témata jsem doufám poskládala od lehčích po složitější, i když je to individuální. Mám ale zkušenost, že čím složitější se téma zdá, tím lépe ho člověk zpracuje... Uvolněte si ruku. Kreslete co nejvolněji.

Tady jsou témata (tři jsou zatím skrytá, chtěla jsem si nechat prostor na jiné, nebo i vaše nápady). Jak jsem psala už v předešlém článku - prvních 20 témat je studijních, dalších 5 je o fantazii, posledních 5 jsou experimenty - ty později ještě rozepíšu, budou to trochu netradiční techniky:

1. Váza - s květinami nebo bez. Klasické zátiší. Jestli ho znáte ze školy, zkuste se na něj podívat jinak, třeba z jiného úhlu. Pro pokročilé: nakreslete skleněnou vázu.

2. Strom - vyjděte ven, to bude nejlepší. Zachyťte jeho tvar, kůru, nebo strukturu listů. Všimněte si, čím je specifický. Pro pokročilé: Zkuste jej nakreslit tak, aby ostatní dokázali poznat, jaký strom to je.

3. Část těla, kterou máte rádi - na sobě, na svých dětech, na partnerovi. Zkuste ji nakreslit v kontextu většího kousku těla.

4. Ulice - naskicujte svou ulici. Pokud nic nevíte o perspektivě, můžete si něco nastudovat. Dnes kreslete rychle. Stopněte si čas a dejte si jen 15 minut. Prostě rychlokresba, žádné zbytečné detaily, žádné přemýšlení. K tématu ulice se ještě vrátíme, můžete pak použít tenhle obrázek jako podklad.

5. Studená x teplá. Umíte vystihnout kresbou teplotu? Zkuste se zamyslet nad tím, jak byste to vyjádřili a nějak téma zpracovat. Můžete si vybrat jenom něco studeného, jenom něco teplého, nebo vyjádřit kontrast obou.

6. Povrch - některé věci jsou hladké, jiné vroubkované, hrbolaté, hebké, sametové, jemné, hrubé. Zkuste nějaký nakreslit.

7. Nábytek - ten, který máte rádi. Ten, co zrovna vidíte. Ten, co byste chtěli. Jakýkoli. Dnes kreslete přesně a snažte se dodržet poměry, tvary, vystihnout povrch.

8. Tělo ve zvláští pozici. Most, schoulení do klubíčka, dřep... nebo jakákoli jiná. Ideálně, když vám někdo postojí. Opět se snažte kreslit rychle. Co nejrychleji vystihnout pozici. Pro pokročilé: zkuste tuší.

9. Oblíbené jídlo - může to být vaše snídaně, sendvič, nebo třeba dort. V co nejchutnějším provedení, ať se sbíhají sliny.

10. V parku - rostlina nebo hmyz - můžete se přidat ke mně. V 17 hodin budu v parku Grébovka. Napište mi, když se budete chtít přidat a pošlu přesné místo.

11. Tvrdá x měkká. Obdobě jako u studeného a teplého. Jak vyjádřit, že je něco tvrdé? Nebo měkké? Zkuste na to přijít.

12. S jako (...doplňte věc, zvíře nebo cokoli začínajícího na S)

13. Dílo z galerie - buď do galerie zajděte, nebo si najděte v knize/na internetu dílo, co vás zaujme.

14. Ulice II - tentokrát svou ulici více prokreslete, věnujte jí více času a péče.

15. Šperk

16. Odraz

17. Velký formát - tělo, předmět, nábytek - třeba co se vám kreslilo dobře z předešlých témat. Zkuste A0 - velký baličák nebo čtvrtku.

18. Barevný květ - opět možnost setkání - v botanické zahradě na Praze 2.

19. Visící věc - nebudu vám napovídat. :) Najděte/vymyslete si něco a vystihněte to, že věc visí.

20. Něco starého...

21. Mikrosvět

22. Tajemní tvorové - víly, skřeti, draci. Vyberte si jedno nebo více.

23. Mezi nebem a zemí

24. Když zavřu oči. Zavřete oči. Co vidíte?

25. Ideální svět - jako z pohádky. Vaše místo snů. Nebo ze snů.

26. Použijte jiný materiál nebo nástroj na kreslení. Něco netradičního.

27. Otisk

28. Zvíře

29. Město - technika koláž, nebo hodně experimentujte a použijte, co máte po ruce :)

30. Podle hudby

Pusťte se do toho :) Sdílejte s #diyvýzva #diyvýzva2018. Sledovali jste #? Pak mrkněte, kdo co dával. Výhru si nakonec vysloužila Karla - DesignKarla. 

Mějte se krásně, Iva
Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *