DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

31. srpna 2017

Kreslení a malování na porcelán - DIY hrnečky s vlčím mákem

Fixy a barvy na porcelán mám doma schované už pár let a stále jsou použitelné. :) Investice do nich se rozhodně vyplatila. Jsou pro mě jistotou last minute dárků. Tentorkát jsem použila červenou barvu v tubě a černý fix. Obě barvy jsou vypalovatelné.



Černý fix Nerchau doporučuje výrobce nechat minimálně 4 hodiny zaschnout a potom vypálit při teplotě 160 °C 40 minut.

Červenou barvu na porcelán v tubě doporučuje výrobce vypálit v troubě 35 minut při 160 °C.

Zaměřila jsem se tedy na černou, rozdíl 10 °C naštěstí nijak neovlivnil zbarvení červeného odstínu. Ten je mimochodem krásný, sytý, lehce do růžova.

Pro malování jsem měla schované dva hrnečky z loňského Designbloku, byly součástí expozice a dostala jsem je zadarmo. Věděla jsem, že je nějak pokreslím, jen jsem nevěděla jak. Nakonec se staly součástí letních motivů s vlčími máky a spolu s tácem se semínky budou tvořit pěkné snídaňové duo. :)


Před nanášením barvy hrnek pořádně odmastěte. Červenou jsem si míchala na štětci s vodou a snažila jsem se ji vrstvit. Musela jsem postupovat opatrně, aby se spodní vrstva nenarušila, nikde nejsou víc než tři vrstvy. Po zaschnutí červené jsem doladila detaily černým fixem.

Když se na hrnečky zaměříte, tak ten vlevo má kresbu mnohem subtilnější, tenčí čáry i tečky. Je to způsobené tím, že na hrotu fixu bylo méně barvy, naopak na druhém barva mnohem víc tekla a tak jsem tloušťku nemohla ovlivnit. Rada na to je jediná - vykreslit chvíli fix jinde a pak pokračovat, jakmile barva jakoby "dojde". Barva se aktivuje tak, že fixem zatřesete a já to bohužel ve druhém případě trochu přehnala.

Snad jsem to vysvětlila dostatečně. Každopádně se mi vodovkové efekty moc líbily a třeba se stanou inspirací pro nějaké vaše abstraktní tvoření na porcelán. :)

Mějte se krásně, Iva









3 komentáře on "Kreslení a malování na porcelán - DIY hrnečky s vlčím mákem"
  1. Hrníček se stejnou technikou jsem dostala letos k vánocům od kolegyně z práce. Má tam opravdu trefný popis "Klid holka, doma si dáš víno" :)

    Blog Plný Života – nepřežívej, žij!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *