DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

6. srpna 2017

3 rukodělné techniky (nejen) pro začátečníky a SOUTĚŽ o sadu na patchwork

Abych pravdu řekla, od mala jsem se ráda učila plést, háčkovat, drhat - hlavně jsem potřebovala si to vyzkoušet. Všechno. Je pravda, že jsem prolézala knihovny a většinou jsem našla jenom ubohosti (knížky, co měly obrázky, ale vyrábělo se v nich hlavě z ruliček od toaleťáku) a nebo velmi podrobné/odborné knížky, kterým ty obrázky pro názornost chyběly. Tenhle týden jsem vyrobila náramek (tkaní) a držák na květináč (drhání). Plus pro vás mám sadu na patchwork do soutěže.



Drhaný závěs na květináč

V létě jsem většinou vařila z vody, trávila jsem prázdniny u babičky a dědy, kde jsem zkrátka neměla tolik výtvarných pomůcek jako doma. Takže jsem to tak udělala i tentokrát. Konopný provázek jsem dostala od dědy, kousek kůže se u mě najde vždycky (ale jinak zbytky kůží na váhu seženete třeba v provaznictví na Florenci).


Samotné drhání je poměrně snadné. Jinak tuhle techniku možná znáte pod tajemným názvem makramé nebo macramé, což jí dává asi maličko jinou tvář, ale znám název drhání a budu se ho držet i tady na blogu. Já jsem drhala ze čtyř provázků a použila jsem plochý uzel. Existuje jich víc a pravděpodobně se tím ještě budu zabývat.


Postup jsem zaznamenala na videu, dva krajní provázky "omotávají" dva prostřední. Drháním se samozřejmě brzy dostanete na konec provázku, takže pokud nechcete navazovat, naměřte si přibližně čtyřnásobnou délku těch dvou krajních. Prostřední dva stačí délka, kterou potřebujete. Tenhle plochý uzlík začínám z jedné strany a další uzel zase z druhé strany, pokud bych každý uzlík začala vázat jen zprava, výsledek by byl jiný - výtvor by se "kroutil" dokola.



Jakmile udrháte dostatečně dlouhý kus, udělejte na konci uzlík.



Já jsem takhle měla 4 části. Z kůže jsem uřízla dva pruhy, na jejich konce jsem děrovačkou udělala dírky a uprostřed slepila lepidlem na kůži. Drhané kusy jsem jeden po druhém pečlivě přivázala. V případě konopného provázku, který se rád povoluje, doporučuju zakápnout uzlík lepidlem.


Dírkami v kůži jsem provlíkla udrhané části. A bylo hotovo.



Tkaný náramek

Tkací rámeček mám od Jany z Pikle z pytle. Existují dvě verze - kulatá a hranatá. Já jsem použila tu hranatou a na ni udělala osnovu - opět z mého konopného provázku. Tkací rámečky jsou určené na hlavně na dětské tkaní - třeba koberečků do domečků, o kterých píšu níž.



Já jsem si vyrobila základ na náramek, co jsem doplnila bílou kůží. Teď po dokončení bych asi udělala ten tkaný základ víc nepravidelný, marně jsem se snažila ho utkat dokonale souměrný, ale úplně se mi to nepodařilo. Každopádně kontrast hrubého tkaní a hladké lesklé kůže se mi líbí.


A jak se tká? Velmi snadno - jednu řadu proplétáte nahoru, dolů, nahoru, dolů a tu druhou zas přesně naopak. Po každé řadě provázky urovnejte, na koncích moc neutahujte.



Jako zapínání jsem využila zase kousek provázku a dírky na konci. Ale asi bych doporučila cvočky, protože jsou přece jen pohodlnější a rychlejší.


A na mou malou, hubenou ruku je nakonec moc široký.


U Jany jste si možná všimli jejích Kufříků, které vymyslela a prodává je taky na svém e-shopu. Jsou to opravdu propracované (a ryze české) hračky, v dětech probouzí fantazii, dokážu si představit sebe, jako malou, jak bych byla nadšená a úplně mimo realitu zasněná ve světě v kufříku. Moc Janě fandím, protože i ona stejně jako já a spousta dalších maminek, co kolem sebe mám se během rodičovské dovolené zatoužila nějak realizovat, Jana je z těch, co založily internetový obchod. Nejprve byl její e-shop zaměřený na kreativní sady - možná si pamatujete lapače, po kterých je poptávka doteď. :)

Maminek e-shopařek znám docela dost a určitě se o nich rozepíšu v dalších článcích.

Instantní patchwork

Je nápad Zuzany Vávrové. Připravuje sady na patchwork pro začátečníky. Umí skvěle šít (šije i na zakázku) a patchworku se věnuje dlouhá léta. Sady na patchwork vyberete v jejím e-shopu a jsou i skvělým dárkem pro někoho, kdo rád šije, tvoří nebo by si chtěl tuhle techniku vyzkoušet.


A my si o jednu sadu zasoutěžíme. Obsahuje všechno, co potřebujete: nastříhané látky, výplně, šitíčko, podrobný návod. Látky jsou se vzorem kaktusů a květináčů, ta základní má modrošedou barvu.


Jak se zúčastnit? Stačí, když mi do komentáře napíšete, jakou techniku (výtvarnou, ruční práce) máte rádi vy a co se chystáte tvořit. :) A to do 15. srpna.




35 komentářů on "3 rukodělné techniky (nejen) pro začátečníky a SOUTĚŽ o sadu na patchwork"
  1. Já miluju háčkování a šití, chystám se koupit stroj, takže takový instantní šití by byl dobrej start:-) Krásný den!:-) Bára Aydin barborasvobodova@windowslive.com www.studentykafe.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barboro, tak třeba se usměje štěstí. Mějte krásný den, Iva

      Vymazat
  2. Miluju práci s papírem...přání, svatební oznámení atd. A taky bych se ráda vrátila k výrobě šperků...mám doma dost velké zásoby korálků a kamenů :)
    www.byadlina.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélo, šperky jsou co vím teď dost v kurzu. Pusťe se do toho a neváhejte :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  3. Já miluju práci s papírem - aktuálně chystám dekorace na synovu opičkovou oslavu narozenin a pak mám ještě malé miminko, pro které si vyrábím milníkové kartičky na míru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, to jsem teď někde zahlédla - opičkové dekorace :) Musím mrknout, jestli jste to nebyla Vy:) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  4. Nevím jestli se to dá považovat za ruční práce, ale kreativní to je...já ztrácím pojem o čase při tvoření koláží z fotek ve photoshopu :-) Ale samozřejmě práce s papírem, to je taky moje, bohužel teď se k tomu nedostanu, syn má rok a 5 měsíců a pomáhá mi akorát všechno ničit :-D A co se chystám tvořit? To je zase z jiného soudku, v plánu máme vytvoření zahrádky a předzahrádky...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to bych chtěla vidět ty koláže :) A držím pěsti, ať se brzy k ručním pracem vrátíte, mně to právě s dětmi strašně chybělo, až vznikl tenhle blog. Krásný den, Iva

      Vymazat
  5. Nejraději mám korálkování, komkrétně kytičky z korálků. Naposledy jsem dělala vonné vosky do aromalampiek. A ted aktuálně háčkuji čtverce na deku, zatím mám dojem, že to bude mé celoživotní dílo :-D Ruční práce a tvoření miluji.
    http://www.koralkovekyticky.estranky.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Počítá se mezi ruční práce i pečení sušenek? 8-) V době bezdětné jsem hodně drhala náramky přátelství a tvořila náušnice z korálků. Dnes spíše háčkuji (čepice ap.) a snažím se naučit šít - sada instantního patchworku se mi moc líbí a moc ráda bych ji vyzkoušela! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, rozhodně počítá :) Třeba se štěstí usměje. Krásné léto, Iva

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Miluji šití. Retro a autorské zavinovačky jsou mou vášní. K patchworku jsem zatím nenašla odvahu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já také ne. Mám pocit, že na to nejsem dost přesná. Ale co jsem viděla paní Zuzku, tak té to jde jako po másle, že až člověk uvěří i ve svoje schopnosti... :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  9. Moc me bavi prace s filcem.Muzu detem udelat masky,hracky atd.
    Prace se drevem je moje vysnena meta na kterou zatim neni prostor a cas kvuli detem,takze se s tim zatim jen seznamuju a otukavame se navzajem ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, dřevo je nádherný materiál. Určitě se do toho jednou pustíš :)

      Vymazat
  10. Poslední dobou jsem se zbláznila do malování na kameny, na krásné oblázky, kterým vdechnete život. =) Je to trochu piplačka, ale výsledek stojí za to, pořídila jsem si i dostupnou knihu, která má v sobě spoustu nápadů a tipů. Miluji takové krásné diy kousky, které dělají radost nejen mě, ale i ostatním. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýno, taky jsem šťastná, když můžu udělat radost někomu druhému. Mějte se krásně, Iva

      Vymazat
  11. Já ráda drhám, v dětství mě to naučila maminka, drhaly jsme spolu závěsy na květináče i drhané stěny, obdrhaly jsme zábradlí u schodiště, i jsme udrhaly malý plot jako zátiší vedle lavičky. Takový paraván.
    Před lety v dospělosti jsem se k drhání vrátila a drhám si hlavně šperky.
    Drhala jsem i takový závěs s mušličkami.

    Mimo to s dětmi vyrábíme z filcu, šiju teepee apod "blbosti" co kluky napadnou. :-)
    Iveta
    medif@email.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Drhání obdivuji, ale neumím...třeba se k němu taky někdy dostanu.
    Mé tvoření je praktické - šiji dětem a občas i sobě oblečení. Šiji proto, že nejsem spokojená s nabídkou v obchodech. Od vel. 128 je v nabídce jen bílá, černá a tm. modrá. Já chci barvy. Maluji na trika, protože pod obrázky schovám fleky ;). Vyrábím různé výukové pomůcky, protože věřím, že se s nimi dys dcera naučí potřebnou látku hrou. A přestože je to všechno praktické tvoření, moc mě baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, vy tvoříte s dětmi ostošest :) Svoje výukové pomůcky byste měla prodávat. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  13. Dobrý den, dřív jsem ráda dělala grafiku, ale teď s dětmi na to není čas ani prostor. Začala jsem se učit šít. Dětem jsem sila hracky, textilní knížky a dceri šaty a sukynky. A na co se chystám - s dětmi bych ráda vyrobila hmyzu domeček (hotel) na chalupu. V.Belikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, to chápu, ani nevíte jak :) Hmyzí domeček je super nápad, tak držím palce. Iva

      Vymazat
  14. Hezký článek, moc se mi líbí ten náramek!
    Šití je moje vášeň, relax i láska zároveň:-)

    Kalamita life

    OdpovědětVymazat
  15. Závěs na květináč mě doopravdy uchvátil, díky ti za ten nápad! Já se momentálně chystám pro koupi věcí na háčkování a/nebo pletení, nikdy jsem na ruční práce moc nebyla, ale ráda bych se do toho znovu vrhla. Takže studuji podmínky a patchwork je další věc, co mě zaujala :D :)
    baru-pribehy.blogspot.com
    jamiina.williams@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jamie, děkuju. Háčkování mě taky láká oživit a myslím, že vás bude bavit. Je to celkem snadný a docela rychle přibývá. Krásný den, Iva

      Vymazat
  16. Mám ráda háčkování, pletení a šití. Už dlouho se chystám ušít obal na knihy, ale ještě mi to nevyšlo....

    OdpovědětVymazat
  17. Jste neskutečně šikovná! Já bohužel nemám na takové věci čas ani trpělivost... Ve volném čase raději sportuji :) Ale obdivuji každého, kdo umí vytvořit takové krásné věci!

    Kdybyste si (nebo Vaše fanynky) chtěli ještě zasoutěžit, mrkněte se sem: https://www.brasty.cz/soutez

    Můžete vyhrát pro svého muže moc hezké hodinky GANT!!! Neber to zadarmo :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ja hlavne rada vymýšľam! 😊 A následne realizujem. Tým pádom ale skúšam stále niečo nové. Najnovšie šijem. Dokonca som donútila manžela, aby mi do Prahy priviezol 30ročný šijací stroj mojej mamy, čo nebolo vôbec jednoduché, lebo je zabudovaný do skrinky 60x60x70 cm! 😊 Okrem toho milujem pletenie. To je najväčší relax. Bezmyšlienkovite hádzať očká z jednej ihlice na druhú, vypnúť mozog a spamätať sa až keď má šál dva metre 😊

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, já také od mala miluji ruční práce...učila jsem se na šlapací Singrovce, pletu, háčkuju, atd...nyní mám na stole rozložené věci na výrobu razítek z gumy.:-). Dělám sadu pro kamarádku. Alena (maeba@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  20. Poslední dobou jsem si oblíbila malování, vyrábění z papíru a celkově scrapbooking :)
    Babička mě poprosila jestli bych ji udělala vlastnoručně vyrobené pozvánky na její oslavu 70tých narozenin asi pro 60hostů, uf uf, ale moc se těším, jak na tu práci tak i oslavu :)
    va.lucinka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Tak mojí uklidňovací zábavou je vyrábění z papíru, mám ráda květiny, zvířátka či různé dekorace na svátky ;) jinak taktéž ráda vážu věnečky a pokouším se trošku o malování, což se mi moc nedaří, ale neva! ráda bych se taktéž naučila trošku šít nebo spíš zašívat děrky, babička uměla neskutečně pěkně zaštupírovat či jak se to řekne ponožky, takže aspoň takto bych chtěla šít! :-) petabr2@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý večer, děkuju všem za komentáře, prosím paní Petru Růžičkovou o kontakt/adresu, kam poslat sadu s patchworkem :) Gratuluju. Krásný den, Iva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *