DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

30. června 2017

Prázdninová výtvarka - DIY trika, tašky, deníky a taky jsme pomáhali Spolu dětem

Ahoj, včera proběhla další akce v Gutovce, tentokrát s Jitkou z Cutblogu, Katarinou z Divadla Na houpačkách a Kamčou, která tvoří náušničky Camelin. Každá z nich je jiná, každá tolik inspirativní.



Jak to dopadlo?

Chtěla bych říct: celkem fiasko. Ano, těsně po akci jsem byla dost zklamaná, přišlo málo lidí, chvílemi pršelo a já jsem měla pocit, že jsem to málo promovala/nedokonale vysvětlila/nedostatečně vychválila. Je to tak. Neumím udělat z komára velblouda. Říkám a nazývám věci tím, čím jsou.

Lepší něco, než nic?

Každopádně jsme vybrali 750 Kč (měli jsme náklady pouze na tašky) na dobrou věc, které odešlu Spolu dětem. I děti z dětského domova mají svá přání a tady se jim plní. Pokud budete chtít přispět, můžete jakoukoli částkou, kterémukoli děťátku.

Co jsme si připravili?

Opravdu bohatý program:

Jitka přinesla hromadu šablon na trika, polštáře a tašky. Děti tupovaly barvami z holešovického Cheds - barvy jsme dostali darem, díky za ně:) Poměrně rychle schnou a drží - už jsem je zkoušela prát. Doporučila bych je spíš na malování z ruky, tedy bez šablon - mají tekutější konzistenci a dětem se barva vpíjela pod šablonku. A taky se piklilo - Jana (Pikle z pytle) měla stejně jako Jitka triko s Piklíkem - co spolu asi kujou? :) Šablonky byly zaměřené na léto, moře, piráty, ovoce... zkrátka všechno kolem prázdnin.

Postup: na textil si děti daly šablonku, kterou Jitka nastříkala lepidlem ve spreji/přenosovým lepidlem. Je to skvělá pomůcka, už jsem o ní psala. Díky ní šablonka přilne k podkladu a barva se dostane jen tam, kam má. Při workshopech můžete využít i šablony z papíru, jen budou na jedno použití. Nejsnáz to půjde na plotru, ale skvěle si vyhrajete i jemným skalpelem. Návod, jak vytvořit ručně šablonu je tady.






Kamča se specializuje na Fimo už řadu let, ale na Gutovku přinesla korálky, aby si děti mohly vyrobit náramky - třeba se svým jménem. Přinesla si drátky, spoustu barevných korálků a taky korálky s písmenky. Někdo měl super nápad, že by si děti mohly vyrobit náramek s telefonním číslem :)



A před pátou hodinou byl čas na divadlo. Postarala se o něj Katarina - viděla jsem, jak děti okamžitě ztichly a zaujatě poslouchaly netradiční a interaktivní pohádku o prasátkách :) Jestli uvažujete o příměstském táboře, nebo víkendové aktivitě pro děti, obraťte se na ni, protože na Katarině je vidět, že děti miluje, má s nimi trpělivost, umí je zabavit... nebo si kupte její knížku 2.A.





Tvořili jsme cestovatelské deníky: návod, jak na ně si můžete přečíst v minulém článku. Jako základ jsme použili obyčejné A5 nelinkované sešity, které nám věnovalo papírnictví McPen. Díky moc. :) Měla jsem razítka, šablonky, fixy, nálepky, jemný barevný písek, akrylové barvy... Naši kluci teď mají v oblibě hádejte, co... a taky vlajky.


Na konec měla být "tombola" - kvůli nečasu jsme nemohli mít vystavené věci někde na stole, tak si děti mohly vybrat drobnosti od sponzorů samy. Třeba samolepky z hračkářství Chytrá opička, vstupy do Coolničky na Praze 10 nebo postavičky LEGO Duplo z Feeda.


A já jsem si ještě večer udělala radost. Na workshop jsem vyráběla šablonky s hejny ptáků. Tak jsem si dvě trika potiskla. Tuhle šablonku zvládnete vyřezat i ručně, já jsem použila plotr.





Mějte se krásně. Zase někdy? Nebo ne?





1 komentář on "Prázdninová výtvarka - DIY trika, tašky, deníky a taky jsme pomáhali Spolu dětem"
  1. Jasně že zase někdy! Obdivuju vás, že ty akce zvládáte i za takové nepřízně počasí i okolností

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *