DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

1. června 2015

Jak si vyrobit šablonu na textil a stěnu

Šablony používám už dlouho, většinou z papíru nebo ze samolepicího papíru. Samolepicí papír hezky přilne k povrchu, barva se tak nedostane pod šablonu, ale už po prvním použití je většinou zničená - zvlášť ty propracovanější. Šablona z papíru sice vydrží o něco déle, ale stejně ji nemáte napořád. Rozhodla jsem se vyzkoušet laminovací fólii, kterou si budu moct založit na příště.



Na počátku bylo slovo, vytiskla jsem si ho na papír ve velikosti, kterou jsem potřebovala. Připravila jsem si taky laminovací fólii ve velikosti A3.




Fólii jsem dala na papír a začala vyřezávat. Fólie se vyřezává lépe v rovných linkách, ty zaoblené byly horší. Asi by bylo bývalo lepší, kdybych si motiv vytiskla nebo přenesla rovnou na fólii a zkusila stříhat obyčejnými nůžkami. Určitě by to šlo.





Jakmile jsem měla dořezáno, umístila jsem šablonu na látku tak, jak jsem potřebovala. Přichytila jsem ji izolepou a ještě jsem kolem ní položila papíry, abych si látku neumazala.




Pak jsem nanesla barvu. Použila jsem barvu na textil ve spreji, ale lze použít i hustší barvu a tupovat ji polštářkem nebo zlehka štětcem.







Opatrně odstraňte šablonu a látku nechte zaschnout. Šablonu opláchněte a uložte si na příště. Já jsem barvu ještě zažehlila podle návodu.

PS: Nechcete někdo vyzdobit zeď?



7 komentářů on "Jak si vyrobit šablonu na textil a stěnu"
  1. To je hezké, že si někdo napíše takové pěkné slovo i česky než samé anglické LOVE úplně všude
    Terez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terezko, také mám takový pocit, že se zbytečně obklopujeme anglickými hesly. Navíc slova mají moc nás ovlivňovat - v tomhle případě doufám pozitivně :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Jejo, také se jím ráda obklopuju :-) Má kouzelnou moc. Iva :-)

      Vymazat
  3. Dobry den, jak jste napsala to slovo aby bylo každé písmeno spojené se šablonu ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřeba buď vybrat font stencil, nebo si písmenka upravit, aby bylo spojené na nějakém kousíčku. :) Hezký den, Iva

      Vymazat
  4. Dobry den :) Prosim, s jakou barvou na textil ve spreji mate dobre zkusenosti? Naposledy jsem mela Cadence, ale barva nebyla nanasela rovnomerne a strikala vsude kolem, jen ne tam, kam mela. Dekuji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *