DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

2. ledna 2018

(Na)šlápnutí do nového roku

Nemám předsevzetí, mám plány. Malé kroky, nic zásadního - stejně jako loni. Ale přesto se mi můj život docela proměnil.



Cestování

Rok 2017 byl úžasný právě díky cestování - navštívila jsem 8 hlavních měst, 10 zemí, v každém samozřejmě nějakou galerii. Na některá místa jsem jela s rodinou, na jiná s kamarádkou, ale konečně jsem se odhodlala jet i sama. Jsem vděčná, že jsem vyhrála lístek od Eurolines, byl to prvotní impuls a donucení vyrazit. I když jsem pokaždý vystrašená, krom jednoho zážitku bylo vždycky všechno super.

Mám spoustu plánů, kam bych se chtěla podívat, financí už o dost míň ;) Ale myslím, že to není úplně o financích, cestovat se dá krásně i za málo. Navíc zkrátka během roku skoro za nic jiného neutrácím, na sebe jsem si koupila jen pár kousků - a většinu z nich v sekáči. Zrovna teď, v tuhle chvíli cítím, že chci ušetřit a utratit to právě za cestování. A nejenom nedostatek financí může být negativum - taky hlídání dětí v mým případě. Naštěstí jsou většinou moje cesty plánované na konec měsíce, kdy mám jistotu, že se o děti mohou postarat mí rodiče. Další pomoc je od Luciána - ale nebudu vám lhát, je to i o hádkách, ústupcích, kompromisech.


Co je na mém seznamu letos?

Ráda bych co měsíc vyrazila na kratší cesty - jednodenní - ty co jsou v dosahu vlaku/busu - odjezd brzy ráno, příjezd v noci. A abych to prolomila, na první vyrážím už tenhle čtvrtek.

  • Vídeň: protože jsem ještě nebyla v Albertinu, ideální cesta brzy ráno vlakem, kdy něco napracuju a napíšu.
  • Berlin: jen tak se pocournout městem, cesta z Prahy prakticky stejná vlak brzy ráno tam, pozdě večer zpátky. Cesta vyjde kolem 800 Kč. 
  • Kutná Hora: do Galerie Středočeského kraje, kam vás pořád zvu na Facebooku. A teď je tam určitě zajímavá výstava Technovirus Jakuba Švédy. 
  • Ostrava: k tomu nemám až tolik, co dodat. Ale do nějaký hezký restaurace, kavárny, projít se jen tak městem. 
  • Bratislava: na ramen a taky do galerie (která má mimochodem jako jedna z mála vstup zdarma). Nebo se potkat s nějakou slovenskou blogerkou. 
  • Linz: opět umění hlavním motivem. 
  • Drážďany: stihnu ještě výstavu v muzeu hygieny? 
  • Katowice (ale tady bych to možná spojila s nějakou návaznou cestou někam dál),
  • Karlovy Vary: poválet se v termálech. 
  • Norimberk/Mnichov.
  • Olomouc. 
  • Někam do přírody, ideálně prozkoumat vrcholky Českého středohoří, Kristiánek mě už dlouho prosí o nějaký dalekohled, se kterým bysme se mohli při výletech rozhlížet.


Na delší cesty. 
  • Stockholm - podruhé, protože mě nadchl a chci si koupit pořádnou bundu do zimy. Už příští měsíc. 
  • Paříž - zase, pro tu atmosféru, krásu, svobodu, jídlo, víno. 
  • Amsterdam - tentokrát s rodinou. 
  • Barcelona - rodinný prodloužený víkend co jsme si darovali k Vánocům. 
  • Rumunsko - ostuda, že jsme tam ještě nebyli - bude to delší dovolená: Brašov (podle Luciána nejhezčí město, protože je obklopený horama), Mamaia, Constanta, a malá vesnice Baltsac (nebo jak se to píše;) 
  • vyměnit náš pravidelný festival Grape za jiný (doporučíte?)
  • Split/Dubrovník - Chorvatsko minimálně dvakrát <3, cestou přes Ljublanu nebo Graz.

A možná i někam dál... ale to si nechám pro sebe.



Blog a tvoření

I tady mám pár věcí, co se trochu změní:

  • Články budou pravidelnější (ideální by samozřejmě bylo napsat pravidelné), asi 4 za měsíc,
  • Více DIY zaměřené na bylinky, zerowaste, recyklaci,
  • Ráda bych se pustila do videoobsahu, loni jsem měla dvakrát možnost si vyzkoušet, jaké to je pro externí firmy a věřím, že je to správná cesta,
  • Budou workshopy - o blogování, ale hlavně o tvoření - jeden jsem měla teď v prosinci na téma linoryt. Byl v nádherném sále Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, se svařákem a úžasným výhledem na vánoční stromek. Budete mít zájem? Napište. Začínáme už tenhle měsíc. Na workshopu jsem jako jediná nic nevyfotila, ale určitě sledujte aspoň Instastories
  • Nebude 30denní výzva, loni i předloni pro mě byla vyčerpávající a dostala jsem i jeden hodně negativní mail, co mi vzal vítr z plachet. Ale rozhodně si ji zopakuji sama pro sebe. 
  • Ateliér nebo prostě místo, kde budu mít všechny svoje výtvarný věci a budu tu moct mít občas i ten workshop. Našla jsem si na to spřízněnou duši, tak snad se nám to co nejdřív podaří. 
Opět se rozepíšu o úspěších/neúspěších v blogování, jen tomu věnuju extra článek.



Jaké máte plány vy? Doporučíte mi nějaké zajímavé místo pro kratší/delší cesty? A co byste uvítali za články nebo workshopy? 

Krásné dny, Iva 






Follow my blog with Bloglovin
23 komentářů on "(Na)šlápnutí do nového roku"
  1. Ivo, inspirujici clanek!!! Jen ke 30denni vyzve... je to skoda... zúčastnila jsem se te poslední a at to z Vasi strany dopadlo jakkoli... bylo to bezva, ze jste nas vyhecovala, vymackla (aspoň ze me) to nejlepší. Urcite jste do toho moc vkládala, na zacatku jsem se divila, ze mate cas a energii se ke vsem "dilum" vyjadřovat. Kdybyste to nechala plynout klidne bez Vašeho komentare, asi by to bylo pro Vas jednodussi a pro nas stejne zabavne. Chapu, ze muselo zabrat vymyslet jen ta temata... takze, podtrzeno secteno, asi Vas nepremluvim, ale kdybyste "jen" zase vymyslela temata... a nasla i energii na fb slozky.... za sebe bych byla MOC RADA!!! Ale i bez vyzvy Vas blog budu cist, je opravdu inspirativni...:-) Hodne zdaru a síly v novém roce, ať se Vám Vaše plány daří realizovat!!! Veronika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verčo, děkuju moc za komentář a povzbuzení. No, přehodnotila jsem svůj názor a výzva bude - v jednodušší formě, že ji skoro celou zveřejním najednou, ale mám už schéma: studie, fantazie, experiment i jednotlivá témata na dané dny. Mějte krásný rok, Iva

      Vymazat
    2. no VYBORNE! DIKY! Veronika.

      Vymazat
  2. Ivo, já doufám, že mi nějaký ten workshop vyjde. Ráda bych se konečně potkala.
    Hodně štěstí do nového roku a ať se všechny ty plány a cesty vydaří. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc se těším na setkání, určitě vyjde :) Krásné dny, Iva

      Vymazat
  3. Olomouc mám nejraději v Adventním čase :) V Paříži jsem byla jako malinká, tak by si tu cestu tam ráda zopakovala i s přítelem. Loni jsem také byla na neplánované cestě do Kodaně s kamarádkou a moc se nám tam líbilo :) Akorát jsme jely v Březnu a to byla celkem kosa :D Jinak tě obdivuji, kam všude se chceš podívat! :) Já zase tak náročná nejsem :D Já bych se ráda podívala v čr na stezku v oblacích a vyšlápla si nějakej kopec v Orlických horách, zajela na nějakou zříceninu a do zahraničí Budapešť a Drážďany :) A držím palečky v dalších úspěšných workshopech a v pořízení si vlastního ateliéru :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, to bych si ji musela nechat až zase na konec roku, tak nevím :) Stezka v oblacích je super tip, ale ještě líp zní ty kopce a zříceniny - doporučuju sever Čech, tam jich je. Krásný nový rok, Iva

      Vymazat
  4. Tak to je pro mě teda motivující článek! Taky bych chtěla konečně víc cestovat, snad se to letos změní. Co bych ještě doporučila, tak Slovinsko. Byla jsem v městě Celje a bylo to tam opravdu nádherné! A Mnichov je celkově úžasný, je to můj druhý domov, protože tam bydlí můj bratr. :)
    Moc by mě taky zajímal ten workshop o blogování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, workshop vypíšu v nejbližších dnech. Za Slovinsko děkuju, loni už málem bylo, ale bohužel pršelo a já to nechtěla riskovat. Krásný nový rok a úspěchy v blogování, Iva

      Vymazat
  5. Velké máš cestovní plány! Ať se Ti všechny vydaří. Přimluvila bych se za Norimberk i Mnichov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, věřím, že i ty máš plný seznam. A díky za tip. Krásný nový rok, Iva :)

      Vymazat
  6. To jsou moc hezké plány. Doufám, že se ti v Berlíně bude líbit. Já bych chtěla vyrazit do Vídně, ale máme s přítelem výchozí bod v Ústí nad Labem, tak je to směrem na jih trochu komplikovanější. :D

    Měj se hezky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, taky přeju krásný nový rok. Vídeň je z UL špatná, vyrážela jsem v 5:20 z Prahy a to se sem asi takhle brzy nedostanete... měj se báječně, Iva

      Vymazat
  7. Přeji, ať se vydaří vše vysněné a třeba i kousek víc.
    A za sebe doufám, že se mi povede přihlásit se na nějaký workshop :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Džejn, také krásný nový rok. A těším se opět na setkání, Iva

      Vymazat
  8. "Nemám předsevzetí, mám plány" - tohle je krásně řečeno. Tak věřím, že se vše splní :) Těším se na články o DIY, hlavně na bylinky.
    A na ty negativisty se vykašli - reaguju na ten jeden ošklivý mail ohledně 30denní výzvy. Neumím si představit, co tam bylo, že Tě to tak rozhodilo, ale určitě nic, čím by ses měla nechat ovlivnit..

    OdpovědětVymazat
  9. Nice post ❤
    I'm new on blog, i follow yoz, can you follow me pls? ❤

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný článek, moc držím palce s plněním všech plánů :) Taky bych chtěla víc cestovat, uvidím jak mi to dovolí škola a finance, ale v plánu to rozhodně mám a pravidelné publikování článků taky :)
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuju moc. Ať i Tobě cestování vyjde. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  11. Jojo taky mam takové cíle než předsevzetí. To krátké cestování je super, já jsem byla minuly rok v Paříži a taky bych se tam vrátila, ale letos chci nekam za teplem, tak uvidíme. Tak doufam, ze se ti vše splní tak jak chceš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lindo, teplo je teplo, co si budeme povídat. Taky se mi nechce moc do zimy :D měj se krásně, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *