DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

15. července 2016

Tipy na venkovní výtvarné aktivity - inspirace z našich workshopů, které pomáhaly

Na začátku června byl týden sdílení, tak jsem se rozhodla, že i já budu něco sdílet. Během tří workshopů (jeden v Coolničce, ve Školce Jonáš a pak jeden v Havlíčkových Sadech) jsme vybrali dorhomady 1400 Kč, které tak pomohly splnit sen malého Jaroslava z dětského domova a kousíček jsme přispěli i na přání Michala - jemu zbývá do celé částky ještě hodně, pomůžete taky? Přispět můžete jen pár korun, kterému dítěti chcete. Díky moc všem :)

PS: původně jsme chtěli pomáhat dvěma holčičkám (Anetce a Žanetce), jenže nás někdo předběhl dřív, než skončily workshopy. Je super, že lidi opravdu pomáhají :)


Poslední workshop byl ve znamení mnoha aktivit, o které se postaraly kromě mě tři úžasné ženy/aktivní mámy. Inspiraci na sportovní aktivity najdete v předchozím článku.

O Míše jsem už psala, má FB stránku a blog hrajemesijinak.blogspot.cz, vede kurzy pro děti na Břevnově a má kolem sebe komunitu maminek, které si navzájem pomáhají a skutečně fungují jako komunita. A jim taky patří dík, že dorazily až do Havlíčkových Sadů.

Jana má vlastní e-shop Pikle z pytle s úžasnými kreativními sadami, které jsou vždy na určité téma. Na náš workshop dorazila se sadami na výrobu lapačů snů - a ty byly vážně v kurzu :)


A pak tu byla ještě Katarína - divadelnice, výtvarnice, optimistka. Skvěle to umí s dětmi, ty z ní byly vážně paf. Na Praze 6 pořádá příměstské tábory, takže jestli nemáte, kam udat děti, vřele doporučuji. Možná seženete ještě místo. A když ne, zkuste víkendový pobyt na ekofarmě v září, tady volná místa ještě jsou :)


Co jsme všechno venku v parku dělali?

Bubliny

Zkoušeli jsme velké bubliny a já neustále vylepšuju a vylepšuju recept, dokonce teď testuju jeden s lubrikanty... Ale u bublin platí hlavně: dodržet přesně recept, použít destilovanou vodu, co nejobyčejnější jar a taky jen jemně míchejte, aby se netvořily bubliny napřed.

Bubliny mají rády:
  • čisto
  • vlkho
Bubliny nesnáší:
  • nečisté prostředí
  • sucho/příliš slunce
  • vítr

Použijte:

  • 1,5 litru destilované vody
  • 125 ml jaru
  • 125 ml kukuřičného škrobu 
  • lžíci glyccerinu
  • lžíci prášku do pečiva
Vše jemně promíchejte. Zkoušela jsem i za tepla, ale nebylo to o moc lepší. A pak jsme samozřejmě i bublinami dělali pěnu brčkem a malovali jako jsem to popisovala tady







Vyráběli jsme lapače snů

Jana si vzala na starost vyrábění lapačů snů. Na jejich výrobu stačí proutek/pedig, případně větvička. Vlna, korálky, peříčka. Moc mě mrzí, že já jsem to nestihla, vypadaly opravdu kouzelně.


Hráli divadlo

Katarína s dětmi nejen výtvarničila, ale také jim zahrála divadlo. Stačí pár maňásků, trocha fantazie a děti byly jako myšky a pozorně naslouchaly. 


Upgradovali hraní s pískem

Katarína připravila podtácky s oboustrannou lepicí páskou, na které s dětmi lepí přírodniny. Ve spojení s pískem (aktivity s ním jsem popsala včetně návodu, jak si jemňoučký barevný písek vyrobit) vznikla nádherná malá umělecká díla. Co myslíte?


Houpali se na houpacím prkně

FAKT! Přišla si zamalovat Gábina z houpaciprkno.cz a jedno dětem přinesla na testování. Super věc, ke které se určitě ještě vrátím a rozhodně ho doporučuju. Schválně, budete ho mít dřív než my?


Malovali na textil

Za pomoci šablonek, které tak ráda používám (třeba při výrobě tohohle polštářku LÁSKA) nebo jen štětcem. Měla jsem s sebou jak barvy v kelímku, tak i foukací fixy. Obojí skvělé a děti to baví. Po zaschnutí barvy musíte zafixovat zažehlením.


Malovali vším, co bylo po ruce

Opět jsem donesla válečky, molitanové štětce a velký kus papíru, na kterém se děti mohly svobodně vyřádit - patlat, vrstvit, míchat barvy, jak chtějí. Objevili, že se dají přetírat, vyrývat, dělat na nich strukturu listy/klackem, otisky.



Kdo se hlásí na příští termín?



5 komentářů on "Tipy na venkovní výtvarné aktivity - inspirace z našich workshopů, které pomáhaly"
  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, kde je prosim mozne dozvedet se o dalsi podobne akci? :) Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, předem asi z Facebooku. Tam jsem upozorněni dávala :) co teď chystám a připravuji jsou workshopy opět v coolnicce, Montessori školce, možná v Baby office a taky mám rozjedna my jeden pronájem. Vše na P10, odkud jste vy? Iva :)

      Vymazat
  3. Jsem z Jesenice u Prahy. Velice me zaujali Vase napady. Mam doma mnoho pomucek/hracek na zpusob montessori z ruznych busy bags vymen a take jsem zacala kreativni krouzek u syna v lesni skolce a ted premyslim co s tim, protoze se blizi konec materske :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, pusťte se do toho. Zatím třeba jen v té školce, hledejte další možnosti. Zkuste třeba i nějaký kurz na naučmese - jako účastník, i jako lektorka... Mě to ale neživí, jsem osvč a dělám marketing, přibližně na 1/2 - 2/3 úvazek, kdybych to měla převést. Takže mi pak zbývá čas i na tyhle aktivity, které jsou spíš koníčkem. iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *