DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

16. dubna 2023

Pěstování: Jak mít doma vlastní čerstvou mikrozeleninu

Už několik let si necháváme klíčit mungo, letos jsem k tomu přidala další rostlinky a vyzkoušela jsem si pěstování microgreens. V článku najdete moje tipy a poznatky nejen při zkoušení sady na microgreens od české značky Plastia. 




Jak pěstovat microbylinky a co se dá vypěstovat?


Pěstovat microbylinky i klíčky můžete doma celý rok. Potřebovat budete:

  • Misky na microgreens – ideální je speciální sada, ale zvládnete to i s talířkem a plastovým táckem, který proděravíte (případně můžete zrecyklovat nějakou vaničku od zeleniny, která má na dně otvory). Já jsem měla set Velká farma Microgreens + Regrow.
  • Perlan, nebo speciální gel. Mně více vyhovoval perlan, neboť jsem z něj mohla vytáhnout celé rostlinky i s kořínky. Gel je skvělý, absorbuje do sebe velké množství vody, ale já mám ráda rostlinky i s kořínky, navíc perlan koupíte ve velkém balení za zlomek ceny. 
  • Nějaký rozprašovač na rosení bylinek. 
  • Semínka.



Jak se o microbylinky starat?


  1. Semínka můžete předem namočit do vody na několik hodin – většinou tuhle informaci najdete napsanou na balíčku. Nejlepší bude, když si zkusíte, co vám a vašim semínkům bude vyhovovat. Postupně zjistíte, která semínka potřebují větší péči a hlavně která vám nejvíc chutnají. 
  2. Na dno misky dejte buď navlhčený gel nebo perlan. Gel stačí zalít vodou a počkat pár sekund, perlan jsem si nastřihla do velikosti nádoby. Na gel nebo perlan nasypte vrstvu semínek. Oroste a přikryjte poklopem. 
  3. O semínka se nyní starejte několikrát denně. Proplachujte je minimálně ráno a večer a taky pravidelně roste. Je důležité, aby semínka nevyschla. Na druhou stranu ale nesmí stát ve staré vodě, jinak by mohla začít hnít. Proto je důležité rostlinky proplachovat/vyměňovat vodu ve spodní nádobě.
  4. Jakmile se na semínkách objeví klíčky, můžete je nechat růst na světle. Stále pravidelně měňte vodu a roste. 
  5. Po 5 – 10 dnech sklízejte. 


Která semínka se mi osvědčila?


Výborně chutnají ředkvičky, červená řepa, rukola, řeřicha, brokolice, ale klidně zkuste i různé druhy čočky, koriandr, bazalku a podobně. Kupujte speciální semínka pro micropěstování určená, nebo semínka, která se prodávají jako potraviny. Naopak nepoužívejte semínka určená na pěstování.




Jak pěstovat klíčky a které jsou nejlepší?


Klíčky se pěstují podobně jako microbylinky: Namočíte, necháte klíčit ve tmě, rosíte a proplachujete, dokud je nechcete spotřebovat. Mně i dětem nejvíc chutnají mungo klíčky, které jíme jen tak. Hlavně v zimě a brzy na jaře je to velmi chutná věc nahrazující domácí zeleninu. Zkuste také ochutnat klíčky pšenice, nebo mrkve.

Recepty a tipy pro použití:


  • Vyzkoušejte vajíčkovou nebo tvarohovou pomazánku s ředkvičkovými lístečky. 
  • Výborná je kombinace kozího (nebo i jiného) sýru a drobných lístků řepy. 

Sadu na pěstování jsem dostala k otestování od firmy Plastia. Je praktická, vyrobená z recyklovaného plastu a v decentních barvách. Dá se využít nejen na pěstování microbylinek a klíčků, ale zkuste v ní nechat obrůst třeba zbylou cibuli. Během týdne se vám krásně zazelená. 





Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *