DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

19. února 2023

Renovace kuchyňského stolu: Jak jednoduše opravit starou desku

Starý stůl nám ještě nějakou dobu bude muset sloužit, takže jsem se rozhodla ho znovu natřít. V článku se dozvíte, jak na to a také tipy, jak vybrat vhodný nátěr. 



Nechtěla jsem stůl barvit velkou vrstvou, chtěla jsem, aby lehce prosvítala struktura dřeva. Jenže stůl není z masivu, je na něm jen vrstva dýhy, takže jsem nevěděla, jakou barvu, lak, lazuru nebo mořidlo vybrat. Takto vypadal stůl v září, když jsme se přestěhovali. Měl spoustu bílých stop od hrnečků a byl viditelně zašlý. 


Proč jsme ho hned nevyměnili? Vyhovovala nám jeho velikost. Stůl pro 4 z Ikey, který jsme měli předtím byl sice na 4 židle, ale s jídlem jsme se na něj pohodlně nevešli. 



Rozhodla jsem se pro lazurovou barvu


V prodejně s laky mi vysvětlili, že by klasické mořidlo mohlo být ve finále flekaté, což jsem nechtěla. Neměla jsem totiž ani chuť (vzhledem k tomu, že jde o stůl dočasný) se dlouze zabývat broušením. Bylo jasné, že obrousím vrstvu laku někde více, někde méně a to by mohlo způsobit nerovnoměrné vsáknutí barviva, pokud použiju mořidlo na bázi vody. 

Musela jsem udělat kompromis a koupit speciální lazuru Herbol offenporig. Je vhodná pro všechny typy dřeva. Může se použít jak na nové, tak i na renovační nátěry. Hodí se jako základní nátěr, mezinátěr i jako konečný nátěr. Není rozpustná ve vodě a schnout musí alespoň 24 hodin. V prodejně mi doporučili dát 2 – 4 vrstvy mezi kterými bude každá schnout alespoň 16 hodin. 


Jak na renovaci stolu, který není z masivu


Už jsem psala, že náš stůl má jen dýhovanou vrstvu. Aby nátěr Herbolu fungoval, musela jsem starý vrchní lak obrousit. 

Co všechno jsem použila:

  • Smirkový papír a brusku se smirkovým papírem – hrubší i jemnější zrno. Pokud nemáte nářadí doma, můžete využít dílnu na Praze 10 Bulmex a pro svůj projekt si ji pronajmout. 
  • Smetáček na ometení, vysavač na vysátí a hadřík na finální otření nejjemnějšího prachu z povrchu stolu.
  • Lazuru/barvu – já jsem měla tmavou lazuru Herbol.
  • Štětce různé tloušťky.
  • Rozpouštědlo na lazuru na omytí štětců.
  • Nepovinné: vrchní lak (v případě namáhaného stolu ho zvažuju).

Jak postupovat krok za krokem:

  1. Stůl jsem obrousila hrubším smirkovým papírem, v další fázi tím jemnějším. 
  2. Rohy a hůř dostupná místa jsem brousila ručně. 
  3. Ometla, vysála a otřela jsem povrch před nanášením barvy. 
  4. Nanesla jsem štětcem první vrstvu barvy a nechala oschnout. Natírala jsem ve směru dřeva, podélně, ne napříč. Tahy by byly vidět. Nechala jsem vrstvu zaschnout.
  5. Pokud by někde byla chyba – větší vrstva barvy, vryp, kapka, obrousila bych ji před nanášením další vrstvy.
  6. Druhý den jsem nanesla druhou vrstvu. 
  7. Třetí den jsem nanesla třetí vrstvu a nechala dva dny bez dotyku důkladně proschnout. Pár dní potom jsme používali prostírání. 

Lazura na dřevo – první, druhá a třetí vrstva nátěru
Lazura na dřevo – první, druhá a třetí vrstva nátěru

Zvažuji ještě čtvrtou vrstvu, případně i nanesení vrchního laku, kterým se důkladně zafixuje povrch a stůl pak bude ještě odolnější. 


Nechce se vám brousit a barvit starý nábytek? Zkuste restaurátor nábytku HG, kterou jsem sehnala v drogerii a byla první pomocí pro bílé fleky. Věřím, že by se dala použít na komodu, polici nebo jakýkoli jiný kus nábytku, co se tolik nepoužívá – jako jídelní stůl. Na tom vydrželo ošetření chvíli, pak stačila sklenička, horký hrneček a povrch se zase zhoršil. 


Tady před ošetřením restaurátorem HG:



Po ošetření a lehkém zbroušení nejhorších bílých míst:


Doufám, že jsem nic důležitého nezapomněla zmínit. Samotná úprava, tedy broušení a lakování nebyla nijak náročná, jen jsem musela dát pozor, abychom stůl opravdu nepoužívali. 



Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *