DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

11. července 2022

30+ možností, jak ušetřit přírodu i pár tisíc ročně

Komu by se hodilo pár set nebo tisíc korun měsíčně navíc? Mám pro vás tipy, které možná budou stát trochu vaší práce, ale ve finále ušetří přírodu i vaši peněženku. 


Ocet jako skvělý čistič téměř na vše v kuchyni i koupelně


Vypěstujte si svoji úrodu


Možná nemáte zahradu, ale jen malý balkon. I na něm se dá vypěstovat pár bylinek, nebo trochu zeleniny, která vám udělá radost jen s nepatrnou péčí. 

Jestli máte opravdu mrňavý prostor (například na okně) pro pěstování, pak doporučuju aspoň mátu, bazalku, majoránku (domácí je nepřekonatelná), oregáno. Na větším balkóně se bude dařit rajčatům, nebo jahůdkám. 

Toužíte se zapojit do komunitního pěstování? Najděte si zahradu na téhle mapce po celé České republice. 

 

Sbírejte v lese a na louce


Houby, borůvky, maliny, jahody, cukety... Buď na samosběrech, nebo zajděte do lesa. Najděte si místa, kde tyhle rostliny rostou. Vytvořte si svou vlastní mapu. 

  • Nám stačí zajít na borůvky dvakrát ročně a vytvoříme si několikalitrovou zásobu borůvek v mrazáku. 
  • Křen je taky výborný, u nás roste na louce naproti baráku. Poznáte ho podle listů a sklízet ho můžete do pozdního podzimu. Vykopněte si pár kořenů, vydrží uskladněný ve sklepě. 
  • Oříšky rostou u polí a na loukách – lískové a vlašské. Vezměte si na podzimní procházky košíček. 

Kde co a jak hledat vám napoví stránka Naovoce

Tip: Zeptejte se sousedů, zapojte se do facebookových skupin, jestli něco nesdílí. Existuje třeba skupinka Přebytky ze zahrady. Často lidé mají stromy obalené ovocem, ale nestačí ho sbírat a dávají tak možnost někomu jinému, aby si jejich jablka, meruňky nebo třešně přijel očesat. 


Moruše nedaleko konojedského zámku


Usušte a zamrazte si zásoby na zimu


Bylinky, houby, ale i různé ovoce si můžete usušit. Usušte buď v sušičce, nebo i bez ní. 


Co ráda suším?

  1. Mátu, meduňku i voňavý bez. Máta je docela plevel, který rychle roste a je zbytečné kupovat mátový čaj, když ho máte. 
  2. Pravidelně chodím na kopřivy – ty je však dobré trhat jen na jaře, když jsou mladé. Dělám z nich nejen čaj, ale i skvělou tinkturu na růst vlasů. 
  3. Zajděte aspoň dvakrát ročně na houby. Sušené uzavřete do sklenic, nebo je rozdrťte na prášek, který pak snadno přidáte jen pro chuť do omáčky. 


Co mrazím?


Kopr, borůvky, maliny, rybíz nebo jahody. Skvělé jsou i chilli papričky, co koupíme ve větším balení v obchodě, ale málokdy sníme. V mrazáku nezaberou místo a jsou rychle k použití. 

Tip: Domácí vypěstovaný kopr je mnohem lepší než kupovaný. Dávám ho do mrazáku, do menších nádob. Pak je použiju na pomazánky nebo do skvělých dipů.


Pijte vodu, nebo domácí limonády


Pijte obyčejnou kohoutkovou vodou, tu můžete vylepšit domácími sirupy, mraženým ovocem místo ledu a různými bylinkami. Výborně chutná voda s citrónem. 

Tip: Vymačkejte jeden citrón nebo limetku do litru vody, dejte do skleněné nádoby do lednice a během dne popíjejte. Je to skvělý a osvěžující nápoj. Stějně můžete do vody naložit různé bylinky, okurku, pomeranče a jiné ovoce. 




Používejte ekologické (a ekonomické) čističe v domácnosti


Octový čistič můžete začít používat při čištění lednice. Já jsem se tak postupně dostala k tomu, že ho využívám na všechny plochy v kuchyni (sporák, pracovní deska i jako dezinfekce na prkénka) a na pravidelné čištění koupelny. 

Jak ekologicky vyčistit pračku a myčku? Použijte asi 100 gramů kyseliny citronové. Nastavte speciální program na čištění, nebo dlouhý program u myčky, u pračky vyvářku. Toto opakujte jednou za dva měsíce.

Jedlá soda umí také zázraky. Jak vyčistit mastnotu a zapečenou nečistotu? Posypte jedlou sodou varnou desku a vnitřek trouby, zaprašte octem, nechte chvíli působit a za chvilku otřete houbičkou dočista. 

Celou domácnost vybavíte ekodrogerií na stránkách Econea. Doporučuji zaměřit se na větší ekonomická balení, nebo na konkrétní suroviny jako jsou ocet, soda a kyselina citrónová. 


Choďte do sekáčů a na blešáky


Swapujte, sledujte facebookové stránky, kde lidé darují věci, co nepotřebují. Nebojte se zeptat v místních skupinách, zda by někdo levně neprodal věc, kterou sháníte. Často se najdou lidé, kteří to doma mají. Já jsem takto velmi levně (ale i zadarmo nebo za čokoládu) získala kolo, gumáky pro děti na tábor, oblečení pro kluky, květináče nebo konferenční stolek. 

V Praze doporučuju nakouknout do:

  • Sekáče Textile house jsou obrovské, chce to buď přijít, když mají nové zboží, nebo když naopak vyprodávají za dvacku. 
  • Sue Ryder second hand je srdcovka. Nákupem podpoříte dobrou věc a pokaždé si vyberete z pěkného oblečení, hraček, nádobí a bot. V naší pobočce na Praze nejspíš získali zbytky bot od zavřené prodejny Baťa, tak jsem tam nakoupila super letní sandálky do 200 Kč. 
  • Ráda zavítám taky do charitativního obchůdku kousek od metra Vltavská. Mají moc hezký výběr nejen šatů, ale i porcelánu a keramiky. 

V bazaru si seženete levné kousky nábytku, oblečení i elektroniku z druhé ruky. Často lidé prodávají i nevhodné dárky a vy tak výhodně získáte třeba kvalitní vysavač za polovinu ceny i se zárukou. Většinou se poohlížím na internetu: buď na Aukru, Bazoši, Market place. 


V roce 2018 u metra Vltavská fungovala Zeď laskavosti, kde každý mohl něco odložit, nebo si vzít. Své knihy můžete odložit v mnoha knihobudkách a naopak si v nich najít čtení na doma. 


Outdoorový věšák pro swap oblečení


Tvořte a vyrobte si sami


Někdy stačí nápad a šikovné ruce. Novou výmalbu i položení podlah můžete zvládnout sami. Přesné návody, jak vše zvládnout sami, mají na stránkách Hornbachu. Skvělou zkušenost mám i s jejich personálem, který poradí, co vše potřebujete i jak postupovat.

Potřebujete prostor a vybavení? Přijďte si vyrobit nebo renovovat nábytek do dílny v Bulmexu na Praze 10. Dřevodílnu najdete i na Smíchovské náplavce – DOK16 je kutilská pobočka městské knihovny. 


Dílna v Bulmexu – přijď si vyrobit vlastní stolek


Co udělejte doma?


  • Zkontrolujte, kde vám v bytě/domě uniká teplo. Přidejte těsnění na dveře a okna, případně vyměňte staré. 
  • Pokud můžete, pořiďte si solární panely. Investice do nich se vám vrátí během několika let. Navíc můžete získat dotaci díky projektu Zelená úsporám – na stránkách najdete přehlednou kalkulačku nejen na dotaci na fotovoltaiku. 
  • Vyměňte všechny žárovky v bytě za úsporné. Na noc si můžete nainstalovat led pásky na toaletu, chodbu a záchod, je to příjemnější pro oči i to šetří vaši peněženku. 
  • Snižte teplotu na svém ohřívači teplé vody. Každý stupeň se počítá. 
  • Fólie za radiátor pomůže ušetřit až 40 % tepla, které odchází z topného tělesa směrem ke zdi. Pokud si pořídíte radiátorovou reflexní fólii, teplo se odrazí zpět do místnosti. 
  • Nakupujte oblečení z přírodních materiálů – tzv. mikroplasty z umělých materiálů se během praní dostávají do odpadních vod a pak dále do přírody. 
  • Jezte méně masa. Začněte třeba tak, že si nastavíte jeden až dva bezmasé dny. A uvidíte, jak vám to bude vyhovovat. 
  • Vytahujte elektroniku ze zásuvek – stand by mode na mikrovlnce, televizi a dalších přístrojích vás může stát 2 - 3 tisíce ročně. 
  • Když jedete pryč na delší dobu, vypněte kotel, vodu a opět co nejvíce spotřebičů ze zásuvky. Pokud můžete, nastavte si teplotu i podle toho, jak jste doma a v práci. Nastavte si nižší teplotu v obývacím pokoji (i 1 - 2 stupně jsou znát na ročním vyúčtování), v ložnici topíte zbytečně – v chladné místnosti se spí nejlépe. Takto můžete ušetřit až 20 % energie nebo plynu. 


Využívejte alternativní dopravní prostředky


Teď nemyslím koupi elektrického auta, ale využití hromadné dopravy. Kde to jde, choďte pěšky, jezděte na kole, koloběžce. V Praze stojí MHD 3650 Kč, to je 10 Kč za den. 

Levné tipy na hromadnou a sdílenou dopravu po Česku a Evropě:

  • Skvěle se mi osvědčilo cestování vlakem s RegioJetem – je to levné a pohodlné. Pravidelně s nimi cestuji do Vídně nebo Brna. 
  • Taky Flix Bus má spojení za rozumnou cenu. 
  • Několikrát jsem využila BlaBlaCar - třeba při cestě z Lucemburku do Paříže. 
  • U Českých drah můžete během léta koupit výhodnou jízdenku, díky které procestujete Česko za pár stovek. Krásně o tom píše Pavel Ovesný na svém blogu, umí nalákat i na Facebookové stránce. 
  • V Německu můžete jezdit veškerou hromadnou dopravou za 9 Eur, jen pozor, platí na regionální spoje, ne třeba na rychlíky. 


Nekupujte jednorázové věci


Rozhlédněte se doma, které věci můžete využít opakovaně. Vyměňte třeba:

  1. Papírové ubrousky za látkové ubrousky – třeba tyhle stylové s příměsí lnu z Bonami. 
  2. Papírové utěrky za látkové hadříky, které snadno hodíte do pračky. Můžete tak využít starší utěrky, trička a podobně. 
  3. Neobjednávejte jídlo v plastových krabičkách, mějte vlastní krabičku i kelímek. V mnoha kavárnách, kam si přinesete vlastní kelímek, dostanete pár korun slevu. 
  4. Vložky za menstruační kalhotky – mně skvěle slouží kalhotky Snuggs, mají výbornou sací schopnost a velmi příjemný materiál. Krásně sedí, nikde netlačí, mám pocit jako z normálních bavlněných kalhotek. Vyzkoušela jsem několik různých značek, ale Snuggskám dávám přednost a stačí jich mít jen několik. 
  5. Tampony na čištění pleti za látkové. Ale místo nich můžete zkusit i nějaké šetrné pleťové mýdlo.
  6. Holítka za epilační strojek. Já mám už od roku 2003 obyčejný Braun, stále slouží a chloupky trhá. Čas od času vyzkouším nějaké alternativy v podobě vosku, ale vždycky se k němu zas vrátím. Ano, bolí to, ale stačí ho jen zapnout. 

Menstruační kalhoty Snuggs jsou velmi pohodlné jako z bavlny


Další tipy:


Rádi čtete? Přihlaste se do knihovny, půjčení knihy vás tak vyjde na zlomek její ceny. V Praze jsou pobočky na každém rohu, navíc nedávno otevřeli i samoobslužnou pobočku na Černém mostě. 

Zapomněla jsem na něco? Přidali byste nějaký tip? Napište ho do komentáře. 





Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *