DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

21. února 2021

Poslechněte si audioknihu: Tipy pro dospělé i pro děti

Před Vánoci jsem měla knižní deficit, protože knihovny jely v omezeném provozu. Pustila jsem se do audioknih a a nezůstalo u jedné. Dokonce jsem se přihlásila do klubu Audiolibrix. Líbí se mi, že při poslouchání můžu tvořit, nebo třeba žehlit. Jaké doporučuju? 


Audiokniha - recenze Překupník na darknetu

Překupník na darknetu

  • Autor: Nick Bilton
  • Čte: Filip Švarc
  • Hodnocení: Jedním slovem skvělá knížka: Neuvěříte, že jde o reálný příběh

Internet je pro mě naprosto nepostradatelný. Jsem ráda, že žiju právě teď, rozhodně bych neměnila, ani se nechtěla vracet do minulosti. 

Překupník na darknetu je o „e-shopu“, který vznikl v roce 2011 a prodávalo se na něm všechno – drogy, zbraně, vraždy. Jeho zakladatelem byl Ross Ulbricht, normální vysokoškolák a libertarián. Právě jeho touha po svobodě/anarchii nejspíš stála na počátku toho, že spustil web Silk Road (Hedvábná stezka), kde si lidé svobodně mohli koupit cokoli chtěli. Nejdřív drogy, pak i zbraně a také třeba nájemnou vraždu. 

Knížka měla dvě oddělené linie, jednu Rossovu, druhá popisovala postup vyšetřovatelů. Hodně mě fascinovalo, jak snadné je na internetu obchod s drogami a nelegálními věcmi vytvořit a jak je naopak velmi složité až nemožné takového majitele stránek polapit. I proto pak dostal Ross pořádnou nadílku u soudu. 

Tip: Kniha je podle skutečné události, takže pak na netu určitě dogooglíte další věci o Silk Road a Rossu Ulbrichtovi. 


Zrcadlový muž


  • Autor: Lars Kepler
  • Čte: Pavel Rímský (naprosto dokonalý, jeho hlas je úžasný)
  • Hodnocení: Chytlavé, napínavé, skvěle popsané: Děj se odehrává přímo před vámi
Jestli znáte Larse Keplera, Zrcadlový muž nebude žádným překvapením. Je to opět skvělá knížka, kdy si vás autor vodí hezky pomaličku až do finále, kdy odhalí vraha. Možná se vám to podaří i pár kapitol před tím, ale určitě rozuzlení překvapí. 

Na Keplerovkách se mi líbí, jak skvěle umí popsat situaci, doslova jako kdybyste tam byli a prožívali všechno na vlastní kůži. Prostě vás umí do knížky vtáhnout, i když některé pasáže jsou pro mě za hranicí snesitelnosti. Hned na začátku to byly třeba uřezané nohy – jen proto, aby dívka nemohla utéct. 

PS: Občas při čtení kriminálek nabývám pocit, že má vrah nadpřirozené schopnosti. Je chytřejší než vyšetřovatel, umí předvídat a dokonce i někdy snad je na dvou místech najednou. Platí to i zde, ale stejně jsem s chutí doposlouchala. 

Audiokniha - recenze Zrcadlový muž

Saturnin

  • Autor: Zdeněk Jirotka
  • Čte: Oldřich Vízner
  • Hodnocení: Klasika, co zaujme i děti

Možná jste knihu četli, nebo jste aspoň viděli film. Saturnina čte Oldřich Vízner (který ho hrál skvěle ve filmu) a je to příjemná humorná oddychovka o jednom pražském intelektuálovi, do jehož života vpadne sluha Saturnin a udělá z něj proti jeho vůli dobrodruha. 

Něco pro děti: Správná pětka

  • Autor: Enid Blytonová
  • Čte: Michaela Maurerová (moc pěkný přednes)
  • Hodnocení: Super dobrodružná knížka pro kluky a holky, navíc je na pokračování!
Nevím, jestli jste tuhle sérii s detektivní zápletkou také jako malí nečetli, já totiž ano. Pamatuju si, jak jsem si svítila pod dekou po večerce, jen abych knížku dočetla. Bylo mi asi 10 nebo 11 a přesně tak jsou asi staré i hlavní postavy. Dva kluci, dvě holky a pes. V každém díle Správná pětka řeší nějaký zapeklitý případ. My jsme jeden díl poslouchali už v autě na dovolenou, takže i další díly kluky bavily. Perfektní třeba i na večer před spaním. 

Klub Audiolibrix

Opravdu doporučuju si zařídit a při registraci se rovnou přihlásit do klubu. Knížka vás tak vyjde na 200 Kč v případě, že vám bude stačit jedna měsíčně, nebo maximus, kdy za dvě knížky zaplatíte 369 Kč. Plusem je bonusový klub, kdy si postupně nastřádáte body na další knihu, nebo možnost jednou za rok knihu vyměnit.  

  • Než si knihu koupíte, v klidu si poslechněte úryvek. Je dostatečně dlouhý na to, abyste se rozhodli, jestli se vám kniha bude líbit. 
  • Členství v klubu můžete kdykoli zrušit. 
Asi bych ocenila, kdyby šlo sdílet svůj účet s rodinou, třeba právě s dětmi, aby mohli poslouchat ze svého telefonu, ale jinak mi celý projekt připadá super. Posloucháte knihy? Jakou doporučujete? 

Audioknihy levně - recenze


Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *