Domácí hamburgery jsem připravovala na uvítanou klukům z tábora. Rovnou jsem je nafotila a sepsala pár tipů, co jsem kde sesbírala a ochutnala, aby byly hezky pohromadě nejen pro mě, ale i pro vás.
Masový hamburger
Tradičně je hamburger samozřejmě z hovězího masa, máte několik možností, jak získat mleté maso:
– Koupit již umleté a připravené – já často využívám kvalitní masa z Rohlíku, hezkou nabídku mívají i v Globusu, nebo třeba Lidlu
– V masně si nechat umlít vybrané maso – takto se to dělalo dříve, jen nevím, zda v každé prodejně jsou schopní vámi vybrané maso umlít. Za zeptání nic nedáte a aspoň budete vědět pro příště.
– Jestli hamburgry fakt milujete, pořiďte si nějaký mlýnek na maso.
Jak připravit maso a jak ho správně opéct
Varianty na hamburgery
- Já na hamburgery používám hovězí mleté maso, nechávám si ho umlít, případně kupuji mleté právě na Rohlíku.
- Maso rozdělím na kousky asi 150 gramů, které prohnětu rukama, aby maso bylo kompaktní a pak vytvaruji do požadovaného tvaru.
- Lehce osolím, opepřím a rozpálím gril.
- Na každé straně lehce opeču – jen tak, aby zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté. Pokud byste maso propekli, bude jako podrážka, vysušené a bude se třeba i rozpadat.
- Sýr dávám také ještě na maso, které je na pánvi, aby byl hezky rozteklý.
Tip od kuchařů: udělejte doprostřed masa důlek, aby se nevyboulil.Už před pečením si připravuji oblohu a bulky také nechávám rozkrojené pár vteřin chytit bronz na pánvi nebo grilu. Ty nepeču, ale kupuju. Opět mohu doporučit Rohlík, kde mají na výběr hned z několika. Jsou čerstvé a chutnají skvěle. Na vlastní nějak nemám časovou kapacitu, ani se mi nechce péct jen dvě hamburgerové bulky...
Varianty na hamburgery
- Úplně nejtradičnější se slaninou, majonézou, kečupem, rajčátky, cibulkou a sýrem čedar.
- Výborně chutnají s cibulovou marmeládou, slaninou a čedarem, cibulovou marmeládu jsem jednou připravovala z Coly a byla výtečná.
- Doporučuju také s domácí tatarkou, listy salátu a okurkami.
- Další možnost je burger ala Asia – pro inspiraci můžete zajít do Street bistra na Korunní, kde mají hezky naložený a vypečený bůček, k tomu kořenová zelenina v zázvorovém dresinku, podávají s domácími chipsy.
- Jste nemasoví, nebo chcete občas zkusit veganskou alternativu? Připravte si veganské burgry: z řepy, luštěnin, nebo žampionů portobello.
- Trochu české retro, ale s obalovaným sýrem je to také pochoutka. Sýr bude výtečný nejen s kečupem, ale i nějakým česnekovým dipem.
- Tresku obalte v mouce, vejci a rozdrcených lupíncích. Kombinujte s koprovým tzatziki.
- K zlatavým cibulovým kroužkům se skvěle hodí tahle omáčka: 100 ml majonézy, 50 ml BBQ omáčky, stroužek česneku, čili paprička nadrobno – skvělá nejen do hamburgru, ale i jako dip k zelenině.
Další tipy a odkazy, co se můžou hodit:
- Burger z červené čočky nedávno na svém blogu připravila Kitchenette.
- S mužem rádi chodíme na burgr do Regal burgr, které jsme poznali na Grape festivalu v Piešťanech.
- Pokud opravdu uvažujete o koupi mlýnku, pak vybírejte pečlivě, možná vám pak pomůže i nějaký slevový kupon třeba do Chefshopu.
Jaký je váš oblíbený hamburger?
Be First to Post Comment !
Okomentovat
Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.