DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

24. května 2019

Nezavírejte oči před uměním: Zajeďte na benátské bienále

Ještě jako studentka jsem měla možnost vyjet na bienále do Benátek, aniž bych toho využila a dnes bych si za to nafackovala. Bienále je nezapomenutelná událost, která představuje současné umění ze všech koutů světa. Navíc v tak nádherném prostředí...


Ne, dnes vám neprozradím, jaké je letošní Biennale, které probíhá od začátku května až do podzimu, ale konečně jsem sesumírovala to, co jsem viděla a zaujalo mě před dvěma lety.

Je pravda, že jsem pro tenhle článek pár informací dohledávala, na druhou stranu mi zůstaly ty největší dojmy z některých pavilonů a uměleckých děl. Osobně mám ráda umění, kde je cítit tajemství, kde je cítit samotný tvůrce, ale i jeho myšlenka, kterou chtěl předat. Rezonují se mnou témata lidského těla, bytí, ale i společenská. 



Bienále 2017

Co pro mě bylo nejzajímavější? Všímat si těch rozdílů mezi jednotlivými národy: co je pro ně specifické, jak přemýšlí, v čem jsou jiní. Opravdu se tu sešlo umění z celého světa, jednotlivé kultury, zvyky, archetypy, historie... co všechno se dá vyčíst z prostředků a materiálů, které umělci použili, jakým způsobem je použili, co vzniklo a jak to působilo na diváka.

Bienále je velké, ani nečekejte, že ho projdete za pár dní. My jsme s Marki měly dva a podle mého jsme prošly sotva půlku.

Umění je umístěné ve vyhrazených pavilonech jednotlivých zemí uprostřed nádherné zahrady, ve velkých prostorech Arsenale a také na mnoha veřejných místech celých Benátek.



Rumunský pavilon

Rumunské umění zde představila Geta Brătescu – bohužel v loňském roce zemřela ve věku 92 let. Na bienále si mohli návštěvníci prohlédnout její celoživotní tvorbu.

Hodně se věnovala kresbě, uvolněnou rukou kreslila hlavně linie. Mně však nejvíc zaujaly její kresby těla, které jsou jakoby nedokončené, ale přesto působí velmi jemně, něžně, žensky a esteticky.




Umění z Chile

Je pro mě takovým protikladem předešlého. Bernardo Oyarzún si pro bienále připravil výstavu nazvanou Werken. Konkrétně šlo o 1500 masek, které se tradičně používají při rituálních obřadech. Chilský umělec se tématu vztahu mezi současným (uměním) a domorodými národy věnuje již řadu let.




Čína

Čínská část měla název Continuum. Generation by Generation. Společně ji vytvořili současní čínští umělci a snažili se zachytit transformaci v čínském umění (a společnosti).

Moc mě zaujaly výrazové prostředky, pohyblivé obrázky i použitý materiál na velkoformátové obrazy – jeden obraz vypadal jako vytvořený z kančích chlupů různých odstínů. Velmi tradiční téma krajiny i jeho pečlivé zpracování ale vůbec nepůsobilo zastarale. 





Hyperrealistické sochy Carole Feuerman

Skoro jako živé. Hyperrealismus v malbě miluju a v sochařství získává ještě nový rozměr. Zatímco u maleb jde jen o hyperrelálnou fotku, v 3D podobě už jde o "živou bytost".

Na hyperrealismu mě přitahují dvě věci: že často obsahuje mnohem větší detaily, než jsem okem schopná postřehnout a samotné téma. To je podle mě nejdůležitější, protože zpracování formou hyperrealismu mu dodá (někdy až děsivou) sílu.



Praktické informace

Jak se dostat do Benátek? Nejlepší a nejpohodlnější cesta je letecky, Ryanair nabízí zpáteční letenky i za méně než 1000 Kč. Asi za 800 se můžete do Benátek dostat autobusem, což je ale mnohem delší a méně pohodlné. My jsme tenkrát jeli s Tamarki Vídeň – Benátky a zpět busem non-stop.

Spaní v Benátkách, tedy v historickém centru bude dražší. Počítejte s cenami minimálně 3 - 4 000 za dvoulůžkový pokoj, ale hostel vyjde levněji.

Vstup stojí 16 Eur na dva dny – zahrada i arsenale, některé výstavy v centru si musíte připlatit.

Byli jste už na bienále nebo se na něj chystáte? 




4 komentáře on "Nezavírejte oči před uměním: Zajeďte na benátské bienále"
  1. O tomhle nám kdysi vyprávěla učitelka na výtvarce. :D

    OdpovědětVymazat
  2. vždy som si želala, byť trošku viac umelecky založená :P vypadá to super

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viki, to si myslím pro návštěvu bienále není důležitý. :) Navštívit ho může každý a každý to vnímat po svém. Hezký den, Iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *