DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

7. dubna 2018

Jaký byl Mamafest a co mě inspirovalo?

Je to dva týdny, co proběhl Mamafest. Festival, konference, zkrátka akce pro mámy. Byl přesně takový, jak jsem si ho představovala. Jen jsem nebyla v pozici těch, co se posadily do křesla, byla jsem v pozici té, co se bála, aby všechno klaplo a všichni (nebo velká většina) byly spokojení. Pořádaly jsme ho v rámci agentury GetFound, kde působím.



Nevím, jestli úplně přesně dokážu vyjádřit, co jsem chtěla, aby si z něj účastnice odnesly:
  • touhu po sdílení a networkingu,
  • inspiraci a nové poznatky z různých oblastí,
  • že všechno má dvě strany, že nikdo nemůže zvládat všechno na 100 %, že pokud někoho podpořím teď, podpoří mě on někdy příště, že musíme držet pohromadě. A to jsem kladla na srdce i těm, co přednášely. Ať jsou autentické, ať přiznají svoje výhry, ale zároveň i to, když se chvílemi "plazily na zemi a už nemohly". 


Každý měl co říct. Vznikla tabule s kontakty, tipy na práci a networking. 



Mámy v titulcích - jsou buď krkavčí nebo lesany

V poslední době mám čím dál větší pocit, že k sobě lidi neumí být tolerantní - na sociálních sítích/internetu to platí mnohonásobněkrát víc. Copak už neumíme respektovat mámy, které se rozhodly hned po narození dítěte vrátit do práce? Proč se díváme skrz prsty na ženu, co nese jedno dítě na břiše a druhé na zádech, případně jí nazveme někde v komentáři "lesanou"? Samozřejmě mám taky svoje dny, ty ne úplně sdílecí, jenže... Co mi není rovno, po tom je mi hovno. - není to asi výstižně popsaný, ale snad mě chápete. Prostě respekt ke všem (ženám).



Ohlasy byly přesně takový, jaký jsem očekávala.

Stačí si přečíst článek Anety z Mavimi, Marie z blogu Můj fialový svět, Kudrnaté Simčy, nebo ten na Emiminu. Ve všech to je. Na jednu stranu je mi líto, že jsem nedokázala naplno vychutnat všechny přednášející, že jsem stihla prohodit jen jedno, dvě slova s některými z nich. Na druhou stranu si to účastnice užily, recenze od nich byly skvělé (s jemnými připomínkami). :)

Jasně, mělo to své mouchy. Nestíhali jsme. Ponaučení pro příště. Přiznám se, že jsem byla v jednu chvíli (hodně) ve stresu. I když se tomu snažím vyhýbat. Protože když nejde o život, nejde o nic. Házím za hlavu to, co jde.




Příběhy 9 žen

Byla to i rada od Pavly z Back On Trees - osekat svoje žití jenom na to, v čem vidíme smysl, co nás baví, co nám dělá radost. Byla docela přísná, protože to osekala až na kost. Já sama s tím neustále bojuju, bojuju vlastně ale spíš se svým okolím, s předsudky. Mám pocit, že nezvládám, nestíhám mít dokonale uklizenou domácnost. Asi podléhám tlakům ze strany manžela, hodně se to taky odráží z mojí rodiny, kdy maminka prostě musí celý den vařit a uklízet, jít v 11 dopoledne ven je pro ni nepředstavitelné (protože co kdybysme neměli oběd). A babička je ještě vyšší level - hospodyňka, co přes plot pro pírko skočí.

Petra z Myhomestyle všechny dostala svým vtipem a nadhledem. Hodně jsem pak litovala, že jsem její přednášku utnula, protože reakce na ni byly skvělé. :) Kupte si u ní třeba lapač snů, nebo autorský doplněk.

Tereza Madame Coquette odpovídala na spoustu otázek ohledně focení. Určitě ji znáte, její fotky mají svoje kouzlo, svou atmosféru. Tereza má svůj jedinečný styl, věnuje se focení venku a zaměřuje se hlavně na rodiny. Mrkněte k ní a objednejte si termín. :)

Hodně dotazů se sesypalo i na Gábinu z Utukutu, hlavně co se týká jejich konkurence, jak zvládají jejich zákazníci vyšší ceny. Jana byla plná energie - jako vždycky - a určitě nakopla některou ženu do akce. Lucka z Chytré opičky se podělila o tipy pro e-shopařky a že se od ní můžou učit i ti větší.

Jana nastoupila do práce ještě během mateřské, získala skvělou práci v marketingu Doda. Pro někoho nepředstavitelné, pro ni v tu chvíli nutnost. Na mateřské byl její muž. Podělila se s ostatními taky o tipy, jak trávit čas s rodinou, jak si uspořádat svoje priority. Fungují jí rituály. A ty fungují i třeba nám doma.

Lucka z Chytré opičky je mi moc sympatická od první chvíle, co jsem ji poznala na marketu v Baby Office. Její e-shop je plný hraček a myslím, že velcí e-shopaři se od ní mají co učit. Ona totiž dělá skvělé popisky a videa ke svým produktům. Všechny je testuje. Se svými dětmi, jak jinak.

Zorka se podělila o všechny svoje zkušenosti z oboru HR. Poradila spoustu tipů pro hledání práce, pohovor i přípravu na něj. :) O kurzy si napište na stránky Genixy.

Miriam je silná osobnost a udělala takový dojem na mnoho účastnic. Její hlavní poselství byl networking a jeho moc. Zkrátka přiměla hned na začátku všechny, aby poznaly někoho nového. Mrkněte na její kurzy na stránkách Spiralisu. Všichni se seznamovaly...





Lucku Václavkovou jsem na blogu zmiňovala několikrát. Je to aktivní, inteligentní, vzdělaná žena. Já jsem ji potkala na literárním festivalu Naučmese, později byla mou lektorkou v programu pro ženy u GLE, teď se rády potkáváme, povídáme, sdílíme. Nebo i cestujeme. Staly se z nás kamarádky. Lucku kontaktujte, pokud chcete zkonzultovat svůj nový nebo běžící projekt. Nebo si nejste jisté, jestli je podnikání to pravé pro vás.


Baví mě vidět, když lidi umí vzít za práci, nadchnout se, dělat to srdcem - pak to je strašně znát.




Kdo byl na ještě na akci?

E-shopařek - začínajících i těch rozjetých bylo na akci několik.

Třeba Kamča s náušničkami Camelin, které to fakt jde. Vystudovala ekonomii, takže si dokáže přesně spočítat, kolik musí jeden její kousek stát. Nikdy neseděla v kanceláři, odjakživa ji živí naušnice.

Marie z Little Bears má e-shop s edukativními hračkami. Super jsou černobílé kostky.

Juchuu je také obchod s edukativními pomůckami. Vede ho Pavla a nadchly mě třeba rentgeny.

Dárky pro mámy prodávají Markéta a Monika z Made for moms. Na mámy se totiž často zapomíná a většina (nastávajících) maminek dostává věci na miminka. Myslete víc na maminky, až budete svým kamarádkám/sestrám/dcerám kupovat dárky v těhotenství nebo po porodu. :)

I Karolína spustila e-shop nedávno - www.koakoa.cz. Prodává v Čechách šité oblečení z prémiového merina pro děti i maminky.

Zuzka se zamilovala do látek. Ráda šije a dokonce přemýšlí vyučit se švadlenou. Pokud šijete a prodáváte oblečení, napište mi. Předám jí to a můžete být v kontaktu, případně jí sdělit svoje požadavky na látky, které sháníte. Zuzka vyhrála zápisník Doller - vzala to jako znamení a podnět pokročit dál :)

Pro e-shopařky jsme měli speciální soutěž od Shoptetu - losovali jsme a vybrali právě Marii z Little Bears, takže už se těším na její nový e-shop. Radek byl vlastně skoro jediný muž na akci.

Vzpomenout chci i Marki TaMarki. I její příběh stojí za to, začtěte se do jejího blogu, nebo si rovnou objednejte křeslo Chillo z jejího e-shopu. Marki přijela až z Kroměříže, moc si toho vážím a spolu jsme ještě druhý den zašly na výstavu do Villy Pellé, kde zrovna probíhá výstava Daisy Mrázkové.

Dorazila Jitka bez Jany z Pikle. A donesla krásnou sadu Můj piknik pro děti, kterou vyhrála jedna z účastnic.

Inspirovat se přišla majitelka e-shopu Proprcky.

Na akci nebyly jenom mámy. Možná to tak vyznělo. Je škoda se dělit na skupiny - věkové, sociální, podle pohlaví atd. Dorazila třeba Štěpánka, se kterou jsem se setkala na kurzech Galerie hlavního města Prahy a hned jsem věděla, že s jí musím po kresbě vzít na zmrzku.

Málem jsem zapomněla na Jitku Zajíčkovou, ilustrátorku, která se věnuje akvarelu. Já se už docela dlouho chystám na nějaký její workshop - v Kašmidaš a Davoně, takže určitě dám i report. Mimochodem, ona dělala Tereze logo na její Fotoateliér.

Patří jsem někdo další? Je možné, že jsem na někoho zapomněla. Prosím, připomeňte se mi. Tenhle článek mi dal opravdu zabrat...










Co číst, kde se vzdělávat a inspirovat?

Zrovna dočítám Hitmakery, kde jsem se třeba dozvěděla, že viralita neexistuje. Ve své podstatě bych si měla najít několik "ambasadorů", kteří budou moji věc tlumočit dál a jejich publikum je stejné jako to moje. Nebo pokud chci něco sdílet, nejdřív bych si měla položit otázku: Co lidi spojuje? Lépe tak pochopím, co vlastně budou chtít sdílet i oni svým přátelům. Všeobecně knížky od Melvilu jsou super.

Ráda se dívám na videa Jirky Rosteckého, už jsem o tom psala v nějakých svých článcích. Mladý podnikatel je plný inspirace ze všech možných odvětví.

Chodit na kurzy - čas od času si udělat čas. Líbí se mi třeba akce Babyoffice nebo kurzy na Naučmese. Ty jsou plný právě i toho networkingu, sdílení, navíc většina lidí tam dělá to, co je baví.

Teď ráno jsem se přihlásila na inspirosnídani s copywriterkou Michelle Losekoot do BabyOffice. Uvidíme se s někým?

Kde si hledat práci nebo přivýdělek?

Aneta z Mavimi o tom ve své přednášce povídala, zkuste se k nim přihlásit. Pokud budete hledat, najdete. Zkuste oslovit třeba firmu, co je vám blízká nebo sídlí blízko. Já jsem to kdysi udělala a vyšla mi skvělá spolupráce s on-line papírnictvím.

Říká se, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ale klidně něco zkazte, poučíte se. A pořád je to cesta někam vpřed, získávání zkušeností.


Co říct na závěr?

Mám pocit, že je všude kolem těch motivačních citátů a chrličů ažaž. Každý si musí stejně sám najít, co od života chce a pak je dobrý mít vedle sebe kamarádku/přítele/partnera/manžela, co vás podpoří.

Přesto mně osobně pár věcí zafungovalo a funguje:

  • Několikrát jsem zkonzultovala svůj životopis a LinkedIn s nestranným specialistou - každý z nich má trochu jiný názor, tak je dobře to nebrat úplně na krev (jeden vám řekne, že na LinkedIn rozhodně žádný neformální fotky - a druhý zas může mít názor, že by ta fotka nemusela být úplně formální v obleku).
  • Rozhodně doporučuju využít i nějakého specialistu, kouče, mentora. Vím, že se s různými poradci v posledních letech roztrhl pytel. Ale je to výborná věc.
  • Když se vzdělám, musím to pak zkombinovat s praxí = tedy nejet jen vzdělání a myslet si, že potřebuju pokrýt všechno. To nejde. A nadšení je supr, tomu počátečnímu se nic nevyrovná.

Byli jste? Napište svoje dojmy, co byste chtěli příště? Přidejte se do naší FB skupiny, kde sdílíme různé tipy na akce, knížky, práce apodobně.

Všechny krásný obrázky nám vyfotila Katka Červená z Photo by Kača. Fotí a zaměřuje se na akce i rodiny. :)

A mrkněte ještě na fotky. :)











8 komentářů on "Jaký byl Mamafest a co mě inspirovalo?"
  1. Ivo, vypadá to jako hodně vydařená akce. Děkuji za report a za článek nabušený užitečnými odkazy a mraky inspirace :) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, díky moc :) Škoda, že jste nedorazila. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  2. Plánovala jsem, ale nakonec nedorazila. Lituji hodně! Příště už tu chybu neudělám. Blahopřeju ke krásné akci! Ať se dál daří.

    OdpovědětVymazat
  3. Soňo, budu se těšit :) Krásné dny, Iva

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně jsem se k článku dostala �� Mám ho tu uloženy tak dlouho už. Muselo to být skvělé a Tobě velký dík, že se do takové akce nebojíš pustit.
    Míša MK Life

    OdpovědětVymazat
  5. Míšo, díky moc :) Příště doufám s Tebou taky. Krásné dny, Iva

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, dík za report a inspirativní odkazy, už mám uloženo. Příště mi to snad vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, doufám, že se příště uvidíme :) krásný den, iva

      Vymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *