DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

18. února 2018

ZA MOZAIKAMI VE VRŠOVICÍCH - VENKOVNÍ HRA PRO RODINY

Minulý týden měli kluci prázdniny a já jsem je měla během dne na starosti. Zůstali jsme nakonec v Praze, ale během dne jsem je potřebovala zabavit a jít aspoň na hodinu ven, i když venku zrovna teplo nebylo.



Ve Vršovicích jsou staré a nové mozaiky, ty staré z 80. let najdete kousek od zastávky Koh-i-noor v ulici. Vymyslela jsem jim cestou mezi mozaikami několik úkolů, ze kterých vznikla tajenka. Autorem mozaiek je Radomír Kolář. Jsou to velké barevné mozaiky - když jsme spolu potom tvořili doma, klukům došlo, jak moc složité to muselo být, je vytvořit.


Tady je mapa, kde začít a kudy jít. Chcete hru a podklady na mozaiku k vytištění? Napište do komentáře, budu ráda, když se na ni podíváte a napíšete mi zpětnou vazbu, jestli něco nechybí nebo není potřeba doplnit, čemu nerozumíte. Pomůžete mi?

Hra je už ke stažení tady - heslo: mozaika.

https://drive.google.com/open?id=1ygFhjrtd--isbHglROJ9z7p3ByJH6CAk&usp=sharing

Hra je pro děti od 3 - 8 let, ideál je kolem těch 5 - 6, jako jsme my. Věřím, že bude super i pro kolektivy dětí v mateřských školách a základkách. Při hře zapojte i vlastní fantazii, prohlédněte si i sochy, které jsou ukryté mezi keři. Podívejte se na mozaiku zblízka. 


Po hře tvořte

Když bude hezky, sedněte si na lavičku nebo na prostranství mezi domy a vytvořte si vlastní mozaiku z papíru, my tvořili doma. Budete potřebovat barevné papíry, lepidlo, čtvrtku, tužku. (Nebo vytisknout moje podklady.) Na papír dětem překreslete postavu, zvíře, věc, která je na mozaikách zaujala. Třeba slunce, medvěda, něco jednoduchého.


Klukům se líbil páv. Vystřihla jsem jim malé kousky barevných papírů a všichni dohromady jsme lepili/vybarvovali papírem plochy. 

Velký výběr barevných papírů seženete na SEVTu.


Běžte na zmrzku nebo na dort

Nejste z Prahy 10, nebo nevíte, kam zajít spolu potom na něco dobrého? Doporučuju třeba Coolničku v ulici Minská - ta je přímo vhodná pro děti kolem 3 - 6 let, další možnost je taky v ulici Minská - Kavárna Gramofon, v ulici Vršovická Ahoy Gelato, na Kubánském náměstí Cukrárna Eliška, nebo ještě o něco dál klasika Světozor. 


Užívejte si společné chvíle :)

PS: Na P10 se v posledních letech objevují i nové mozaiky, zapátrejte a určitě objevíte tuhle v Chorvatské ulici, oči v Borodinské nebo jednu inspirovanou Klimtem v Heroldových sadech.



16 komentářů on "ZA MOZAIKAMI VE VRŠOVICÍCH - VENKOVNÍ HRA PRO RODINY"
  1. Ty jo tak o těch mozaikách jsem třeba vůbec nevěděla, i když těmito končinami občas jdu :O Btw. Coolnička je super už pro děti od 1 roku, už to mám mnohokrát vyzkoušeno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, to je, já vím - spíš jsem tím chtěla naznačit, že se to hodí právě i pro tu věkovou skupinu jako hra. :) My bydlíme přímo nad ní. Krásný den, Iva

      Vymazat
  2. Ivo, to je skvělý nápad. Mně se to moc líbí a určitě bychom vyzkoušeli. Na mozaiky jsme se vlastně ještě nikdy příliš nezaměřovali. Kromě té mapy jsou tedy nějaké úkoly? Moc děkuju. Markéta Kopková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, ano, jsou i úkoly. Hru najdete tady ke stažení. Heslo mozaika:
      http://bit.ly/RodinnáHraMozaiky
      Krásný den,Iva

      Vymazat
  3. Dobré ráno, Ivi, mohla bych poprosit o zaslání úkolů? Na jaře plánujeme prodloužený víkend do Prahy, tak by se to hodilo. Michala (menandros.mb@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  4. To se mi moc líbí :) Vůbec jsem o mozaikách nevěděla.
    Mohou to hru hrát i geronti, co na vnoučátko ještě čekají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, hru může hrát kdokoli :) Už je ke stažení - odkaz: http://bit.ly/RodinnáHraMozaiky Mrkněte, jestli vás to bude bavit. Krásný den, Iva

      Vymazat
  5. Ve Vršovicích jsem mockrát nebyla, ale můj milý tam pracuje, takže pokud tam někdy zavítám, tyhle nádhery vypátrám a prohlédnu si na vlastní oči. ♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, rozhodně doporučuju. A taky se vyprav za těmi novými :) Krásný den, Iva

      Vymazat
  6. Nejsem prazska, ale ocenuji to nasazeni a bezva napad, mnohe to bude urcite inspirovat. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, děkuju. Taky mi to trvalo, než jsem to dokončila :) Snad někdo vyzkouší. Krásné dny, Iva

      Vymazat
  7. Dobrý den, díky za prima nápad, určitě vyzkoušíme. Odkaz mi nefunguje. Snad pomůže smazání diakritiky.. ještě byste mohla napsat, že tam je i dětské hřiště (i když žádný terno, ale stejně se tam dá chvíli pobyt).
    A ještě mě napadá Jedna nová mozaika cestou z metra na Gutovku, na zdi tam jsou ještěrky a salamandri :)
    Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, zkuste ještě tenhle odkaz, mně ten výš funguje: https://uloz.to/!qj3yW3qWeNiD/rodinna-hra-mozaiky-ve-vrsovicich-pdf Mám na něm měřicí sledovátko, abych přibližně odhadla, kolik lidí hru stáhlo, čárky by tam neměly vadit, je to přesměrované.

      Díky za tip - nové mozaiky bych asi zpracovala v extra článku - jsou na několika místech :) Většinu už mám nafocenou. Krásný den, Iva

      Vymazat
  8. Ahoj, zdravím, mám staženo - odkaz funguje, vyzkouším s nejmladší a dám vědět. Takhle na první pohled super nápad, tohle přesně pro tuto věkovou kategorii mi pro procházky Prahou chybí. Teď testujeme podobné procházky pro starší školáky, ale pro nejmladší jsem zatím nic neobjevila. Bude mít radost. Díky.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, je to zajímavý nápad a je pěkně zpracovaný.
    Pokud Vás mozaiky i nadále zajímají, doporučuji Vaší pozornosti web https://ceskemozaiky.cz/ případně FB skupinu https://www.facebook.com/groups/ceskoslovenskemozaiky/, kde byl odkaz na Váš článek nedávno sdílený. Věnujeme se restaurování mozaik a věříme, že si tato krásná technika zaslouží pozornost a nezanikne. Pokud budete mít zájem, mohli bychom navázat spolupráci.
    Sdrečně zdraví Petr Hampl

    OdpovědětVymazat
  10. Dobry den. Prosim o zaslani podkladu k vytisteni. Moc dekuji. eva.studena@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *